Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká jadrová ponorka Montana zaznamená v Kajmanskej oblasti neďaleko Kuby silný podmorský pohyb. Po strate energetických zdrojov sa potopí do hĺbky 200 stôp. Vojsko požiada o pomoc posádku podmorskej vrtnej veže Deepcore. Veliteľ veže Bud Brigman (Ed Harris) nie je nadšený, pretože záchranná operácia sa má realizovať pod vedením poručíka Coffeyho (Michael Biehn) a s účasťou Budovej manželky Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantoniová). Na hladine je hurikán. Padajúci žeriav lanom stiahne aj vrtnú vežu na okraj podmorskej priepasti. V nej svetielkujú inteligentné mimozemské bytosti žijúce na dne oceána. Môžu sa prejaviť ako dlhý had vody, schopný nabrať podobu jednotlivých členov posádky, s ktorými sa pokúšajú komunikovať. Vojaci proti nim použijú jadrovú zbraň. Výskumníci chcú naopak znefunkčniť naprogramovanú jadrovú nálož, ktorá spadla až na dno podmorskej priepasti do hĺbky 17-tisíc stôp, kde človek nikdy ešte nebol. Bringman už nemá dosť špeciálnej dýchacej kvapaliny, aby sa z dna priepasti vrátil... Mierumilovní mimozemšťania z mamutej kozmickej lode mu zachránia život. (TV JOJ)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (652)

Falko 

všetky recenzie používateľa

Pamätam si, ze som mal v minulosti s tymto filmom mensie problemy, myslim s prvou polovicou filmu, ale dnes, ked som si opät pozrel Special Edition Jamesa Camerona, nemozem dat inak, ako 5 hviezdiciek. Scenar je zaujimavy a kazdemu odporucam si pozriet tu predlzenu verziu, pretoze na konci bola v klasickej kinoverzii, ktora sa zial este aj dnes stale vysiela v televiziach vystrihnuta hlavna pointa filmu, co mimozemstania chceli urobit, neurobili to a je vysvetleny dovod, preco to neurobili. Ak by si tam nezahrala Mary E. Mastrantonio, ktoru som spoznal v ROBINOVI HOODOVI (1991) s Kevinom Costnerom, asi by bol film o trosku nudnejsi, ale Cameron vzdy vedel, ako ma dostat divaka do deja filmu. Priznam sa, ze psychopatickeho a fuzateho Michaela Biehna som v minulosti v tomto filme nikdy nespoznal a nikdy mi ani vo sne nenapadlo, ze je to ten Kyle, ktory ochranoval Lindu Hamilton v prvom TERMINATOROVI (1984). V kazdom pripade je zaver filmu v Sp.Edition aj vdaka krasnej hudbe Alana Silvestriho tak nadherny, ze ma u mna plne hodnotenie a vidiet vo filme podobnost Spielbergovych filmov, preto su u mna tito dvaja reziseri na prvych miestach v topke najoblubenejsich reziserov. ________ Ed Harris - (Virgil 'Bud' Brigman) +++ Mary Elizabeth Mastrantonio - (Lindsey Brigman) +++ Michael Biehn - (Poručík Hiram Coffey) +++ Leo Burmester - (Catfish De Vries) +++ Todd Graff - (Alan 'Hippy' Carnes) +++ John Bedford Lloyd - (Jammer Willis) +++ J.C. Quinn - ('Sonny' Dawson) +++ Kimberly Scott - (Lisa) +++ ()

Hrabka 

všetky recenzie používateľa

Sice jsem čekal mnohem větší odvaz, ale i toto umírněné sci-fi nakonec stálo za to, především díky povedené závěrečné misi. Asi největší problém jsem měl s délkou filmu, je až moc přetažená a chvílemi jsem se i nudil. Za druhé mi trochu vadil nebo spíš neseděl motiv zlých pánů, kteří tam dělali rozbroje. Ale jinak je to velice povedené sci-fi, co se tajemnosti týče, jedno z nejlepších možných. Cameron je mistr efektů a i tyto "podmořské" zvládl na jedničku. Divák se tak dokáže skvěle vžít do děje. Sice to nedosahuje kvalit Terminátora nebo Vetřelců, ale lepší než novodobá srajda Avatar to je určitě. 75% ()

Reklama

liborek_ 

všetky recenzie používateľa

Dráždila mě ta myšlenka i při druhém sledování Avatara. Co mi na Cameronovi tak děsně vadí? U Propasti, kterou jsem zhlédl až poté, to bylo už zcela jasné: Cameronova snaha po předávání "poselství" je příliš primitivní, prvoplánová a nutně naprosto zbytečná a neefektivní. Podává ho totiž podle mého mínění přesně takovým způsobem, aby si lidi při jeho sledování řekli: "Ach můj bože! To je hrozné!" a poté se vrátili ke své večeři, aniž by to v nich zanechalo jakoukoli hlubší stopu. Přesně, jak to řekl Jack Daglish v Hotelu Rwanda... Vytvořením technicky dokonalého filmu s jednoduchým příběhem, černobílým a schematickým vykreslením postav a v závěru apelováním na lidi rychlým sestřihem záběrů z koncentráků podle mého názoru nemůže režisér dosáhnout žádného "morálního" úspěchu. Jen finančního... Je to jen zábava a to "poselství" je tam naprosto nadbytečné. Jenže kvůli němu ho režisér točil. Je tedy zbytečný celý film? Tento styl kinematografie mě docela míjí... ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

ž pri dokončovaní svojho komerčne najmenej úspešného filmu mal Cameron pri strihu voľnú ruku. Pod jedinou podmienkou - musí dodržať stanovenú dĺžku. Za obeť krátenia tak veľmi prekvapivo padla hlavná myšlienka a pointa jeho vysnívaného projektu. Z dnešného pohľadu nepochopiteľne nepríliš priaznivo prijaté sci-fi však „železnému Jimovi" nedalo spať a v roku 1993 bola uvedená jeho pôvodne zamýšľaná podoba. Po navrátení vyše pol hodiny materiálu sa vyznenie filmu kompletne zmenilo. Nebudem spoilerovať, pretože mnoho z vás tento skvost v tejto podobe nepozná, takže napíšem iba, že vďaka novému koncu získal film na naliehavosti a zmysluplnosti. Rozpracovanie vzťahu dvoch hlavných hrdinov zase pomohlo pri diváckom sympatizovaní s postavami. Priepasť sa tak okamžite v očiach diváckej aj kritickej obce rehabilitovala a kinoverziu bez problémov prekonala. Cameron sa po tomto úspechu rozhodol aj pre rozšírenú verziu svojho druhého Terminátora. Zmeny v ňom však nie sú tak zásadné a rozšírenie občas zbytočne brzdí tempo rozprávania. Za pozornosť ale takisto stojí. Rovnako ako režisérska verzia Avatara. ()

choze 

všetky recenzie používateľa

Ultimátní podmořský film. Zatímco béčkové pijavice DEEP STAR SIX a LEVIATHAN si hráli pod vodou na VETŘELCE, Cameron si pod ní hraje na BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU. Ty se mi nikdy nelíbily a neoslovila mě ani PROPAST. Přes všechny ty pěkné hračky, záběry a silné scény (padající jeřáb) to bohužel není ani zdaleka taková jízda jako TERMINÁTOR nebo VETŘELCI, obzvlášť speciální edice, která má ke třem hodinám, se vleče a finále s mimozemšťany se mi jeví krajně úsměvné (viz. MISE NA MARS). Filmy s hodnými mimozemšťany zkrátka nebrat. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (51)

  • Ponorky v mnohých záběrech byly modely. Během scény, kdy miniponorky zkoumají potopenou jadernou ponorku, jsou herci vidět uvnitř modelů miniponorek. Toho bylo dosaženo umístěním malého plátna a projektoru uvnitř modelů, na které se promítaly záběry s herci. (Mr.Critic)
  • Ve scéně s potopením myši do fluorkarbonu bylo použito pět myší - všechny přežily. (CliffLee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené