Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nešťastie pri výstupe na vytúžený vrchol pripravilo o život mnoho skúsených horolezcov... Jedným z nich bol i Royce Garrett (Stuart Wilson), otec talentovaných súrodencov Annie (Robin Tunney) a Petra (Chris O'Donnell), ktorého smrť však bola do istej miery dobrovoľná – obetoval sa totiž, aby jeho deti mohli žiť! Všetci traja viseli na jednom lane, ktoré však dokázalo udržať len dvoch dospelých ľudí a Royce veľmi dobre vedel, že tak či tak zomrie – no mal na výber, či so svojimi milovanými deťmi alebo bez nich... Kým Peter po tomto hrôzostrašnom zážitku úplne stratil radosť z lezenia po horách a nikdy si neprestal vyčítať otcovu smrť, jeho sestra sa lásky k horolezectvu nedokázala vzdať. Ba práve naopak, neustále čelí novým výzvam. Tou najnovšou je účasť v tíme známeho miliardára a dobrodruha Elliota Vaughna (Bill Paxton), ktorý plánuje mimoriadne nebezpečný výstup na druhú najvyššiu horu sveta K 2! O to nebezpečnejší, že dobytie vrcholu sa má uskutočniť v presne určenom čase, kvôli čomu kompetentní cielene klamú o skutočne hroziacich rizikách, len aby ich „misia“ bola korunovaná úspechom! Nuž a stane sa to, čo sa stať nemalo: tím pri výstupe zaskočí zlé počasie a jeho členovia ostanú zasypaní v jednej z trhlín v ľadovci! Jedine Peter sa, v snahe zachrániť sestru, odváži zostaviť záchranný tím zo skúsených, hoci ťažko zvládnuteľných horolezcov – a aj ich poriadne tlačí čas, pretože si každý jeden z nich bolestne uvedomuje, že ich zasypaní kamaráti môžu v takej treskúcej zime prežiť len pár hodín... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (375)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Toto je film pre bežného diváka z horského prostredia, ktorý sa túto tému snažil podať zaujímavou až priam akčnou formou, no pozornejšiemu divákovi niektoré hlúposti proste neujdú. Ohľadom témy výbušnín sa veľmi nevyznám vo veciach, takže tečúcu výbušninu, ktorá im tam vybuchovala neviem posúdiť, napríklad ohľadom tej topánky. Taktiež by som vedel odpustiť to, že sa nejednalo o K2, či himalájske štíty, ale išlo o krajinu na Novom Zélande, to sa dá zobrať ako zaujímavá kuriozita vzhľadom na to, že ani na vrchol nedošli a film bol o inom. Nedá sa mi však tešiť nad tým, že používali vodcovskú slučku namiesto klasického osmičkového uzla, lebo keby som si to chcel v kolektíve s niekým pozrieť, tak určite nie s horolezcami, či ľuďmi znalými týchto vecí, lebo by ich takéto nedostatky mohli rozptyľovať a mňa by nemuseli brať vážne. Stále je to však o tom istom, že niekto sa niekam vyberie šplhať, niečo sa im pokazí a tak treba niekoho zachrániť, spravidla to býva až príliš nerealistické, lebo v takýchto horách ide bežne takmer každý za seba a záchrany bývajú nemožné. No tu tiež chceli poukázať na to, že kvôli druhým sa treba obetovať, aj keby nás malo zomrieť viac než tých, ktorých ideme zachraňovať a že treba zachrániť aj toho, čo nám napríklad spôsobil smrť niekoho blížneho. To je fajn, no trocha to prehnali s tým odrezávaním sa, pre záchranu iných, navyše bez akejkoľvek sekundy spojenej s oľutovaním zla spraveného v ich živote, za to nám sem šupli moslima, samozrejme hlavné postavy prežili a náš starý "pardál" ako vo väčšine takýchto filmov zomrie. Taktiež ten skok z hory na horu s tými horolezeckými záchytkami mi prišiel šialený až nereálny a to spomínať tie ostatné zachytenia sa a kolísania vo vzduchu, to už by mi prišlo až komické, lebo na tomto asi nepracoval tým so skúsenosťami z hôr, ale skôr s nejakou vyštudovanou školou herectva spojeného s adrenalínom, efektami, akciou pre komerčného diváka hlavného prúdu, ktorému stačí nejaký film s dopredu jasnými zlými a dobrými postavami, kde spravodlivosť nakoniec vyhrá. To s tou nájdenou zamrznutou ženou bol bonus k tomuto naivnému, no najmä predvídateľnému filmu ohľadom toho, čo sa asi stane v nasledujúcej chvíli. Kamera a scenérie fajn, no točiť s rovnakou šablónou film z rôznych prostredí a pritom akoby to bolo stále o tom istom, je skôr na návštevu doktora. Pre mňa povrchný film, kde sa dá sem tam zabaviť, sem tam pokochať, no inak mierna zbytočnosť, kde navyše približne prvá pól hodina za veľa nestála. ()

Dever 

všetky recenzie používateľa

Soundtrack James Newton Howard: 1. Utah ,2. Three Years Later ,3. I Need One More ,4. Base Camp ,5. You Wanna Do This? ,6. Spindrift ,7. Avalanche ,8. Your Father Was A Smart Man ,9. Don't Touch Her ,10. Maybe You Should Turn Back ,11. Nitro ,12. Vaughn Decides ,13. Annie And Peter ,14. Peter's Jump/Tom's Heart ,15. It's A Good Song , ()

Reklama

heyda 

všetky recenzie používateľa

Absolutní špička filmových Himálají. Dělám si srandu, ale pokud milujete úžasné záběry na velehory, pokud milujete výborné efekty, nekončící napětí a pokud vám nevadí několik klišé, přehnaných scén a průměrní herci, tak tohle je film pro vás! Tenhle film je tak extrémně podhodnocený, že je pro mě prostě povinností 5 hvězdiček. Můj velmi oblíbený film! ()

berusche 

všetky recenzie používateľa

Rozuměj, není to K2, že? Byla jsem na tom tenkrát v kině. Když hned v úvodní scéně po hned hrozné ztrátě a dramatické hudbě proletěl nahoře orel, který vypadal skoro jako sup s bílou hlavou a řval jako káně, řvala jsem já (smíchy) a vysloužila si tak nenávistné: pšššššt! No pak to focení zvířatek ve sněhu, dramatické odmítání lan, injekce do srdce, zavalení do proláklin, párty v prvním výškovém a já nevim, co všechno. To teda ne. Na jeden film prostě na mě hodně. Hvězda za chlápka starého horala a za ty dva bráchy, co byli aspoň vtipný. ()

choze 

všetky recenzie používateľa

"Tam nahoře neumíráte. Tam jste mrtvej." CLIFFHANGER se potkává se MZDOU STRACHU v teenagerském balení. Absolutně nerealistické, ale se sakra dobře rozvrženými postavami, napínavým dějem a úchvatnými akčními scénami. Kvalitně napsaná, zrežírovaná i odehraná adrenalinová vysokohorská jízda, kde stále někdo efektně padá nebo něco vybuchuje a přitom se bojíte o postavy. Perfektní popcorn. ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (18)

  • Noha bez prstů "Montgomeryho Wicka" ze začátku filmu ve skutečnosti patří horolezci Marku Wetu, který o prsty přišel během noci strávené venku ve výšce přes 8,5 kilometru během pokusu o výstup na Everest v roce 1994. (džanik)
  • Jedným zo základných pravidiel bezpečného prechodu cez zľadovatené miesta je, že sa na spájacom lane viažu brzdné uzly, ktoré zabraňujú ľahké prekĺznutie lana po ľade, aby pád prvého lezca z hrany nestrhol aj toho druhého. (Jumar)

Reklama

Reklama