Reklama

Reklama

Všetka tá krása a zabíjanie

  • Česko Všechna ta krása a zabíjení (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Všetka tá krása a zabíjanie je epický, emotívny a premyslene vystavaný dokument o medzinárodne uznávanej umelkyni a aktivistke Nan Goldin. Film, ktorého režisérkou je oscarová Laura Poitras, je rozprávaný pomocou prác Nan Goldin, jej súkromných rozhovorov, prelomových fotografií a vzácnych záberov z jej osobného boja za to, aby rodina Sacklerových bola nútená niesť zodpovednosť za krízu z predávkovania, ktorý spustil tzv. opioidovú krízu. Vo filme sa prelína umelkynina minulosť s jej súčasnosťou a hlboko osobná rovina s rovinou politickou, od aktivistických kampaní P.A.I.N. v renomovaných umeleckých inštitúciách cez fotografie jej priateľov a rovesníkov až po jej obrazové dielo „Balada o sexuálnej závislosti“ a jej legendárnu výstavu o AIDS z roku 1989 nazvanú „Witness: Against Our Vanishing“, ktorú cenzurovala umelecká nadácia NEA. Celý príbeh začína založením skupiny P.A.I.N., ktorou Goldin zamýšľala kompromitovať múzeá, ktoré by tak boli nútené odmietnuť peniaze rodiny Sacklerových, čím by sa odstránila závislosť a zároveň zmiernili napáchané škody. Skupina, inšpirovaná hnutím Act Up, zorganizovala protesty, aby upozornila na pokryteckú filantropiu rodiny Sacklerových, ktorých farmaceutická spoločnosť Purdue Pharma vyvolala svojím úspešným liekom OxyContin priamo opioidnú epidémiu. Dôležitú úlohu vo filme majú hlavné umelecké diela Nan Goldin, ako sú The Ballad of Sexual Dependency, The Other Side, Sisters, Saints and Sibyls a Memory Lost. Goldin v nich milo a so surovou nehou zachytáva svoje priateľstvá, ktoré sú spolu s odkazom jej sestry osou všetkého jej umenia. (Film Europe)

(viac)

Zaujímavosti (3)

  • Názov filmu je odkazom na staršiu sestru Nan Goldin - Barbaru Holly Goldin. „Všetka tá krása a zabíjanie“ je priamy citát prevzatý z psychiatrovho hodnotenia duševného zdravia Barbary počas jej pobytu v ústave. Zomrela samovraždou v roku 1965 vo veku 18 rokov. Venované sú jej kniha Nan Goldinovej z roku 1986 "Balada o sexuálnej závislosti" a tento film. (Arsenal83)
  • Dokument sa premietal aj na filmovom festivale v New Yorku 2022, kde bol ústredným filmom festivalu. (Arsenal83)
  • Film mal premiéru 3. septembra 2022 na 79. medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, kde bol ocenený Zlatým levom, čím sa stal druhým dokumentom (po Sacro GRA v roku 2013), ktorý získal hlavnú cenu v Benátkach. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

03.10.2023

Be2Can, přehlídka výrazných filmů ze tří největších filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, oslaví jubilejní desátý ročník. Odehraje se mezi 4. a 11. říjnem a do programu ji zařadí 28… (viac)

Reklama

Reklama