Reklama

Reklama

Seď a poď

všetky plagáty
Krátkometrážny / Dokumentárny
Československo, 1981, 14 min

Obsahy(1)

Osobné výpovede ľudí spojených telesným hendikepom. O tom, ako vôľa plnohodnotne žiť, študovať a zužitkovať vzdelanie naráža na bariéry, ktoré izolujú týchto ľudí od spoločnosti. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (2)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Bariéry vonkajšie aj vnútorné. Nalinkované šťastie socialistického človeka sa nezlučovalo s ľuďmi, ktorých fyzické postihnutie vylučovalo z väčšiny činností bežného života. Tým, ktorí sa napriek všadšeprítomným bariéram nevzdali a snažili sa pracovne uplatniť (aj keď často v diametrálne odlišnej sfére, na akú mali potvrdenie zo školy) ale aj tým, ktorí vďaka kombinácii postihnutia a nevhodného bývania nemohli a nedokázali opustiť po celý čas priestor svojho obydlia, je venovaný tento dokument. Spracovanie pripomína akoby filmové číslo nízkonákladového časopisu pre postihnutých. Jeho šéfredaktor (sám trpiaci svalovou dystrofiou) škodovkou obchádza postihnutých, ktorí hovoria o konfrontácii predsavzatí a skutočne dosiahnutých mét. Neľahká životná situácia a nevytvorenie podmienok sa miešajú v neveselom kruhu. Po politickom prevrate sa isté obdobie veľmi hovorilo o potrebe odstraňovať bariéry, boli vytvorené aj isté legislatívne pravidlá, súčasný stavebný rozmach na Slovensku (2008), však opäť prinavracia plánovačov k nízkonákladovosti a rýchlej obrátkovosti vynaložených nákladov, pričom potreby napr. vozíčkárov sa opäť úspešne ignorujú. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Viaceré príbehy telesne postihnutých ľudí našej spoločnosti. Ich boj sa obmedzuje skôr iba na boj s bariérami typu "bývam na siedmom poschodí a nemám sa ako dostať von", pričom POV kamera nám názorne ukazuje, ako sa cíti takýto človek pri zostupovaní schodiskom na vozíku. Ľudia v dokumente sú vnútorne so svojim osudom zmierení, dokážu sa presadiť a ľútosť je to posledné, čo od okolia chcú. Ich životy totiž dokážu naplniť rovnako, ako tí "šťastnejší". Pre mňa je film aj takou možno nie úplne tvorcami plánovanou kritikou socialistickej "hurá" výstavby, ktorá ani náznakmi nebrala do úvahy bezbariérovosť dispozičných riešení. Bohužiaľ tieto následky ponesieme, dokedy sa nezrúti posledný panelák. ()

Reklama

Reklama