Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (651)

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Technicky dokonalá a divácky strhující podmořská sci-fi od režiséra Titanicu. Tak jako má Spielberg svá Blízká setkání třetího druhu, tak Cameron odpověděl hlumokomořskou variací téhož - thrillerem Propast. Zatímco ve Spielbergovi mají mimozemšťané především nadpozemskou hudbu, Cameron jim přidal v pekelně hluboké mořské propasti andělská těla s křídly. Obě díla jsou antimilitaristická, u obou filmů hlavní hrdinové touží po kontaktu s jinou civilizací, u obou se jim ho určitým způsobem dostane. Největším kladem je, že naprostá většina filmu se odehrává pod mořskou hladinou. Je vidět, že Cameron si s podmořskou technikou opravdu vyhrál a že je mu blízká. Trailer: http://www.csfd.cz/film/1244-propast-abyss-the/videa/ ()

liborek_ 

všetky recenzie používateľa

Dráždila mě ta myšlenka i při druhém sledování Avatara. Co mi na Cameronovi tak děsně vadí? U Propasti, kterou jsem zhlédl až poté, to bylo už zcela jasné: Cameronova snaha po předávání "poselství" je příliš primitivní, prvoplánová a nutně naprosto zbytečná a neefektivní. Podává ho totiž podle mého mínění přesně takovým způsobem, aby si lidi při jeho sledování řekli: "Ach můj bože! To je hrozné!" a poté se vrátili ke své večeři, aniž by to v nich zanechalo jakoukoli hlubší stopu. Přesně, jak to řekl Jack Daglish v Hotelu Rwanda... Vytvořením technicky dokonalého filmu s jednoduchým příběhem, černobílým a schematickým vykreslením postav a v závěru apelováním na lidi rychlým sestřihem záběrů z koncentráků podle mého názoru nemůže režisér dosáhnout žádného "morálního" úspěchu. Jen finančního... Je to jen zábava a to "poselství" je tam naprosto nadbytečné. Jenže kvůli němu ho režisér točil. Je tedy zbytečný celý film? Tento styl kinematografie mě docela míjí... ()

Reklama

Falko 

všetky recenzie používateľa

Pamätam si, ze som mal v minulosti s tymto filmom mensie problemy, myslim s prvou polovicou filmu, ale dnes, ked som si opät pozrel Special Edition Jamesa Camerona, nemozem dat inak, ako 5 hviezdiciek. Scenar je zaujimavy a kazdemu odporucam si pozriet tu predlzenu verziu, pretoze na konci bola v klasickej kinoverzii, ktora sa zial este aj dnes stale vysiela v televiziach vystrihnuta hlavna pointa filmu, co mimozemstania chceli urobit, neurobili to a je vysvetleny dovod, preco to neurobili. Ak by si tam nezahrala Mary E. Mastrantonio, ktoru som spoznal v ROBINOVI HOODOVI (1991) s Kevinom Costnerom, asi by bol film o trosku nudnejsi, ale Cameron vzdy vedel, ako ma dostat divaka do deja filmu. Priznam sa, ze psychopatickeho a fuzateho Michaela Biehna som v minulosti v tomto filme nikdy nespoznal a nikdy mi ani vo sne nenapadlo, ze je to ten Kyle, ktory ochranoval Lindu Hamilton v prvom TERMINATOROVI (1984). V kazdom pripade je zaver filmu v Sp.Edition aj vdaka krasnej hudbe Alana Silvestriho tak nadherny, ze ma u mna plne hodnotenie a vidiet vo filme podobnost Spielbergovych filmov, preto su u mna tito dvaja reziseri na prvych miestach v topke najoblubenejsich reziserov. ________ Ed Harris - (Virgil 'Bud' Brigman) +++ Mary Elizabeth Mastrantonio - (Lindsey Brigman) +++ Michael Biehn - (Poručík Hiram Coffey) +++ Leo Burmester - (Catfish De Vries) +++ Todd Graff - (Alan 'Hippy' Carnes) +++ John Bedford Lloyd - (Jammer Willis) +++ J.C. Quinn - ('Sonny' Dawson) +++ Kimberly Scott - (Lisa) +++ ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce! Predovšetkým zaujímave a napínavé prostredie, príbeh filmu, skvelá atmosféra, herci (perfektný Ed Harris) hudba od Silvestriho, výborné spracovanie vrtnej veže Deepcore od Rona Cobba (Alien, Aliens), či ostatných vecičiek, skvelá podvodná kamera, akcie a super nápady. To všetko je v ďalšom mega filme od Jima Camerona. Môj obľúbenec Michael Biehn sa mi na zápornú rolu moc nehodil a viac som si obľúbil Eda Harrisa. A čo sa týka predĺženej verzie, tak je to ucelenejšie a v samotnom závere až prekvapujúce. Jedna s najlepších predĺžených verzii! Takže ak vám môžem poradiť a máte na výber, tak rozhodne Special Edition. Pridané scény v SE ... keď sa dlho pozeráš do priepasti, priepasť sa tiež pozerá do teba. Obľúbený soundtrack: End credits. Kino verzia 95% - 5* / Predlžená verzia 100% - 5* ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Já a Propast jsme skoro stejně staří, no a mně nezbývá než doufat, že po těch letech vypadám minimálně stejně dobře, jako tahle atmosferická podmořská odysea. Cameron je přeborníkem v tom, že od něj je poutavá a snesitelná i cukrkandlová poleva, kterou bych od jiného fantasty nepožil. Jen by mě zajímalo, proč se do Mariánského příkopu sám nespustil jen ve skafandru bos, s kalkulačkou na rukávu a světlicí v ruce? Že by to nakonec nebylo tak easy, Honzíku? =) ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (50)

  • Potkan, ktorý si nakoniec z piatich vybraných zahral vo filme, zomrel (nie kvôli fluorkarbonu) krátko pred premiérou. (POMO)
  • Potápačské masky, ktoré používajú herci vo filme, v skutočnosti neexistujú. Boli vyrobené na zákazku s takým dizajnom, aby im bolo vidieť lepšie na tvár. Taktiež v nich mali namontované mikrofóny nahrávajúce real-time dialógy. Nežiaduce zvuky skafandrov, ktoré sa zaznamenali spolu s dialógmi, boli vo zvukárni potlačené. (POMO)
  • Když Bud (Ed Harris) zjistí, že má vzduch jen na 5 minut a loučí se, říká mu jeho žena: „Miluju tě.“ A on odpovídá psaním: „Miluju tě, manželko“, nikoliv „Miluju tě, miláčku“, jak zní český překlad. Slovo „manželka“ tam mělo zaznít, protože se u nich mluvilo o rozvodu. (pjotri)

Reklama

Reklama