Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Vianoce roku 1877 oslavuje rakúska cisárovná Alžbeta, zvaná Sissi, 40. narodeniny. Vo svojej reprezentatívnej úlohe po boku svojho manžela cisára Františka Jozefa I. nesmie vyjadriť svoj názor a musí navždy zostať mladou a krásnou. Aby splnila toto očakávanie, dodržiava prísny pôst, cvičí a svoj korzet šnuruje čoraz pevnejšie. Ale Alžbeta má hlad po vedomostiach a chuť do života, čoraz viac sa búri proti hyperbolizovanému obrazu seba samej a už nie je ochotná žiť život obmedzovaný dvorným korzetom. Cestuje do Anglicka a Bavorska, navštevuje bývalých milencov a starých priateľov a hľadá vzrušenie a zmysel svojej mladosti. Režisérka Marie Kreutzer prichádza s nadčasovým príbehom o odvážnej žene a jej nehynúcej túžbe po slobode, ktorému dominuje Vicky Krieps v úlohe rebelujúcej panovníčky, ktorá sa rozhodla zobrať osud do vlastných rúk. (ASFK)

(viac)

Zaujímavosti (21)

  • Golden Trailer Awards 2023: Cena za najlepší trailer pre hraný film (do 2 minút). (Arsenal83)
  • Montclair Film Festival 2022: Špeciálna cena poroty za nejlepší film a Špeciálna cena poroty za najlepší herecký výkon (Vicky Krieps). (Arsenal83)
  • Chicago International Film Festival 2022: Cena za najlepší herecký výkon (Vicky Krieps). (Arsenal83)
  • Oficiálne prihlásený film Rakúska do kategórie „Najlepší medzinárodný hraný film“ 95. ročníka udeľovania cien Akadémie v roku 2023. (Arsenal83)
  • Film sa stal aj kvôli kontroverziám okolo herca Teichtmeistera pokladničným prepadákom a celosvetovo zarobil 3,1 milióna USD pri rozpočte 8,1 milióna USD. (Arsenal83)
  • Nápad na film prišiel od herečky Vicky Krieps, ktorá sa o ňom zmienila scenáristke/režisérke Marie Kreutzer, keď spolu natáčali film To nás teda dostalo z roku 2016. Kreutzer povedala, že si najprv myslela, že ide o vtip. O niekoľko rokov neskôr si Krieps našla vo svojej poštovej schránke od Kreutzerovej scenár s názvom "Korzet" a s poznámkou: "Myslím, že si mala pravdu." (Arsenal83)
  • Produkcia vyrobila päť rôznych parochní, ktoré mal Krieps nosiť počas natáčania. Cisárovná Alžbeta bola známa svojimi dlhými a lesklými vlasmi. (Arsenal83)
  • Herečka Vicky Krieps mala na nakrúcaní na sebe skutočný, pevne šnurovaný korzet, aby lepšie porozumela pocitom cisárovnej Elisabeth. Krieps sama povedala, že chcela si trochu vytrpieť to, čo Elisabeth, aby ju mohla hrať presvedčivejšie. (Arsenal83)
  • Vicky Krieps pricestovala na premiéru tohto filmu do Kinepolis Kirchberg v Luxemburgu 2. septembra 2022 na koči ťahanom koňmi, ktorý sa od 19. storočia používa len zriedka. (Arsenal83)
  • 18. júna 2022 vznikla okolo filmu kontroverzia, ktorú spustila na svojom Instagrame rakúska režisérka Katharina Mückstein, ktorá tvrdila, že vo filme je jednou z ústredných postáv nejaký mužský predátor, pričom menovať ho z právnych dôvodov nechcela. 2. júla sa režisérka Marie Kreutzer vyjadrila, že tieto klebety počula, ale bez dôkazov a oficiálneho obvinenia by nikdy nikoho neprepustila. 9. januára 2023 sa hlavnej herečky a výkonnej producentky Vicky Krieps spýtali na tohto tajomného muža a odpovedala: "Takže feministický film natočený dvoma ženami by mal byť vyradený z dôvodu nesprávneho správania mužského kolegu. Komu by to nakoniec ublížilo?" 13. januára 2023 bolo oznámené, že herec Florian Teichtmeister, ktorý stvárnil rakúskeho cisára Františka Jozefa I., bol obvinený z prechovávania detskej pornografie, k čomu sa priznal a neskôr dostal dva roky podmienečne. Reťazec kín Cineplexx reagoval odstránením filmu zo svojich kín v Rakúsku. (Arsenal83)
  • Tento film bol čiastočne financovaný Luxemburským filmovým fondom. Otec hlavnej predstaviteľky Vicky Krieps, Bob Krieps, bol prezidentom Luxemburského filmového fondu a pracoval na ministerstve kultúry krajiny (keď sa tento film vyrábal), ktoré dohliada na Luxemburský filmový fond a rozhoduje o tom, ktoré filmy budú financované z peňazí daňových poplatníkov. (Arsenal83)
  • Niekoľko scén zámerne obsahuje anachronické predmety, ako sú značky núdzových východov, motorizovaný traktor, plastový mop a vedro, kanvica na kávu v štýle francúzskej tlače alebo anachronická hudba. Elisabethino (Vicky Krieps) tetovanie kotvy sa môže zdať anachronické, ale v skutočnosti je historicky presné. (Arsenal83)
  • Aby sa dokonale pripravila na rolu, herečka Vicky Krieps sa naučila šermovať, hovoriť po maďarsky, plávať na ľade a jazdiť na koni, pretože cisárovná bola vo svojej dobe veľmi zručnou jazdkyňou. (Arsenal83)
  • Podiel koprodukcie: Rakúsko (58,62 %), Luxembursko (21,34 %), Nemecko (10,03 %), Francúzsko (10,01 %). [Zdroj: UniFrance] (Arsenal83)
  • Skutočná cisárovná Alžbeta po 40-ke odmietla všetky portréty či fotografie, aby si zachovala svoj mladistvý obraz na verejnosti. (Arsenal83)
  • Na otázku, koľko z filmu je skutočná história a koľko fikcia, režisérka a scenáristka Marie Kreutzer odpovedala, že to nevie povedať v percentách, ale že niektoré časti boli vymyslené, ako napríklad koniec a tiež stretnutie Elisabeth (Vicky Krieps) a Louisa Le Prince (Finnegan Oldfield), ktoré sa v reálnom živote neudialo. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Rakúsku, Luxembursku, Francúzsku, Belgicku a Taliansku; miestami boli Hofburg a zámok Schönbrunn vo Viedni a zámok Eckartsau v Dolnom Rakúsku. Natáčanie začalo 2. marca 2021 a bolo ukončené 7. júla 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama