Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Proroctvo Kassandry (Emilia Fox), malej dcéry trójskeho kráľa Priama (John Rhys-Davies), vypovedá o jej mladšom bratovi Paridovi. Ten vraj spôsobí zánik Tróje. Keďže sa všetky jej predchádzajúce veštby a predpovede naplnili, otec sa jej rozhodne veriť i tentoraz a chce sa chlapca zbaviť. Po pôrode ho násilne odtrhne od matky a nechá voľne pohodiť na odľahlom mieste. Bezdetný sedliak však dieťa zachráni a vychová, ako by mu bolo vlastným. Jedného dňa sa už dospelému Paridovi (Matthew Marsden) zjavia tri bohyne a ukážu mu tvár nádhernej neznámej ženy, ktorá mu je súdená. Mladíka osud privedie na dvor kráľa Priama, kde sa uplatní ako statočný bojovník. Stretáva sa tu i so svojou sestrou Kassandrou a tá ho vďaka svojim nadprirodzeným schopnostiam okamžite spozná. Nechápe, akým zázrakom sa mu podarilo prežiť. Jeho skutočná matka je dojatá prítomnosťou svojho oplakaného syna. Zmätenému Priamovi nezostáva nič iné, ako ho predstaviť svojim poddaným ako princa Tróje... Vo vzdialenom Grécku vyrastá bez rodičov očarujúca Helena (Sienna Guillory), ktorej matka pred časom spáchala skokom z veže samovraždu. Po moci túžiaci mykénsky kráľ Agamemnon (Rufus Sewell) je vo svojej chamtivosti odhodlaný zničiť Tróju. Tvrdohlavo si zaumieni upevniť svoje postavenie sobášom s Heleninou sestrou Clytemnestrou (Katie Blake). Jeho brat, sparťanský kráľ Menelaus (James Callis), pre zmenu nemôže odtrhnúť zrak od nevestinej krásnej sestry. Helenou je uchvátený aj kráľ Atén Theseus (Stellan Skarsgård), ktorý ju nečakane unesie... (TV Dajto)

(viac)

Recenzie (82)

Cival 

všetky recenzie používateľa

Cítím se jako loser, ale souhlasím s Looserem. :-) Televize za babku s ohromnými poruchami v dialozích, realizačními nedostatky (kolikrát je vidět, že nikdo nikoho nemlátí, i když se tak okázale tváří apod.) a nijakou chutí. Troja mě sice nebavila, ale pořád bych si jí dal stokrát, než podruhé Helenu. ()

Petike 

všetky recenzie používateľa

Nebudem sa zbytočne rozpisovať. Tieto tri videá dokonale (a vtipne) vysvetľujú, čo všetko je v neporiadku s výpravou a historickou autenticitou filmu. V skratke, ak mám hovoriť za seba, celé to spracovanie je aj na môj vkus až príliš televízne. Dokonca do takej miery, až miestami pôsobí takmer komiksovo alebo ako z nejakého filmu pre deti. Navyše, charakterizácia niektorých postáv je absolútne nezvládnutá. ()

Reklama

kingik 

všetky recenzie používateľa

Ve skromných podmínkách televizního rozpočtu vznikl skromný historický film v jehož ambicioznost by věřil jen zatvrzelý filmový optimista. Oproti rozmáchlým filmovým eposům je však přece jen v nepatrné výhodě a sice, že si může dovolit být nepřesný v historických faktech a méně detailní ve výpravě a dobových kostýmech. Konkurovat totiž velkofilmům nemůže v ničem a tak jen čeká jestli si ho někdo všimne čekajícího v historickém koutě se snahou mapovat podrobněji život krásné plavovlásky Heleny Trojské. Jestli je Sienna Guillory na roli ženy s údajně okouzlujícím půvabem dostatečně krásná je diskutabilní, ale na roli se hodila. Stejně tak do ostatních rolí hladce vklouzli většinou herci nižší svítivosti. Kdo příběh moc nezná bude pro něj tenhle dvoudílný televizní film dostatečnou příležitostí se obšírněji obeznámit se životem Heleny, Agamemnona nebo Parida, pokochat se spartskou armádou a vše vyvrcholí léčkou Řeků ukrytých v trojském koni, což je asi nejznámější scéna z celého obsáhlého vyprávění. Na televizní poměry dobrá volba, ale pro náročného diváka milujícího vysokorozpočtové bombastické opusy je to krok vzad. 60% ()

RajAthen 

všetky recenzie používateľa

Knižní Illiadu mám rád. Mám též rád akční filmy, přesto moderní pojetí nablblého Orlandova Parida a megalomanského Agamemnona je dost vysoká daň za love story po americku a skvělý souboj osvalných reků. V tomto filmu pro jistotu nic tak velkého ani akčního není a výměnou za to získáváme o dost racionálnější pohled na věc bez patetických gest v komorním provedení. Nic proti, bohužel film ničím zvláště nepřekvapí a hlavní pár mi nebyl dvakráte sympatický, hlavním tahounem je tak Agamemnon, každý film přeci potřebuje pro své účely záporáka... ()

Molir 

všetky recenzie používateľa

Prijde mi, ze cely nazev by mel znit: Helena Trojska: Pravdivy pribeh. Je tu zjevna snaha o historicky verne podani zalezitosti kolem trojske valky (kvuli penezum a moci, ne kvuli Helene), ovsem do toho mi znacne nesedne ponechani bohu jako prostredniku seznameni se Parida a Heleny, vidiny Kassandry apod. Bud meli udelat "historicky vernou" rekonstrukci nebo meli udelat mytus se vsim vsudy, takhle mi to prijde jako znacny kockopes. Ale vyprava je pekna, to se musi nechat, a Malta ma taky neco do sebe :-) Na druhou stranu kamera po vetsinu casu nic moc (a obcas se kameraman fakt odvaze, ale na neco jineho naz na Gladiatora se zrejme v poslednich letech nedival), nektere triky (recka flotila) pusobi jako intro pocitacove hry tak pet let zpatky... ovsem zase par pasazi se opravdu povedlo, ale na tri hodiny cisteho casu je to vazne malo... ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (3)

  • V jednom zábere sa nachádzajú dva papagáje, kakadu a ara. Prvý z nich pochádza z Austrálie a druhý z Južnej Ameriky. V tomto období sa však do starovekého Grécka nemali ako dostať. (Miseno)
  • Televízny film sa inšpiroval Homérovým eposom Ilias, ale tvorcovia zaobchádzali s predlohou skutočne veľmi voľne. Vznikol v Grécku a na Malte, podľa scenára Ronnieho Kerna ho nakrútil televízny režisér John Kent Harrison. (ash99)

Reklama

Reklama