Reklama

Reklama

Keď sa Čína sťahuje do Európy

(TV film)
  • Francúzsko Quand la Chine délocalise en Europe (viac)
všetky plagáty
Francúzsko, 2012, 75 min (Alternatívna 52 min)

Obsahy(1)

Tento film sa zaoberá premiestňovaním čínskej výroby do Európy - a rastúcim počtom čínskych podnikov, ale aj robotníkov na starom kontinente. Po celej Európe získavajú čínske firmy kontrakty, investujú do priemyselných odvetví, ktoré zanikajú, alebo sú v útlme. Zároveň skupujú podniky a vytvárajú nové pracovné miesta. Ale - za akú cenu? (STV)

(viac)

Recenzie (4)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Čína bola a je nevyspytateľná. Potvrdzujú to odborári z Francúzska v dokumente. Pri rokovaní so šikmáčmi mali problém pochopiť zmysel ich slov. Žlté tváre z kameňa jednajú tak, že nikto ničomu nerozumie. Hlavné je, aby nakoniec držali všetko v svojich rukách. Navonok sú technicky šmejďácki a lacní. Pod pláštikom nedokonalosti v technike a manažérskej neobratnosti sa skrývajú veľké ciele. Zaistiť uzlové obchodno-výrobné pozície v Európe. Od nich je len krok k získaniu licencií na technológie. Stačí pozrieť, ako začali. Postupne podmaňujú Afriku. Získavajú tony nerastov a kovov. V Európe nadväzne skupujú technológie. Inak je dokument podpriemerný. Sústreďuje sa - v protiklade s názvom - na dopravu (autá, traktory, diaľnice), hoci Čína preniká aj inam. Tvorcovia sa rozhodli pre konkrétne fabriky, projekty a ich osudy. Tam sa pár zaujímavostí nájde. Sú typické pre tento vek: nacistické úrady propagandy nahradili vo firmách útvary pre styk s verejnosťou. Dôležité informácie od nich nečakajte. Nepovedia nič. Tvária sa však nesmierne otvorene, ochotne a úslužne. Reči majiteľov a ich poskokov sú len prázdne bubliny. Tvorcovia z naznačeného vydestilovali len slabučké zhrnutie. Potom niet divu, že dokument chutí ako trikrát vylúhovaný sáčkový čínsky čaj. 30%. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Hezky znázorněné kulturní změny, ekonomické a psychologické zákonitosti.Obyčejnáý člověk by si měl v budoucnosti zapamatovat větu činského manažera "V Číně jsme zvyklí pracovat rychleji než v Evropě". Zadlužené evropské země si brzy začnou půjčovat od Číny a začnou si zešikmovat oči. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Preč sú tie časy, keď Čína bola pre Európu len montážnou linkou s lacnou pracovnou silou. Akumulácia kapitálu čínskymi firmami a štátom im umožnila skupovať európske firmy aj s technológiami a závisí len od majiteľov problémových európskych firiem, či sa nechajú kúpiť. Takto sme sa dočkali čínskeho Volva alebo naopak, krachu Saabu, ktorého americký vlastník poslal Číňanov kade ľahšie, radšej ako by mal predať know-how. O tom je prvá časť dokumentu, tá si berie na mušku Švédsko. Nasledujú menšie investície Číny vo Francúzsku, ktoré je zatiaľ v tomto smere málo dotknuté. Stručne sa rozoberie čínske fiasko na stavbe poľských diaľníc, kde pre nereálnu ponuku zostali stavby nedokončené a Poľsku zostala strata 150 miliónov € v nezaplatených dlhoch. Čo mi to len pripomína... My na takúto operáciu nepotrebujeme ani Číňanov, vystačíme si aj sami. Samostatným prípadom je čínska prítomnosť v gréckom prístave, tam sa stretáva ich počínanie s veľkou nevôľou pre zlé pracovné podmienky alebo odmietnutie existencie odborov. Vo filme je pár zaujímavých faktov, ale na krátke trvanie je to dosť zdĺhavé s množstvom omáčky. ()

Reklama

Reklama