Reklama

Reklama

Tarzan

  • Česko Tarzan (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý anglický lord Jack Clayton (Paul Geoffrey) a jeho tehotná žena Alice (Cheryl Campbell) sa po tragickom stroskotaní lode zachránia na neobývanom pobreží Afriky. Postavia si núdzové prístrešie a čakajú na príležitosť zachrániť sa. Krátko po tom, ako sa im narodí syn, však obaja zahynú. Osirelé dieťa objavia opice a jedna zo samíc, ktorá práve prišla o svoje mláďa, sa chlapca ujme a vychová ho ako opicu. Spočiatku odstrkované „holé mláďa“ sa ako dospelé stane vodcom opíc. A práve v tejto funkcii sa jedného dňa stretne s človekom - belgickým kapitánom Philippem D´Arnotom (Ian Holm), ktorý je v Afrike na vedeckej expedícii, a ktorého Tarzan (Christopher Lambert) zachráni pred nepriateľskými domorodcami. Kapitán ho naučí hovoriť, a keď podľa dôkazov a dokladov, nájdených v opustenej chatrči pochopí, že jeho tajomný záchranca je v skutočnosti anglickým aristokratom a dedičom značného rodinného majetku, presvedčí ho, aby s ním odišiel do Anglicka. Tarzan je predstavený anglickej smotánke ako John Clayton a na svojom panstve sa stretne nielen so svojím starým otcom (Ralph Richardson), ale aj s jeho americkou chovanicou Jane Porterovou (Andie MacDowell), do ktorej sa zamiluje. Napriek tomu, že ona jeho cit opätuje, John sa necíti v prostredí zviazanom prísnymi pravidlami, spoločenskými zvykmi a upätou morálkou dobre. Zlomovým momentom sa stane stretnutie so zajatým opičiakom, ktorý bol členom jeho tlupy. John Clayton sa opäť stáva Tarzanom, túžiacim po jedinom - voľnosti a návrate do hlbín africkej džungle... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (226)

whack 

všetky recenzie používateľa

Tento komentár obsahuje SPOILER, pretože musím začať koncom. Film končí tým, že Tarzan sa zatúla do anatomického výskumného krídla Britského múzea. K svojej hrôze tam nájde niekoľko šimpanzov pripútaných na pitevnom stole. Započuje tiché zastonanie a v malej klietke uvidí ešte jedného šimpanza, stále živého. Pre vedcov predstavuje toto zviera iba ďalší predmet výskumu, ale Tarzan toho uväzneného tvora spozná. Je to jeho šimpanzí otec. Tarzan klietku otvorí, otca oslobodí a objímu sa. Spoločenstvo ľudoopov v tomto filme sa vyznačovalo autentickosťou, aká sa málokedy vidí (podobne ako vo filme Gorily v hmle). Pôvodne diváci nechceli ani veriť, že tam nehrajú skutočné šimpanzy! Šimpanzích hercov cvičil pohyby znázorňovaním správania sa ľudoopov sám americký aktivista Roger Fouts. Spomínaná záverečná scéna bola osobným poďakovaním Rogerovmu šimpanzovi, Allymu, ktorý mu bol odobratý a odvezený do pokusného laboratória. Podľa pôvodného scenára mal Tarzan otca objaviť v zoologickej záhrade, ale Roger režiséra presvedčil, aby scénu zmenil. Využívať ľudoopy len pre to, aby sa ľudia pobavili, je zvrhlosť, zvierací herci sú vždy pozitívnym bodom filmu. Greystoke je asi najlepšie natočeným filmom o Tarzanovi. ()

jenik71 

všetky recenzie používateľa

Kdyby mi samotný Lambert nakukal, že se narodil v džungli a za svojí výchovu vděčí opicím, tak bych mu to klidně zbaštil. Tak věrohodně totiž zahrál svojí roli. Film má svoje nesporné kvality, bohužel jen do té doby, než se Tarzan ocitne zpět v civilizované společnosti. Od té chvíle příběh ztrácí dech a už mi to tak kvalitní nepřišlo. První polovina filmu je skvělá, ta druhá mi už přišla slabá. Proto dávám tři hvězdičky, které patří hlavně Lambertovi a to se na scéně objeví až po přibližně čtyřiceti minutách. ()

Reklama

paascha 

všetky recenzie používateľa

Možná nejznámější, nejlepší ale určitě ne. Tahle parodie, která se Tarzanovi Johnnyho Weismüllera dívá z velké dálky na záda, je celkem strašná, nejhorší je obecně dost špatný herec Lambert, hovořící opičí řečí. Ale protože je to má oblíbená kniha, či spíš řada knih, z dětství, ze sentimentu a nostalgie dám 3. Ale o fous! ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Strhujúci prepis legendárneho románu, ktorý je jednou z najvernejších, ak nie najvernejšou adaptáciou tohto príbehu. Výprava, masky, kamera. Všetko je to skvostné a profesionálne. Christopher Lambert sa úlohy zhostil naozaj výborne. Vytknem filmu ale jednu vec a tým aj stráca u mňa poslednú hviezdičku. Viac tej akcie by neuškodilo, snímok je až príliš komorne vyrozprávaný. ()

sidzej 

všetky recenzie používateľa

Drsné, vážne, depresívne a rozťahané prevedenie. Mám trochu dilemu ako hodnotiť. Celá prvá polovica sa takmer obišla bez slov a prakticky aj bez deja (nominácia na oscara za scenár ostáva pre mňa veľkou záhadou). Keby sa film skrátil na povedzme 90 minútovú stopáž určite by som jednu hviezdu pridal. Skvelá je najmä výprava, masky a herecké obsadenie. Lambert je v úlohe Tarzana vierohodný, MacDowell okúzľujúca, Ian Holm charizmatický. Škoda že film častejšie nehrá na city, emocionálne scény režisérovi idú. Som zvedavý ako si s touto tematikou poradí Sommers- viac akcie, humoru, romantiky a rýchlejšie tempo by v tomto prípade nemuselo byť vôbec na škodu. Tvorcovia sa očividne snažili o čo najväčšiu realistickosť no práve Tarzana by som rád videl v dobrodružnejšom, odľahčenejšom a rodinnejšom duchu. 70% ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (14)

  • Představitel mladého Tarzana měl oči modré, kdežto Christopher Lambert, který ztvárnil starší verzi postavy, má oči světle zelené. (skinny)
  • Filmový debut Andie MacDowell. (HellFire)
  • Malou roli si zahrál Daniel Chatto, ale při konečné úpravě filmu byla jeho role vystřihnuta. (HellFire)

Súvisiace novinky

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (viac)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (viac)

Reklama

Reklama