Reklama

Reklama

Hitler: Vzostup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Vzestup zla (viac)
Trailer

Tento film z kanadské televizní produkce se snaží o rekonstrukci mládí, studia a vzestupu diktátora Adolfa Hitlera, který vstoupil do dějin tím, že rozpoutal 2. světovou válku a díky jehož plánům "konečného řešení" se mu podařilo zabít miliony židů. Film zachycuje i jeho nejbližší spolupracovníky Rudolfa Hesse, Ernsta Röhma, ale i jeho neteř Geli nebo seznámení s družkou Evou Braunovou. Film se natáčel z velké části v Česku. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (360)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

"Na to, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič." - Edmund Burke Prvá časť: Christian Duguay nám predstavuje Hitlera pomerne zdarilo a objektívne. Na začiatku sa stretávame s malým Adolfom, dieťaťom pochádzajúcim z nezdravých rodinných vzťahov, s nepríliš príjemným detstvom, bičovaného osudom a svojim okolím aj spoločenskou situáciou len utvrdzovaným v antisemitickom postoji. To neznamená, že by bol vykreslený kladne, práve naopak - i keď je reálnym obrazom produktu doby a dobovej spoločnosti, ku ktorému muselo zákonite dôjsť, Duguay ho v počiatkoch politickej kariéry predstavuje navonok ako brilantného rečníka, ovládajúceho masy a získavajúceho si čoraz väčšie sympatie, v súkromí však ako názorovo vyhraneného radikála a psychopata, beštiu, ktorá je smrteľne nebezpečným vírusom, infikujúcim národ. Dej po celý čas graduje, mierna skratkovitosť nevadí (predsa len sa dozvieme všetko dôležité, a byť to dielo hĺbkové a detailné, musel by z toho byť celý seriál), dobovú atmosféru umocňuje kvalitná výprava, vynikajúca hudba a najmä kráľovské obsadenie, ktorému mocne vládne Robert Carlyle. Vyhrotený záver, v ktorom je po neúspešnom pivnom puči súdený, ale dokáže si získať sympatie sudcu, pozorovateľov a novinárov, sledujúcich proces, ktorý sa mení v jeho famózny rečnícky prejav, je grandiózny. Uvidíme, či si v druhej časti zachová rovnakú úroveň. Hodnotenie 1. časti: 85% Druhá časť: Divák už zaujal a prevzal Duguayov postoj, takže sa môže vrhnúť na priamočiarejšie zobrazovanie faktov bez toho, aby nám ukazoval Hitlera aj v inom svetle, a to celkom pomáha. Udalosti sa vďaka tomu môžu rozvíjať pomalším tempom a dôslednejšie, pribúdajú nové zaujímavé a skvele obsadené postavy - mladý Goebbels (tá podoba!), prezident Hindenburg (Peter O'Toole nikdy nesklame) či Eva Braunová. Zaujímavý je pohľad na Hitlerov vzťah s jeho vnučkou, o ktorom som doteraz nemal poňatia alebo fakt, že na začiatku stál Goebbels proti Hitlerovi. Po celý čas sa už len jeho moc stále rozrastá a beštiálnosť dosahuje vrchola s počiatkom deportácií politických odporcov, útokov jednotiek SS na vlastných ľudí, absolútnemu prevzatiu moci po smrti prezidenta. Čakal som, či dôjde aj na zobrazenie homosexuality Ernsta Röhma (kedysi bolo v móde rozprávať si vtipy na túto tému, a ešte dnes sa všade nájde človek, ktorý jeden-dva pozná) - a stalo sa. A to pekne nevyberavým spôsobom pri známom záťahu SS na velenie SA. Celkovo však mám výhrady a spätne si uvedomujem aj nedostatky predchádzajúcej časti - predsa len je to televízna kanadská tvorba, niektorí herci až tak dokonale hrané postavy nestvárnili a nie všetko je kóšer. Hodnotenie druhej časti: 85% Síce zďaleka nie dokonalý, ale veľmi kvalitný film o nástupe Hitlera k moci. Spolu s na televízne pomery skvelým obsadením, výpravou, kamerou a hudbou mi to úplne postačuje, ale na plný počet ísť nemôžem. 85% ()

Nettrass 

všetky recenzie používateľa

To jsem netušil, že když zvolili Hitlera kancléřem, že šli SA pochodovat před naše Národní divadlo...:-). No nic, točilo se to v Čechách, tak dost fórků a k věci... Hodnotím poměrně vysoko ( 75% ), nicméně s některými částmi opravdu nesouhlasím. Vykreslit Hitlera jako zbabělce, surovce, průhledného psychopata, nebo mizerného malíře, je prostě blbost, velké zjednodušení, nebo výborný dokument pro průměrného Američana. Žádný z historiků nepopírá, že byl mimořádně odvážný a železný kříž nedostal zadara. To, že by týral zvířata, je úplný nesmysl, měl je mnohem radši než lidi a psy, za jejich věrnost nejvíc. A hlavně: Nebyl průhledný psychopat! Byl zajímavým slepencem génia, pošahaného demagoga, vlídného člověka v soukromí ( dokonce se smyslem pro humor a ,,klukoviny,,), charismatického mužného vůdce a totálního psychopata. Pokud by byl jen průhledným psychopatem, myslíte že by oblbnul desítky milionů lidí, kulturního národa? Těžko...On tyhle jednotlivé osobnosti v něm schované, dokázal používat přesně podle potřeby. Davu ráznost a jednoduchá symbolická hesla. Průmyslníkům vlídného člověka s nadhledem atd. A pokud chtěl něco prosadit, vyskočil z něho psychopat. Co se týká malování, tak figury i krajinky nic moc ale architekturu dokázal kreslit i navrhovat velmi slušně. ---- Trochu mě mrzí, že dětství a pobyt ve Vídni dost osekali. Malý Hitler zpívající v kostele, kde se setkal se svastikou by byl zajímavý... ()

Reklama

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Hitlerov život od dectva až po to, ako sa dostal k moci v Nemecku, zobrazený v 3 hodinách. V tomto filme sa zodpovedajú takmer všetky otázky ako napr, čím chcel byť ako malý, prečo nemal rád židov, za čo si zaslúžil železný kríž v I. svetovej vojne a hlavne to, ako sa postupne dostával k moci. Za vlastizradu išiel do väzenia kde napísal svoje pamäti a teda známu knihu MAIN KAMPF, v ktorej vysvetľuje svoje prejavy antisemitizmu a tiež nadradenosť nemeckej rasy Každý určite pozná Adolfa Hitelra, len v krátkosti pripomeniem že bol skvelý rečník, vedel si získať dav, bol to človek, ktorý bojoval za nemecky národ a ten ho za to miloval. Veľmi dôležité bolo, že so svojou politickou stranou NSDAP si získal robotnícky ľud, pretože robotníkov bolo vtedy v Nemecku najviac a keď zomrel prezident Haidenburg, dostal sa k moci a mohol neobmedzene vládnuť v novej nemeckej ríši. Toto všetko a ešte mnoho viac nájdete v tomto filme, všetko je to detailne zobrazené v tomto diele, ktorý určite treba vidieť. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„To najhoršie, čo môžeme robiť, je nerobiť nič.“ V prvom rade sa musíte zmieriť s tým, že niekto ako Adolf Hitler má film. Dokument samozrejme beriem, to je dôležité, pretože nesmieme zabúdať na šialených netvorov. Potiaľto všetko OK. Lenže niekto múdry zrazu dostal nápad urobiť z Hitlera hrdinu hraného filmu. A s tým mám etický problém. Že to má 177 minút, to je jedna vec. To, že Robert Carlyle (inak expert na pošukov - Trainspotting, Pláž) ide prekvapivo na pol plynu a jeho stvárnenie Adolfa Hitlera je miestami až matné, to je druhá vec. Petrovia Stormare a O ´Toole, plus Liev Schreiber, sú oveľa lepší a zaujímavejší. Hoci film v druhej polovičke konečne aspoň trocha chytí tempo, na mňa vôbec nefungoval a vlastne som bol dosť znechutený. Obsadiť Hitlera do titulnej úlohy a hodiť milióny zavraždených civilov na to, že sa mu ako malému vysmiali za primitívne obrazy, sa mi zdá ozaj troška zľahčujúce a povrchné. Alebo mi niečo ušlo? 50 % ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Na televizny film je to bravurne natocene dielo a potesila ma i pritomnost par znamych hercov. Filmov z druhej svetovej vojny som videl dost, ale nikdy som nevidel zivotopisny film cloveka, ktory bol za vojnu zodpovedny. Nevedel som trebars, ze Hitler bojoval v prvej svetovej vojne a uz tam bol zfanatizovany, ze sa chcel dostat ilegalne k moci uz davno predtym, ako sa mu to podarilo a preto sa dostal aj do väzenia, to su vsetko okolnosti, ktore som sa dozvedel az v tomto filme a dufam, ze su fakty v tomto filme pravdive. Myslim si, ze ako tresnicku na dortu by sa po tomto filme oplatilo vidiet PAD TRETEJ RISE (2004) a mohol by to byt dokonaly pohlad na Hitlerov zivot az po jeho smrt, pretoze Hitler: Vzostup zla konci prave vo chvili, ked sa Hitler dostane k moci... 22.09.2009 _____ Robert Carlyle - (Adolf Hitler) +++ Stockard Channing - (Klara Hitler) +++ Jena Malone - (Geli Raubal) +++ Matthew Modine - (Fritz Gerlich) +++ Liev Schreiber - (Ernst Hanfstängl) +++ Julianna Margulies - (Helen Hanfstängl) +++ Peter Stormare - (Ernst Röhm) +++ Friedrich von Thun - (Generál Erich Ludendorff) +++ Peter O´Toole - (Prezident Paul von Hindenburg) +++ Marek Vašut - (Max Amann) +++ Jiří Novotný - (Von Lossow) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (21)

  • Hitler necítil nenávisť len k židom, rovnako ju pociťoval aj voči komunistom a Slovanom, ktorých vo svojej knihe „Mein Kampf“ označil za šváby, ktoré treba udupať do zeme. (vander19)
  • Hindenburg skutečně nazýval Hitlera „kaprálem z Čech“. Pravděpodobně šlo o omyl. Adolf přišel na svět v hospodě v hornorakouské obci Braunau am Inn. Název „Braunau“ ale v němčině nese i jiné město – Broumov ve východních Čechách, které Hindenburg znal. (Nick321)
  • Část filmu se natáčela i na zámku Osov (okres Beroun). Jednalo se o pokoj pro Evu Braunovou (Zoe Telford) a Hitlerovu pracovnu. Podle tvrzení osovské kronikářky tvůrci všechny obrazy stihli natočit během jednoho dne. (Eluin)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené