Reklama

Reklama

Air, v hlavnej úlohe s Mattom Damonom v réžii Bena Afflecka, odhaľuje neuveriteľné spojenie, ktoré zmení budúcnosť jednej značky. A to všetko vďaka partnerstvu medzi vtedajším nováčikom a budúcou legendou Michaelom Jordanom a začínajúcou basketbalovou divíziou tenisiek Nike, ktoré so značkou Air Jordan spôsobilo revolúciu vo svete športu a súčasnej kultúry. Dojímavý príbeh nekonvenčného tímu o stávke na jednu kartu, ktorá môže buď všetko zničiť, alebo zmeniť športové dejiny, o nekompromisnej vízii matky, ktorá vie, aká je hodnota obrovského talentu jej syna, a o najväčšom basketbalovom fenoméne všetkých čias. (Continental film)

(viac)

Zaujímavosti (24)

  • Film obsahuje na konci 1 scénu navyše. (Arsenal83)
  • V tomto filme možno vidieť veľmi krátku ukážku z televízneho seriálu Knight Rider (1982-1986). Keď mal Jason Bateman (Rob Strasser) 14 rokov, objavil sa v epizóde Stratený rytier ako postava s menom Doug Wainwright. Zaujímavosťou je, že táto epizóda bola natočená a prvýkrát odvysielaná v roku 1984, v tom istom roku, v ktorom sa odohráva tento film. (Arsenal83)
  • Keď Deloris Jordan (Viola Davis) zavolá Sonnymu (Matt Damon), aby prerušil správy, Sonnyho okamžitá odpoveď znie: „Just do it,“ čo odkazuje na slogan Nike a príbeh za jeho vznikom vysvetlený skôr vo filme. (Arsenal83)
  • Režisér Ben Affleck neukázal tvár Damiana Delano Younga hrajúceho Jordana úmyselne:Michael Jordan je taký slávny, že som skutočne cítil, že keby ho niekedy mal hrať herec, bolo by ťažké nevzbudiť v publiku pochybnosti, pretože podľa môjho názoru nie je možné niekoho presviedčať, že niekto, kto nie je Michael Jordan, je Michael Jordan." (Arsenal83)
  • V tomto filme sa niekoľkokrát spomína Mel Turpin, keďže v roku 1984 bol považovaný za jedného z najsľubnejších hráčov draftu NBA. V skutočnosti sa jeho kariéra nikdy nerozbehla tak, ako sa očakávalo, a svoj posledný profesionálny zápas odohral v roku 1990. Po chýbajúcich ponukách skončil ako ochrankár a po duševných problémoch si v roku 2010 vzal život vo veku iba 49 rokov. (Arsenal83)
  • Hoci sa film odohráva na predmestí Portlandu v Beavertone (kde sa nachádza centrála Nike), celé natáčanie prebiehalo v Los Angeles a okolí. (Arsenal83)
  • Kvôli pravidlám NBA dostával Michael Jordan pokutu 5 000 dolárov zakaždým, keď si obul topánky od Nike v zápase. Spoločnosť to vždy za neho zaplatila. (Arsenal83)
  • Matt Damon povedal, že práca na tomto filme bola "najlepšia práca, akú som kedy mal. Bol som smutný, keď sa to skončilo." (Arsenal83)
  • Rob Strasser (Jason Bateman) sa vo filme objaví ako muž priemernej výšky a hmotnosti s hustými vlasmi. Je tiež opatrný, váhavý a má tendenciu hrať na istotu. To je takmer presný opak skutočného Roba Strassera, holohlavého muža s nadváhou, ktorý je známy tým, že je drsný, agresívny a riskantný typ človeka. (Arsenal83)
  • Soundtrack obsahuje dobové hity a Ben Affleck mal v úmysle zahrnúť aj vtedajšie hity od Duran Duran a The Eurythmics, ale práva na použitie týchto piesní by film prehnali cez rozpočet. (Arsenal83)
  • O tom, kto prišiel s názvom „Air Jordan“, sa viedli mnohé historické debaty. Tvorcovia filmu sa rozhodli spracovať túto záležitosť čo najcitlivejšie a vykreslili, že David Falk a Peter Moore prišli na meno každý samostatne čírou náhodou. (Arsenal83)
  • Matt Damon nosil na sebe oblečený tučný oblek (fatsuit), aby vyzeral obézne pre rolu Sonnyho Vaccara. (Arsenal83)
  • Distribútor Amazon Studios, ktorý mal mať pôvodne premiéru na streamovacej službe Amazon Prime Video, sa po pozitívnych testovacích projekciách rozhodol uviesť film najskôr v kinách, čím sa stal prvým titulom Amazonu od Late Night (2019), ktorý bol uvedený v kinách bez premiéry na Prime Video. (Arsenal83)
  • V niektorých scénach vidíme na monitore Sonnyho Vacaru (Matt Damon) položený model auta Shelby Cobra. Je to odkaz na film Le Mans '66 (2019) natočený taktiež podľa skutočnej udalosti, kde si Matt Damon zahral zakladateľa značky Shelby Carrolla Shelbyho. (cargobull)

Súvisiace novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (viac)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (viac)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (viac)

Ben Affleck začal točit svůj nový film

Ben Affleck začal točit svůj nový film

12.06.2022

Minulé pondělí započalo natáčení nového snímku Bena Afflecka (Město, Argo) o tom, jak slavná módní značka Nike v 80. letech uzavřela přelomovou smlouvu s basketbalistou Michaelem Jordanem. Obsazení… (viac)

Reklama

Reklama