Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vznikol podľa románu spisovateľa Vladimíra Bogomolova (známa novela Ivanovo detstvo bola tiež adaptovaná) Nemenovaní s podtitulom V auguste roku 1944 (v slovenčine 2 vydania).
Je to napínavá výpoveď o činnosti troch príslušníkov protišpionážnej organizácie ZSSR SMERŠ v Pobaltí krátko po "oslobodení" týchto území Červenou armádou. V tomto dôležitom vojenskom strategickom priestore pôsobí skúsená skupina nemeckých rozviedčikov, ktorá vysiela do Nemecka správy o zoskupeniach jednotiek ČA, chystajúcej sa v tomto území na výraznú ofenzívu. Skupinu kapitána Aľochina tvoria "čistič" Tamancev a nováčik Blinov. Majú k dispozícii staré nákladné auto so skúseným frontovým šoférom Chižňakom.
Príbeh o pátraní po nepriateľských rozviedčikoch, pôsobiacich v tyle v uniformách dôstojníkov ČA s dôkladne pripravenými dokladmi je režisérom M. Ptašukom spracovaný ako vojnový triller, v ktorom je všetko premyslené v zaujímavej špirále pátracieho napätia až po efektný záver.
Film má podobné prvky ako trebárs známy anglický film Umírání za dlouhého dne, hlavne v rovine vnútorných monológov Aľochina a Tamanceva. Je veľká škoda, že ušiel pozornosti českých i slovenských filmových distribútorov, pretože potvrdzuje tú najlepšiu tradíciu nepatetických filmov ruskej proveniencie o 2. svetovej vojne. (ČSFD)

(viac)

Filmotéka

Používateľ Formát Jazyky Pridané Pozn.
Volodimir2 Iné
25.05.2017
zdenovin Iné
23.03.2017
kajusa Iné
13.03.2017
sullafelix DVD
28.09.2010
andykovac Iné
31.01.2009
Nagan DVD
20.04.2007

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené