Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Keď si rímsky vojenský veliteľ Artuš (Clive Owen) po pätnásťročnej službe v armáde splní všetky záväzky voči Rímskej ríši, chce opustiť Britániu, kde chránil hranice impéria, a odísť do pokojného Ríma ako slobodný občan. Ešte predtým však musí vykonať poslednú nebezpečnú úlohu - ochrániť rodinu rímskeho šľachtica pred krutými saskými dobyvateľmi a odviesť ju do bezpečia. Spolu so svojimi vernými rytiermi Okrúhleho stola – Lancelotom (Ioan Gruffudd), Tristanom (Mads Mikkelsen), Galahadom (Hugh Dancy), Borsom (Ray Winstone), Gawainom (Joel Edgerton) a Dagonetom (Ray Stevenson) - si aj on uvedomuje, že po náhlom odchode Rimanov z Británie bude táto krajina potrebovať silného vodcu, ktorý by ju nielen ochránil pred súčasnou hrozbou útoku saských vojsk, ale ju aj priviedol do novej epochy mieru a prosperity. Krásna a statočná lukostrelkyňa Guenevera (Keira Knightleyová) a bývalý nepriateľ a vodca domácich bojovníkov Merlin (Stephen Dillane) Artuša presvedčia, že je v svojom srdci Brit a že by sa mal postaviť do čela svojho kmeňa v boji za slobodu. Artuš musí nájsť dostatok síl, aby dokázal zmeniť vývoj dejín. V rozhodujúcom boji proti Sasom sa rytieri pridajú k Merlinovi a Lancelot s Tristanom zaplatia za víťazstvo životom. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (649)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Pokiaľ môžu prehliadať historické fakty tvorcovia, prečo by som nemohol aj ja. Pri niektorých filmoch, v ktorých je otázka faktov nosnými pilierom, sa to samozrejme nedá, no pokiaľ ide o viac-menej popcornovú zábavu (iné Fuqua totiž ani nevie), tak je to v poriadku. Zbytočne by som rozčuľoval a to by len zbrzdilo moje celkom kladné dojmy z filmu. Každopádne by som sa ale naštval, keby niečo podobné Fuqua zopakoval, to by som už bol nekompromisný. Pokiaľ ide o film, ubehol pomerne svižne, klasickými spomaľovákmi bola len dramatická línia a reči o cti, slobode, hrdosti, bla, bla, ktorú tvorcovia poňali až príliš vážne. Pokiaľ sa ale tieto veci dostanú do úzadia, tak film dokáže kvalitne zabaviť, hlavne čo sa týka akcie a hereckých ťažení. Jedinou dierou bola Keira, ktorej som počas scenára uveril len scénu, v ktorej bola vytiahnutá z hladomorne, bojovníčku ťažko, musel som sa zasmiať. Ako som povedal, akcia bezchybná, meče sekali, šípy lietali, sekery stínali, tak ako to má byť. Podľa reakcií v ostatných komentároch je toho v 'director's cut' ešte viac, takže po jeho zhliadnutí sa moje hodnotenie možno vyškriabe ešte vyššie. Uvidíme, rád si ho pozriem. 70%. ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film není vysloveně špatný. Neděje se v něm nic co by mně popuzovalo. Jen jsem byl překvapen, když jsem uviděl konečné titulky. Řekl jsem si "A to je všechno?" Film o takové postavě jako je král Artuš, by neměl rozhodně vypadat, takhle nízkorozpočtově, protože tato postava v sobě skrývá obrovský filmový potenciál. Tomu se bohužel tvůrci ani nepřiblížili. V historickém filmu by měly být kvalitní válečné scény a tady? Tady jsou na úrovni Xeny. ()

Reklama

Rex Mundi 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem inak, než 5* - neviem totiž prísť ani na jeden dôvod, prečo by som mala nejakú hviezdičku ubrať. Neviem ani, čo sa stalo, ale film, o ktorom som počula veľa zlého, ma načisto dostal. Oklamali ma fotky, oklamali ma recenzie aj mená tvorcov, čakala som historickú frašku. A našla som hrdinský epos s citlivým podfarbením – vyčnievam z radu sklamaných. Možno je to v tom, čo napísal jeden austrálčan na IMDb: "It's all about atmosphere". Áno, atmosféra sychravého starovekého Anglicka a beznádeje je dokonalá – keby za ňu udeľovali Oscara, Artušovi by som ho dala. A zčasti súhlasím s tronom - preslovy, ktoré inokedy znejú smiešne, sa mi v Kráľovi Artušovi zdali kratšie a rozumnejšie. Clive Owen má úžasný hlas, pátos je dávkovaný s mierou (ku koncu väčšou, ale stále sa to dá :-), ostatní hrdinovia ako aj plebs vyzerajú dostatočne dôveryhodne (rozumej špinavo), výprava nádherná, hudba prekrásna a ušitá na mieru ako najlepší oblek. A ešte jedna vec – dojímajú ma príbehy ľudí, ktorí radšej zomrú pre niečo, v čo veria, než by nemali pre čo žiť. Dojímajú ma príbehy ľudí vytrhnutých zo svojich koreňov, ktorých bolesť nepochopí nikto, kto ju neskúsil. A ešte viac ma dojímajú príbehy ľudí, ktorí sa zmieria s blízkosťou smrti a s týmto vedomím jej kráčajú v ústrety, aby bojovali o život. A toto je taký príbeh. Len jeden... krásny... príbeh. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Historie tu dostává pěkně na prdel a kouzelné mýtické tajemno je zcela v hajzlu, nicméně přes tento fakt jsem se přenesl s lehkostí sobě vlastní a zcela jsem se oddal dodanému příběhu. To se ukázalo jako správné, protože jsem si ten čas náramně užil. Film je šmrcovní a nepostrádá tempo ani napětí. Bojové scény, hlavně ta na zamrzlém jezeře mě slušně olízly. Z herců zde udělám pozitivní reklamu jménům Clive Owen a Stellan Skarsgård. Hudební mág Hans Zimmer si svou výplatu taky hodně zasloužil. Vlastně nemám moc co vytknout . Akorát se tam až příliš mluvilo o boji za svobodu, pravdu a čest, no prostě to, co já dělám každej den, ale nemluvím o tom. Já bych třeba tady spíš než za svobodu bojoval za Keiru, jako abych se s ní vyspal, to bych klidně pomlátil Sasy, Brity i Římany na jednu hromadu. Na druhou stranu jak tam pak stála Keira s mečem a pomalavaným ksichtem a přes ty svoje prsa neprsa měla nějakou izolepu nebo co to bylo a vyrazila s drsným výrazem pobít Sasy jsem smíchy vychcal druhý Máchovo jezero. Zkrátka ve všech ohledech slušná filmová zábavička. ()

HOCKEYKA 

všetky recenzie používateľa

Čakala som ďaľšiu rozprávkovo-romantickú verziu chronicky známeho príbehu,ale bola som veľmi prekvapená.Toto je vážny historicko-dobrodružný vypravný epos s výbornymi bojovými scénami,nádhernou hudbou z pera geniálneho Hansa Zimmera a slušným hereckým obsadením.Nebudem sa vyjadrovat k toľko kritizovanej réžii,pretože podľa mňa to ani zďaleka nebolo tak zlé a mám pocit,že sa tu všetci len opakujú jeden po druhom.Clive Owen je síce herecky trochu nevyrazný (a nemám na mysli len tento film), Keira Knightley tam ani nemusela byť a Artuš si tú trochu sexu mohol kľudne užiť s menej drahou herečkou,ale inak som bola s hereckým obsadením spokojná.Mám rada Raya Winstona,Stellana Skarsgarda a Maddsa Mikkelsena,sú to chlapi ako majú byť.Nadhrerné exteriéry v lone panenskej prírody,skvelé kostýmy,kvalitne prezentovaná atmosféra temného stredoveku-to všetko dokopy si žiada minimálne štyri hviezdičky. ()

Galéria (119)

Zaujímavosti (37)

  • Místo, kde se bitva mezi britskými Kelty a Anglosasy odehrála, je mezi odborníky předmětem diskuzí. Mezi adepty jsou zmiňovány Mynydd Baedan v jižním Walesu, Badbury Hillfort - opevnění v Dorsetu, Solsbury Hill nedaleko Bathu, Buxton - město, kde bývaly římské lázně, hrad Liddington, Bardon Hill či Bathampton Down. (ajaxx)
  • Sice to ve filmu vypadá, že je šílená zima (herci nosí kožichy, jde jim pára od úst...), ale natáčení probíhalo během rekordně vysokých teplot v irské historii. (POMO)
  • Artuš (Clive Owen) a jeho rytieri nosia moderné topánky so šnurovaním. (Fejpof)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (viac)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (viac)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (viac)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (viac)

Reklama

Reklama