Reklama

Reklama

Epizódy(20)

Obsahy(1)

Cyklus o tom, ako moc komunizmu bola postavená na neviditeľnej paralelnej štruktúre. Jednotlivé epizódy skúmajú mechanizmy fungovania ŠTB od jej vzniku v roku 1945, až po jej zánik v roku 1990. V dvadsiatich dieloch odhalí nová séria pozadie tajných operácií, ich páchateľov a príbehy ich obetí. Záujmom tvorcov je predstaviť formovanie a metódy ŠTB na filmovo a historicky doposiaľ nespracovaných príbehoch alebo na uvádzaní nových zistení a súvislostí v známejších prípadoch. Doku-seriál priblíži témy provokačných akcií v podobe falošných hraníc, vznik dezinformačných kampaní, politických procesov, únosov, vrážd, zneužívania psychiatrie, prenasledovania cirkvi a disentu, nástup rozviedky, agentov medzi športovcami a pod... (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa BarVo k tomuto seriálu (5)

ŠTB: Prísne tajné (2022) 

Zaujímavý cyklus s niektorými veľmi silnými a zaujímavými dielmi. Chýba mi tu nejaká ucelená dramaturgia, veľmi vidieť, že si to robili viacerí režiséri po svojom, takže výsledok je taký mačkopes. Výber niektorých tém nestačí ani na tú polhodinu, inde si pre zmenu vyžaduje väčší priestor /cirkev, disent, agenti/, takže sa to vo výsledku nesúrodo prelína viacerými dielmi. Som rada, že sa TV pustila do tohto projektu, ale zmiešané pocity z nie celkom využitého potenciálu ostávajú. ()

Veľký brat ťa vidí (2022) (E06) 

Tento seriál to je hitparáda premrhaných šancí. Zaujímavá téma, neokukané príbehy, archívy k dispozícii, tu odborník, tam pamätník k tomu, a potom šup šup 20 minútový patchwork a koniec. Chcelo to podchytiť naraz všetko, ale divákovi ostanú len nenaplnené očakávania. ()

Aktívne opatrenia /dezinformácie (2022) (E09) 

Stále mi vadí krátka minutáž jednotlivých dielov, ktorá bráni hlbšiemu pohľadu a zostávame tak často v rovine stručných až útržkovitých informácií. V tomto prípade ale bod navyše za premostenie do súčasnosti a širší pohľad na problém dezinformácií kedysi a dnes. ()

Dovidenia v lepších časoch (2022) (E13) 

Má to aj zaujímavé časti, ale priznám sa, že dramaturgii tohto cyklu vôbec nerozumiem. ()

Punk is not ŠTB (2022) (E18) 

Pôvabne vysvetlené prečo pankáči nemali problém podpísať spoluprácu. No future!!! ()

Reklama

Reklama