Reklama

Reklama

Kráľ Tulsy

(seriál)
  • Česko Král Tulsy (viac)
Trailer 4
USA, (2022–2024), 12 h 16 min (Minutáž: 36–43 min)

Série(2) / Epizódy(18)

Keď newyorského mafiána Dwighta „Generála“ Manfrediho prepustia po 25 rokoch z väzenia, šéf ho vyšle na vidiek v Oklahome, aby rozšíril svoje pôsobenie. Začne podozrievať svoj klan, že pracuje proti nemu, a tak si pomaly vytvára vlastnú skupinu. (SkyShowtime)

Videá (3)

Trailer 4

Recenzie (125)

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

1. řada mě mile překvapila. Sice jsem po prvních dvou dílech zase nadával na to, že moderní seriály vyžadují kladně-zápornou postavu, aby nebyla tak černobílá. Postupem jsem si ale k hlavní postavě vztah vytvořil i tak. Pár vtipných scének a starost o své podřízení rázem je z Dwighta slušná postava. I ostatní postavy jsou zajímavé - majitel baru, agentka ATF (nebo čeho to), pár nepřátelských mafiánů a motorkářů. Většina scén má příjemnou atmosféru. A tak vydírání z pohledu agresora i oběti, vnitřní rozpor mezi prací a osobní sympatií nebo jen otázka boje o holý život všechno s postavami divák může prožívat. A musím doplnit, že je opravdu znát rukopis Taylora Sheridana, protože velmi podobně jsem vnímal i seriál Yellowstone. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Je oprávnené cítiť, že som sledoval počin, ktorý vôbec nemal potuchy čím chcel byť? Kúsok odkrojený z koláča Sons of Anarchy, kúsok z Ozarku, kúsok z Hell or High Water, kúsok z klasických newyorských Cosa Nostra záležitostí... plus tradičný koncept gangstera/mafiána prepusteného z basy po troch dekádach vracajúceho sa do nového neznámeho sveta, ktorého terajšie zvyklosti sú mu úplne cudzie a sú v kontraste s tým, čo nie je. Mišmaš takéhoto kalibru som z (väčšinou pevne uchopenej) Sheridanovej tvorcovskej vízie veru nečakal. Výsledkom je kúsok zo všetkého, no bez akejkoľvek akútne potrebnej intenzity. Protagonistove lamentovanie nad minulosťou a prítomnosťou (či jeho integrácia do súčasnosti) vlažná. A "extrémne vlažné" platí rovnakým dielom aj pre zatuchnutosť motorkárskych gangov, eskapády mafie, pretrhnuté rodinné väzby, prítomnosť kovbojskej Ameriky a indiánskych regiónov a detto platí aj pre základný stavebný kameň deja celého seriálu – takzvaný "setting up the shop" v oklahomskej Tulse, úvodne portrétovanej ako úplná vidiecka prdel – ktorý bol z môjho pohľadu (hlavne po zhliadnutí prakticky dokonalého počinu menom Ozark) absolútne a nevýslovne odfláknutý, no primárne ABSURDNÝ a nedávajúci žiadny zmysel. Z dna priemeru dielo po celú stopáž vyťahoval Stallone, ktorý to seriózne bez väčších problémov herecky kočíruje, čo by som neveril, že niekedy poviem... Tulsa King je za mňa krok vedľa, ktorý ale aj tak Sheridanovi neberie a nevezme titul súčasného kráľa televízie. Otázne je, čo áno... #1 'In the Air Tonight' od Phila Collinsa tam nemalo počas klimaxu a záveru poslednej epizódy čo robiť. Toto nie je Miami Vice... #2 Na Sheridanovi obdivujem, že nestavia všetko na jednu kartu, ako napr. Vince Gilligan, ale skúša a skúša rôzne. Treba ceniť... "Okay, OG got on them Isotoners. I see you." (S1 9.1.2023-10.1.2023) (S2 ) ()

Reklama

Paldiny 

všetky recenzie používateľa

So Stallonem je zábava, vylezie z lochu po štvrťstoročí, aby zistil, že v kaviarni dostane kávu iba do papierového pohárika a ani ju nedokáže zaplatiť v hotovosti. Jediné čo ho teší, že Rolling Stones sú stále na turné. Ani zmena doby mu nezabráni podmaniť si miestny zapadákov a miestnych obyvateľov, ktorí to dobrovoľne alebo nasilu potiahnu s ním celú prvú sériu. Scorsese si to medzi obľúbené mafiánske eposy asi nedá, ale ja ako fanúšik Stalloneho a žánru s tým problém nemám. Ak by som sa ho snažil nájsť, tak napíšem, že tých 5 hodín čistého času bez tituliek a otravných rekapitulácií je zbytočne natiahnutých. Keď uvážim čo sa v ňom udialo, látka by si vystačila na jednom celovečernom páse. Na druhú stranu ten by sa asi nezaplatil, čo nie je zrejme prípad seriálu, ktorého čaká na moje prekvapenie ďalších 9 epizód. Ale ako píšem, ak sa vráti kráľ Tulsy, problém s tým nemám, len dúfam, že znovu nevyfasuje 25 rokov. Neprezradil som moc? ()

Kaluž

všetky recenzie používateľa

Terence Winter, Taylor Sheridan a já to po šesté epizodě balím, bo tohle mi žánrově fakt moc nešmakuje. Ale rozumím tomu, i takoví krimi matadoři si potřebují občas odpočinout u něčeho ležérnějšího. Na mě je to až příliš uvolněná taškařice plná nelogických postupů. Sly je tam fajn… v rámci možností. ()

borec999 

všetky recenzie používateľa

Taylor Sheridan sa pre tentokrát trafil do čierneho. Old school mafiánska miniséria s doslova žiariacim Stalloneom, ktorý má postavu šitú priamo na mieru, ťahá výsledný dojem výrazne nahor a aj ďaleko po 70-ke stále pôsobí cool a dojmom, že by ste s ním nechceli mať konflikt a pästný súboj. Po scenáristickej a príbehovej stránke by sme v žánri našli určite i sofistikovanejšie a kvalitnejšie kúsky, no osobne som bol s Tulsa King i vďaka viacero akčným scénam a humorným momentom vyplývajúcich z dosadenia zástupcu "starej školy" do modernej doby vcelku spokojný. Druhá séria vzhľadom na koniec vyzerá byť ako povinnosť a vlastne nie som proti- Stallone totiž od posledného Ramba, od ktorého uplynuli už 4 roky, nič moc zásadného a kvalitného nenatočil. 80% ()

Galéria (80)

Zaujímavosti (6)

  • Osoba uväznená na dlhé časové obdobie má tendenciu byť mimo kontakt so súčasnými udalosťami a kultúrnymi posunmi, čo je typ „kultúrneho šoku“, ako demonštroval aj samotný Dwight (Sylvester Stallone), neformálne nazývaný „väzenský hlupák“. V Amerike môže byť takáto osoba poverená alebo dôrazne vyzvaná, aby absolvovala tzv. „triedu životných zručností“ predtým, ako sa znovu začlení do spoločnosti. (chesterko)
  • Natáčanie naozaj prebiehalo v Tulse a taktiež v Oklahoma City. (m.a.t.o.)
  • Seriál sa mal pôvodne odohrávať v Kansas City, preto niesol aj v čase ohlásenia v decembri 2021 názov "Kansas City". (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (viac)

1923 dostane i druhou sérii

1923 dostane i druhou sérii

26.10.2022

Taylor Sheridan (Wind River, Sicario) si před pár lety řekl, že J. J. Abramsovi ukradne nálepku největší workoholik v současném Hollywoodu. Jeho seriálová expanze na Paramount+ začala nenápadně, dnes… (viac)

Reklama

Reklama