Reklama

Reklama

Putovanie mladého skladateľa

  • Česko Putování mladého skladatele (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Skladateľ Nikuša zbiera v horských oblastiach porevolučného (1905) Gruzínska ľudové piesne. Zostrený policajný režim dusí v mene všeobecného fenoménu strachu akúkoľvek činnosť. Nikova nevinná aktivita pritiahne nervného Leka, ktorý zamení želanie za utkvelú myšlienku, že Niko je spojka novej pripravovanej vzbury. V tomto duchu ho aj predstavuje po usadlostiach, kde tlejú a uhasínajú pramienky protestov proti režimu. Leko je nadšený prejavujúcou sa pospolitosťou (súzvuk kruhu spievajúcich na trhovisku). Po očistnom vyspovedaní sa polícii z pripravovanej vzbury sa z mystifikácie stáva tragická dráma, plynúca k mrazivému finále, v ktorom sa zachráni len ten, ktorý to všetko tak nevinne a osudovo uviedol do chodu - mladý skladateľ. Za záverečným putovaním na popravu autor vo fotografiách rekapituluje predchádzajúce zastavenia. Sugestívnu atmosféru dotvára dômyselná štylizácia (pochmúrnosť scenérie, sošné herecké prejavy, statické objektivizujúce zábery celkov...). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (4)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Názov neklame, film je o putovaní mladého skladateľa krajinou. On by chcel v kľude zbierať ľudové piesne, lenže to by nesmel mať na krku Leka, ktorý je v obrom aj zlom typickým predstaviteľom gruzínskeho naturščika, alebo sa aspoň o to Šengelaja snažil. Jedná sa o klasický film s protagonistom a jeho antagonistom, kde ten druhý je o poznanie zaujímavejší ako hlavný hrdina. Mladík sotva prehovorí a necháva sa strhávať chovaním okolia a udalosťami širšieho významu. Spočiatku viac menej komédia s rázovitými figúrkami prejde v závere do dosť brutálnej drámy, takže ak sa film chystáte vidieť, pozor na to. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem ináč, ale aj napriek akčnej vložke pred záverom, je to film z iného sveta. Už to nie sú statické obrazy, ale aj tak nepozerateľné. Naviac som si spomenul, že som to už raz skúšal pozerať a nechal bez hodnotenia, tentokrát už radšej nenechám, aby som sa znovu nenachytal. ()

Reklama

Reklama