Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 2

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Zaujímavosti (28)

  • Filmový festival Savannah 2023: Cena divákov za Najlepší film. (Arsenal83)
  • Názov Saltburn je údajne odkazom na známe „posypať si ranu soľou“. (Arsenal83)
  • Šatník bol navrhnutý tak, aby vyjadril, že britská elita má tendenciu obliekať sa neformálne. Vidno to v prvej scéne, kde má Oliver (Barry Keoghan) na sebe úplné akademické oblečenie, zatiaľ čo všetci ostatní sú v teplákoch a džínsoch. Ako sa snaží zapadnúť medzi bohaté deti, Oliverove outfity sú stále menej formálne. (Arsenal83)
  • Emerald Fennell uviedla, že považuje Saltburn za „upírsky film“, aj keď príbeh nemá nadprirodzené prvky. Aj preto je vo filme replika, kde Oliver (Barry Keoghan) hovorí o sebe ako o upírovi. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na Oxfordskej univerzite, ktorá je tiež alma mater pre režisérku Emerald Fennell, ako aj Rosamund Pike. Obe tam študovali anglickú literatúru. (Arsenal83)
  • Venetiine (Alison Oliver) vlasy boli úmyselne poškodené bielidlom, pretože filmári si mysleli, že by to bolo presnejšie pre spoločenskú osobnosť z tohto obdobia. Maskérka Siân Miller ponúkla herečke parochňu, ale herečka bola ochotná obetovať zdravie svojich vlasov pre svoju postavu. Na producentku Margot Robbie to zapôsobilo, keď Miller spomínala ako ju počula hovoriť: "Pozri sa na tie krehké konce. Sú jednoducho dokonalé!" (Arsenal83)
  • Felix (Jacob Elordi) a jeho sestra Venetia (Alison Oliver) majú rovnaké tetovania - súpravu hviezd, ktoré pochádzajú z ich rodinného erbu. Felixovo tetovanie „Carpe Diem“ je navyše vytvorené rovnakým písmom ako ich rodinný erb. (Arsenal83)
  • Vo videorozhovore s Margot Robbie, ktorá bola tiež jednou z producentiek tohto filmu, Carey Mulligan povedala, že úloha, ktorú jej pôvodne ponúkla Emerald Fennell, nebola tá, ktorú nakoniec hrala. Mulligan si prečítala scenár a zistila, že chce hrať inú postavu a keď to povedala Fennell, tá súhlasila, a tak bola nakoniec preobsadená. (Arsenal83)
  • Barry Keoghan povedal, že bol viac nervózny z tancovania na obrazovke ako z toho, že by to mal robiť nahý. (Arsenal83)
  • Vo filme má postava Felixa (Jacob Elordi) piercing v obočí, ktorý si vyžiadala sama Emerald Fennell, hoci to s príbehom nič nemá, ale trvala na tom, že v dobe odohrávania sa deja vídavala mnohých mladých mužov v kluboch s takýmto piercingom. Obočie reálne Elordimu nebolo prepichnuté. Presvedčivú ilúziu vytvorila filmová maskérka Siân Miller pomocou dvoch odrezaných koncov z falošného krúžku v nose, ktoré boli na potrebné miesta prilepené. Fennell ale spomínala, že jej rozhodnutie spôsobilo spor so štúdiom: "Pýtali sa, prečo by si piercingom obočia zohyzďovala najkrajšieho muža na svete? Nakoniec sme dospeli ku kompromisu." (Arsenal83)
  • Film sa zameriava na výstrednosť a posadnutosť, o čom Fennel povedala: "Čerpala som zo svojej vlastnej skúsenosti ako osoby, ktorá zažila v určitom čase života to absolútne šialené zovretie posadnutej lásky. Samozrejme som to nezažila v tej miere, ako sa to deje ľuďom vo filme." (Arsenal83)
  • Fennell bola rozhodnutá nenatáčať na mieste, ktoré je divákom známe, a chcela film umiestniť na jedno miesto, preto bol vybraný dom Drayton House a v meste Northamptonshire, ktorý sa nikdy predtým na natáčanie nepoužil. (Arsenal83)
  • Film je premietaný v netradičnom pomere strán 1,33:1, pričom Fennell hovorí, že vyvoláva dojem „nakuknutia“. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (viac)

Reklama

Reklama