Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (311)

Isherwood 

všetky recenzie používateľa

Dvanáct lidí, dvě hodiny, navždy pozměněný svět. Z toho nezávazného tlachání, kde největší půtky vznikají proto, že se odporuje některým dřívějším zákonům, mrazí. Branaghův usměvavý, věčně optimistický a přátelský Heydrich patří (minimálně) do top dvacítky největších filmových hajzlů všech dob. Ohrnovat nos nad tím, že se kamera víceméně nepohne od stolu, mi přijde u televizní rekonstrukce události takového charakteru dosti scestné. ()

Jinny 

všetky recenzie používateľa

Adolf Eichamann, možná poloviční Žid, pěkný bastard, ale v téhle sešlosti ten asi nejsympatičtější. Doktor Stuckart, autor zákona na ochranu německé krve, který chce Židy vybít, ale jen podle zákona. A především "náš" Reichsprotektor Reinhard Heydrich, asi ten nejbezohlednější ze všech, nadárijec. Film pro všechny, které štve ten moderní německý pohled, který i v nacistech hledá něco lidského a soucitného. Konference ve Wannsee se rozhodně nepodřizuje pitomé politické korektnosti. ()

Reklama

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Strhujúci počin o najstrašnejšej fiktívnej schôdzi nacistických pohlavárov, ktorí tu riešili konečnú otázku židov. Nie každého bude film baviť, ono sa tam toho moc nedeje, iba rozpráva v jednej miestnosti, ale to najlepšie na tomto filme je chladná atmosféra a skvele zahrané postavy, z ktorých ide strach. Vo filme hrá viac menej hlavnú úlohu postava Adolfa Eichmanna, o ktorom je aj samotný film, ktorý ste mali možnosť vidieť - Eichmann (2007). Tvorcovia vo filme chceli vyobraziť s akým pokojom sa práve v tejto miestnosti rozhodlo o takzvanej "židovskej otázke". Riešia sa tu spôsoby usmrcovania, kastrácie mužov i žien a tiež ako sa má riešiť problém s polovičnými židmi. Tento film je veľmi dobre spracovaný s jeho nízkymi nákladmi, škoda len, že v závere nieje vyložene preukázateľné, že sa táto schôdza naozaj odohrala. Práve naopak, je tu mnohokrát povedané, že žiadny záznam sa nesmie vyniesť ani len z miestnosti a on sa predsa len jeden našiel. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Nechápem prečo šetríte s hviezdičkami, pretože tento film IMHO mohol ísť v pohode do kín, aj keď by ho asi pozerali len fajnšmekri. Určite geniálna komorná dráma o konfrencii, na ktorej sa rozhodlo o konečnom riešení židovskej otázky, a kde jasne vidíte, že nie všetci boli nápadom nadšení ale nechceli šťať proti vetru. Herecké výkony sa určite minimálne pri Branaghovi, Firthovi a hlavne Tuccim dajú pohodlne označiť za Oscarovské. Veľmi, veľmi silný film. P.S. ad Gemini - nacistické právo nebolo pozitivistické ale iusnaturalistické a to sa týka aj Stuckharta, odporúčam Knappovu prvotinu "Problém nacistické právní filosofie" alebo čokoľvek od Sobeka. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

V zasneženom sídle uprostred zimy 1942 sa stretáva skupina vysoko postavených nemeckých dôstojníkov a úradníkov, aby rozhodli o konečnom riešení židovskej otázky a nezmazateľne zapísali tento deň do histórie. 15 neľútostných mužov, ktorý rozhodli o osude miliónov Židov v podaní zostavy britských hereckých es. Komorná, ťaživá a naliehavá atmosféra, skvelý scenár a dialógy, v ktorých vypláva na povrch to najhoršie z týchto ľudí. Ani neviem, či sú je pre nich slovo ľudia to správne označenie. ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (16)

  • Dr. Georg Leibbrandt (Ewan Stewart) mal na sebe pri vstupe do vily vojenský kabát. V skutočnosti v roku 1942 ešte nebol súčasťou armády. Do Kriegsmarine sa pridal až v lete 1943. (Real Tom Hardy)
  • V jednom dialógu postavy diskutujú o tom, ako velenie na východnom fronte prebral nejaký babrácky generál, ktorý nikdy nevelil žiadnej brigáde. Odkazujú tým na poľného maršala Friedricha Paulusa. (Real Tom Hardy)
  • Keď v úvode filmu narátor hovorí, že zomrel Hitlerov najlepší generál, odkazuje tým na poľného maršala Waltera von Reichenaua. Narátor tiež nesprávne uvedie, že zomrel na infarkt, hoci v skutočnosti dostal mŕtvicu. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama