Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský dramatik a spisovatel Oscar Wilde sice žil v manželství a měl dva syny, ale navzdory něžnému vztahu k manželce podlehl i vášnivé lásce k oslnivě krásnému, ale poněkud sobeckému a lehkomyslnému lordu Rossovi. Wilde se ocitá mezi mlýnskými kameny divadelních úspěchů a společenského opovržení. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (88)

Gavin87 

všetky recenzie používateľa

Zdařile natočený film líčící životní strasti člověka toužícího žít v přirozenosti. Myslím, že se film zdaleka neomezuje na životopisné dílo, ale prostřednictvím hl. hrdiny v sobě nese poselství platné stejně tak na konci 19. století jako v druhé dekádě toho našeho - v boji s lidskou omezeností a hloupostí není snadné zvítězit. ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Kedže zvyknem pri hodnotení prihliadať najmä na výpovednú hodnotu samotného príbehu a spôsob spracovania je pre mňa väčšinou druhoradý, musím na úvod zdôrazniť, že samotnému filmárskemu remeslu by som v tomto prípade dala pravdepodobne maximum. Veľmi dobrá réžia, kostýmy, kamera, vynikajúce herecké výkony - nemám čo vytknúť. Horšie je to s celkovým dojmom zo samotného príbehu. Aj keď mám životopisné filmy rada, tento má príchuť horkého blenu. Pre mňa je to príliš ťažké a nepochopiteľné sústo, ktoré nechcem a nemôžem prehltnúť. Odsúdenie určitej formy zvrátenosti a nepochopenie Wildeovej životnej filozofie (ktorú sebavedomo a cynicky prezentoval ako boj proti pokrytectvu), sa u mňa striedalo s prílivom ľútosti nad človekom, ktorý je považovaný v literárnom svete za tak výraznú osobnosť. Áno, ako spisovateľ vynikal úžasným majstrovstvom slova, ale to zďaleka nestačí k tomu, aby bol v mojich očiach osobnosťou. Tou je pre mňa človek, ktorý nielenže vyniká v niektorej oblasti ale musí vynikať hlavne charakterom, hľadať a šíriť Pravdu a poznať zmysel života, ktorý je veľký duchom a zároveň pokorný k životu, ktorý vyniká čnosťami, t.z. má stálu a trvalú dispozíciu konať a usilovať sa o dobro... V tomto filme Oscar Wilde takým určite nebol. Celkový dojem iba za dva.... ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Panske konecniky nepovazujem za pritazlive, sex a manzelstvo musia byt len hetero a filmovu teoriu som pochopitelne nestudoval. Skoda, ze aj taky dobry a talentovany herec ako Zid Zakon /Spy, Gattaca/ prepadol zbuznelej homoromantike, to si uz fakt radsej mohol zahrat nejakeho mladeho dynamickeho manazera, ktory prave rekvalifikoval na svetaznaleho hajzldedka nez sa zjavit v takejto uchylarni : 5 % ()

andrii 

všetky recenzie používateľa

Každému, co jeho jest. Jedinečným, neopakovatelným, svým citem nechejme se vést. V lásce je dovoleno vše. Nevysvětlitelné emoce cest. Ona nehrbí hřbet, nezná hranic, nedrží se tradic, nelpí na konvencích, na pravidlech. Tajné vášně, lákavou rozkoš chovat, však jen v nitru, publikum není třeba. Výtečný Jude Law - Apollón vytepaný ze zlata, zosobněná sladkost, sluncem protkaná líbeznost, čirý světský hřích, božské dítko, pozemsky vztekající se plavovlasé kvítko. Nepředstírající oddanost ducha romantické ztepilosti mravních dispozic. "Zakázaná" lidská slavnost, na níž ještě nebyla připravena společnost. ()

vesper001 

všetky recenzie používateľa

Dílo Oscara Wildea mám moc ráda a od filmu jsem si slibovala mnohé – že se dozvím, jak pracoval, zda ho tvorba naplňovala, kde bral inspiraci, jak vnímal úspěch a snášel neúspěch. Smůla. Film totiž obsahuje jen jedinou informaci: že byl gay. Jakoby identita člověka spočívala výhradně v sexuální orientaci. Hlavní postava bojuje proti pokrytecké společnosti tím, že na jeho postel stojí frontu více či méně slizcí hošánci (nejnechutnější je nakadeřený Jude Law), o pauzách se Wilde občas ocitne na společenské události (aby mohl sbalit dalšího), popř. ve městě (aby mohl okukovat Orlanda Blooma), a sem tam mu nezbyde, než něco rychle hodit na papír, sklidit ovace (aby si mohl všechny ty chlapečky dovolit), a honem zpátky pod peřinu. OMG… Stephen Fry hraje skvěle, ale příběh je jen prachsprostý exemplář růžové knihovny. Být Oscarem, chodím po nocích scénáristu strašit. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (3)

  • V tomto filmu dostal herec Orlando Bloom svou první filmovou roli, za kterou dostal zaplaceno 300 liber. (HappySmile)

Reklama

Reklama