Reklama

Reklama

Crossing Beyond

všetky plagáty
Dokumentárny / Športový
Južná Kórea, 2018, 102 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o šestici športovcov a ich viac či menej úspešnej ceste na XXIII. zimné olympijské hry, ktoré sa v roku 2018 uskutočnili v juhokórejskom Pchjongčchangu. (GTS_PUNK)

Recenzie (1)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Režisér Seung-jun Yi vo svojom dokumentárnom filme o XXIII. zimných olympijských hrách, ktoré sa v roku 2018 uskutočnili v juhokórejskom Pchjongčchangu, uplatňuje "greenspanovský" prístup k olympijskému filmu. To v krátkosti znamená, že namiesto toho, aby ako tvorca bližšie zmapoval dianie pod piatimi kruhmi a jednotlivé športové zápolenia, si radšej vyberá niekoľko športovcov a dokument stavia na ich príbehoch. Yi sa v tomto prípade zameriava šesticu protagonistov - dvojicu lyžiarov z Afganistanu, skokanku na lyžiach z Rakúska, britského snowboardistu, americko-kórejskú hokejistku a americko-holandského skeletonistu, ktorý reprezentuje Ghanu - krajinu, kde sa narodil. Prvá polovica dokumentu sa venuje ich príprave pred zimnou olympiádou, zatiaľ čo druhá časť - tá zaujímavejšia - zachytáva samotné dianie v Pchjongčchangu. Snímka sa však zameriava takmer výlučne na disciplíny vybraných protagonistov a ich samotných, takže až na niekoľko málo útržkovitých záberov z iných športov divák prakticky nemá o tejto zimnej olympiáde väčší prehľad, čo je v konečnom dôsledku na škodu. Po obsahovej stránke najväčšmi dokážu zaujať niektoré časti vybraných príbehov či pohľad na spojenie juhokórejských a severokórejských hokejistiek, ktoré sa na hrách predstavili ako jeden tím pod spoločnou vlajkou. Crossing Beyond ale ako celok divákovi neponúka širší pohľad na XXIII. zimné olympijské hry. Preto, hoci nejde o dokumentárny film ani zďaleka natočený najhoršie, sa nemôže na širokom poli olympijských dokumentov nachádzať na popredných priečkach, ale skôr kdesi v rovine menej výrazného priemeru. ()

Zaujímavosti (2)

  • Česká republika vyslala na XXIII. zimné olympijské hry do juhokórejského Pchjongčchangu v roku 2018 spolu 93 športovcov. Výprave sa podarilo vybojovať 7 medailí (2 zlaté, 2 strieborné a 3 bronzové). (GTS_PUNK)
  • Slovensko vyslalo na XXIII. zimné olympijské hry do juhokórejského Pchjongčchangu v roku 2018 spolu 56 športovcov. Výprave sa podarilo vybojovať tri medaily (1 zlatú a 2 strieborné). (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama