Reklama

Reklama

Bud Greenspan's Torino 2006: Stories of Olympic Glory

(TV film)
všetky plagáty
Dokumentárny / Športový
USA, 2007, 88 min

Kamera:

Bob Scott

Hrajú:

Will Lyman (rozprávač), Johann Olav Koss
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Dokumentárny film o XX. zimných olympijských hrách, ktoré sa v roku 2006 uskutočnili v talianskom Turíne. (GTS_PUNK)

Recenzie (1)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Jubilejné XX. zimné olympijské hry v talianskom Turíne v roku 2006 prostredníctvom svojho dokumentu čiastočne zvečnil aj americký režisér Bud Greenspan. Jeho tradičné nazeranie na hry pod piatimi kruhmi formou rozhovorov s úspešnými účastníkmi konkrétnych hier je uplatnené aj v tomto prípade. V zhruba hodinu a pol trvajúcom filme dostávajú priestor športy, ktoré má Greenspan autorsky jasne v obľube - rýchlokorčuľovanie, krasokorčuľovanie či lyžiarske disciplíny. Rozhovory s vybranými víťazmi prinášajú pohľad na ich prežívanie a pocity pri súťažení a zisku zlatej olympijskej medaily. S výnimkou nových víťazov a nových príbehov neprináša Greenspan ako režisér opäť nič nové, čo by mohlo diváka prekvapiť či výraznejším spôsobom zaujať. Áno, v jednotlivých rozprávaniach športovcov sa dajú nájsť zaujímavé veci a postrehy, ale koncepcia dokumentu, ktorú režisér vo svojej olympijskej tvorbe uplatňuje, je po plus-mínus dvadsiatich rokoch, čo autorsky dominuje tvorbe filmov spod piatich kruhov, mimoriadnym spôsobom repetitívna. Jedinou citeľnou zmenou je ďalšie skrátenie minutáže na pohodlnú hodinu a pol. Bud Greenspan's Torino 2006: Stories of Olympic Glory však divákovi opäť neprináša celistvý pohľad na olympijské dianie. Z XX. zimnej olympiády v Turíne sa mu dostáva iba vybraný výsek, ktorý síce obsahovo aj spracovaním neurazí, ale neumožňuje vnímať dianie pod piatimi kruhmi v celkovom kontexte. Tak, ako v prípade Greenspanovej tvorby už mnohokrát. ()

Zaujímavosti (2)

  • Česká republika vyslala na XX. zimné olympijské hry do talianskeho Turína v roku 2006 spolu 84 športovcov. Výprave sa podarilo vybojovať 4 medaily (1 zlatú, 2 strieborné a 1 bronzovú). (GTS_PUNK)
  • Slovensko vyslalo na XX. zimné olympijské hry do talianskeho Turína v roku 2006 spolu 58 športovcov. Jedinú striebornú medailu - historicky vôbec prvý slovenský cenný kov zo zimnej olympiády - vybojoval snowboardista Radoslav Židek. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama