Reklama

Reklama

Na Západe nič nového

(TV film)
  • Česko Na západní frontě klid (viac)
TV spot

Obsahy(1)

Ze školních lavic rovnou do zákopů 1. světové války odchází celá třída mladých chlapců. Hrůzy bojiště z nich rychle vychovají tvrdé muže - pokud přežijí... (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (187)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ak by mi niekto po filme povedal, že sa jednalo o televízny film, nemal by som žiaden dôvod mu to veriť. Lenže ja som to vedel a musel "smeknout klobouk" nad citlivým a precíznym prístupom tvorcov k legendárnej látke. Lenže televízny film v USA a Veľkej Británii je (bol) niečo iné, ako u nás, že...Doporučujem si pozrieť aj staršiu verziu z 30 rokov od Milestonea, ktorá je ešte o chlp lepšia, najmä kvôli tej zábave pri porovnávaní scén, charakterov, atď. Určite nebude od veci si pozrieť aj podobne pacifistický film z 1. svetovej vojny s takmer totožnou zákopovou scénou "nepriateľ zoči voči nepriateľovi" The Big Parade Kinga Vidora. Parádne (nehovorím zámerne hviezdne, hviezda nerovná sa totiž automaticky kvalitný herec) obsadený film z konca 70. rokov naznačuje už svojim obsadením, že scenár musel byť pre Borgnina, Holma, alebo Pleasenca veľmi zaujímavý, aby úlohu zobrali. Pre mňa žiadne prekvapenie, Delbert Mann ma ohúril spoločne s Ernestom Borgninom už v 50. rokoch v Martym. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

70% - ťažké hviezdičkovanie. Kto ale pozná knižnú predlohu a poprípade oscarovú verziu z roku 1930 vie, aké nedostatky to má. Sekvencie sú zvláštne prestrihané a mnohokrát som mal pocit, že miesto toho aby som sa citovo na niečo intenzívnejšie pripravoval, hneď sa to stalo bez akéhokoľvek hlbšieho súcitu. Ale najväčším sklamaním je veľmi nevýrazný Paul, na ktorom to má celé stáť. Ani predslov halloweenského Pleasencea čoby nemeckého učiteľa "motivátora" veľmi nedodal na sile. Myslím, že pokope to drží skvelý Kat (Borgnine), nešetriace a na televízne pomery husté prestrelky, dobré kostýmy a farby (v čiernobielom znení by som už túto adaptáciu znovu nepozrel), dve scény - Paulova "dovolenka", stretnutie s francúzkami (to sa nedalo ani pokaziť). Tieto spomínané aspekty sú vzhľadom k televíznosti na výbornej úrovni... Ale zvyšok je poznačený silnou priemernosťou. Obetiam vojny som naopak 4* dal, pretože boli aspoň originálne. ()

Reklama

Dzonysek 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle byla celkem náhodička. Literární předlohu jsem četl asi tak před 15 lety a hodně mě ta knížka tenkrát zasáhla. Na film jsem se dlouho chystal, až si mě nečekaně našel sám. Po jednom obyčejným videu českýho seriálu se film automaticky načetl na youtube jako další v pořadí. A protože nebyla ještě moc pokročilá večerní hodinka, s dlouhým odstupem od přečtené knihy jsem ho zkouknul. A hodnotím to jako velmi zdařilé převedení předlohy na filmové plátno. Je to hodně nekompromisní a naturalisticky zpracovanej, až chladnej kousek. ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Film na motivy excelentní knihy. Za sebe si dovolím prohlásit, že film disponuje srovnatelnou kvaltiou jako kniha. Hlavní myšlenku vystihuje velmi zdařile. Trikové záběry jsou na únosné úrovni, takže zde není vůbec snadné cokoli vytknout. Rozhodl jsem se tedy pro velmi pěkné 4*. Na plný počet je leda tak samotná kniha. ()

tranquill 

všetky recenzie používateľa

"Už neležíme v děrách a nečekáme bezmocně na zkázu. Umíme ničit a zabíjet. Umíme se chránit a mstít se. Když uvidíme jejich obličeje, stanou se z nás divoká zvířata, měníme se ve vrahy, zločince, zabijáky..." Není tohle komplexní definice války? Přiznávám, že Remarqueho předlohu jsem nečetl, protože to byla povinná četba a tu já jaksi ze zásady odmítal, ale tenhle film dokazuje, jaké protiválečné poselství přináší. "Zabil jsem Tě... Ale co jsem mohl udělat jinýho, kamaráde. Odpusť mi to! ... Viděl jsem Tvou pušku, Tvůj bajonet, granáty... Kdybysme to všechno zahodili, mohli jsme být přátelé..." ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (8)

  • Film je adaptací stejnojmenného románu Ericha Marii Remarquea, německého veterána první světové válk, který ve svém díle použil vlastní zkušenosti ze zákopů. (x_silver)
  • Filmaři vybudovali tři kilometry zákopů a dovezli do nich živé krysy. (jenik71)
  • Ostnaté dráty byly zhotoveny z umělé hmoty, aby se o ně nikdo nezranil. (jenik71)

Reklama

Reklama