Reklama

Reklama

Bud Greenspan's Athens 2004: Stories of Olympic Glory

(TV film)
všetky plagáty
Dokumentárny / Športový
USA, 2005, 96 min

Réžia:

Bud Greenspan

Kamera:

Bob Scott

Hrajú:

Will Lyman (rozprávač)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Dokumentárny film o XXVIII. letných olympijských hrách, ktoré v roku 2004 hostili grécke Atény. (GTS_PUNK)

Recenzie (1)

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

V roku 2004 sa olympijské hry vrátili do svojho rodiska v Grécku a režisér Bud Greenspan pri tom nemohol chýbať. Dianie na XXVIII. letných olympijských hrách v Aténach čiastočne zachytáva formou úspešných príbehov vybraných športovcov. Drží sa tak svojho zaužívaného spôsobu pohľadu na udalosti pod piatimi kruhmi, pričom v tomto prípade začína pútavými šermiarskymi a vzpieračskými príbehmi, ktoré zdanlivo sľubujú atraktívnosť celého dokumentu. Bohužiaľ, pri všetkej úcte ku športovcom, ktorí sa vo filme objavujú, kvalita postupne klesá, dostávajúc sa ku koncu niekde na úroveň priemeru. Divácke nadšenie zo začiatku upadá a Greenspanov počin tak v konečnom dôsledku výraznejším spôsobom neoslňuje. Plusom však je rozumná minutáž (v porovnaní s autorovou skoršou olympijskou tvorbou, ktorá niekedy predstavuje naozaj vyčerpávajúci divácky zážitok), ktorá obsahuje iba to skutočne podstatné bez zbytočných odbočiek, týkajúcich sa vybraných príbehov. Stálym mínusom Greenspanových dokumentov, čo sa potvrdzuje aj v tomto prípade, je skutočnosť, že takýto spôsob rozprávania neumožňuje divákovi urobiť si celistvejší prehľad o celkovom dianí na olympiáde, keďže mu autor ponúka iba veľmi okresaný výsek. Bud Greenspan's Athens 2004: Stories of Olympic Glory nepatrí k tomu dokumentárne najhoršiemu spod piatich kruhov, ale samotný Bud Greenspan viackrát dokázal, že je schopný natočiť aj lepšie filmy. ()

Zaujímavosti (2)

  • Slovensko vyslalo na XXVIII. letné olympijské hry do gréckych Atén v roku 2004 spolu 64 športovcov. Výprave sa podarilo vybojovať 6 medailí (2 zlaté, 2 strieborné a 2 bronzové). (GTS_PUNK)
  • Česká republika vyslala na XXVIII. letné olympijské hry do gréckych Atén v roku 2004 spolu 142 športovcov. Výprave sa podarilo vybojovať 9 medailí (1 zlatú, 3 strieborné a 5 bronzových). (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama