Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Už rovné půlstoletí nás dělí od mravoličného příběhu, který sděluje, že přece vůbec nezáleží na národnosti, ale jen na lásce. Mladý slovenský dělník se oženil s českou dívkou, avšak mezi ním a tchánem záhy došlo k rozbrojům. Jenže jejich rozbrojů využily nacionalistické síly a málem se jim podařilo ochromit výrobu v důležité továrně. Film vznikl nedlouho po politickém procesu s tzv. buržoazními nacionalisty. Za zmínku ještě stojí, že hlavní ženskou roli ztvárnila mladičká Hana Hegerová, tehdy ještě Čelková. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (5)

  • V diele sa nachádzajú príznačné emblémy života, ktoré symbolizujú priepasť medzi ideálmi malomeštiakov a robotníkov. Dielovedúci Juraj Horárik odmieta robiť veci, byť súčasťou systému, len preto, že sa to patrí. Nenosí „pánsku“ kravatu ako jeho protihráč inžinier Petuška, ktorý je zároveň jeho svokrom. Odmieta eleganciu v dámskom klobúčiku jeho manželky Ludmily, prezentuje to hrubým odopnutím brošne. V kaviarni Juraj odmieta koktejly, ale vyberá si triedne poctivé slovenské víno. Byt mladomanželov skrz sekretár s brúseným sklom, mohutné zrkadlo, ťažké fotely, klavírne krídlo či sošky je symbolom odchádzajúcej buržoázie. (Biopler)
  • Kontrastom kladných hodnôt vyzdvihujúcich mravnosť Juraja Horárika je jeho fádny robotnícky byt s popraskanými stenami, situovaný pri železnici, s pískaním lokomotívy a celkovým vlakovým hrmotom. (Biopler)
  • Dielo bolo prvým dlhometrážnym filmom, ktorý česká distribúcia neuviedla kvôli nízkej umeleckej úrovni. Návštevnosť bez pomoci českého publika dosiahla iba 1852 divákov. (Biopler)
  • Rozpočet filmu činil 2 821 831 Kčs. (Biopler)
  • Film sa natáčal v obci Tlmače a blízkom závode s názvom Závody Sergeja M. Kirova, dnes SES Tlmače. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama