Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý newyorský komisár Ichabod Crane je známy svojou racionalitou a snahou využívať moderné metódy. Jeho nadriadení ho preto v roku 1799 pošlú do odľahlej dediny Ospalá diera, kde sa stali už tri záhadné vraždy. Miestni obyvatelia veria, že obete, ktoré našli bez hláv, má na svedomí legendárny bezhlavý jazdec... (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (1 250)

kitano 

všetky recenzie používateľa

Tim Burton, Johny Depp a Danny Elfman. Mnohym budu stacit len tieto tri slova, aby vedeli co maju od tohto filmu cakat a prave ti si film vychutnaju uplne po vsetkych strankach. Film uz od zaciatku vtiahne vdaka krasnym Burtonoviym obrazom a Elfmanovej hudbe. Vo svete kinemografie len tazko najdete lepsi priklad dokonalej suhry obrazu a zvuku. Skoro vsetky Burtonove filmy maju prvky fantasy a hroru a tu Burton co sa tyka tej hororovej stranky pritlacil na pilu (jedna sa predsa len o staru strasidelnu legendu) a nieje nudza o lietajuce hlavy, ruky a litre (no par litrov tam urcite bolo:)) krvi. Nemozem sa sice ubranit dojmu ze scenar (hlavne v strednej casti) mal slabsie miesta, ale nieje to zase take hrozne a to je asi to jedine co mozem filmu vytknut. (9/10) ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Nejsilnější stránkou všech Burtonových filmů je vizuální pojetí. Jinak tomu není ani zde. Vesnice, mlým strašáci na poli, les, Ichaboldovo vynálezy, to vše lahodí oku estéta. Design zvládl Burton na jedničku. Jen ten děj mi přišel jaksi nedotažený a narychlo uplácaný. Přesto je Ospalá díra brilantní film. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Typická Burtonovská rozprávka. Zamotaná mysterióznosť sa niekedy hodí, inokedy je úplne nesvoja. Vážnosť situácií strieda netypické vtipy podobné ako v Edwardovi, kde sa to ale hodilo. Netypický bol aj výber rolí, hlavne Van Diena, Ricci, ktorá sa mi sem nehodila ako už dávnokto nie a samozrejme Walken, ktorý odviedol svoje. Exteriéry sú síce úžasné, rovnako aj pôvodná zápletka, no s prehnaným záverom a všetkým tým ostatným je to len škoda, že som to nemohol vidieť v kine. 75%. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Fanúšikovia hororu vedia, že OSPALOU DIEROU vzdal Tim Burton (BATMAN, ED WOOD) poklonu starým Hammer hororom a minimálne kvalitným zlom (démonický Christopher Walken) a úchvatnou vizuálnou stránkou (pozoruhodná výprava schválne vyzerá ateliérovo) sa mu to nepochybne geniálne podarilo. Na tento brutálne čiernym humorom ohodený krvák je radosť pozerať, nevraviac o „páre zlých snov“ (ako ich sám nazval Johnny Depp) Christina Ricci/Depp. Scenár Andrewa Kevina Walkera (SEDEM!) je však príliš zamotaný, Burton sa v mäsito opulentnej audiovizuálnej stránke miestami predsa len stráca a celé toto inak obdivuhodné filmové cvičenie v žánri mierne stagnuje. Keď som OSPALÚ DIERU svojho času videl v kine, bol som trocha chorý a zo všetkých tých nechutností (krvácajúci strom) mi bolo toho dňa zle. Inak bomba. Rozpočet 7O miliónov, celosvetová tržba 2O6. ()

Shadwell 

všetky recenzie používateľa

Několik problémů: jalový děj štosuje vatu; periodická kadence stínaných hlav tlumí divákovu zainteresovanost; konstábl Johnny Depp, sic kulantní, docela bez hloubky, ke všemu nezapadá komediant Depp do ponuré scénografie; svůdná Katrina okatě a dramaturgicky nešťastně šroubovaná do příběhu; bezhlavý jezdec nevyprofilovaný; a křiklavé kulisy nenasvědčují pokusu o parodickou reminiscenci, nýbrž kramářskému morytátu. ()

Galéria (79)

Zaujímavosti (51)

  • Výbuch mlýnu byl vytvořen digitálně. Pro efekt však byly natočeny vymrštěné hořící třísky. (Pir.z.Ka)
  • V záběru, kdy Ichabod Crane (Johnny Depp) píše do svého bloku "spiknutí vede k Baltusovi", je písmo jiné než na záběru poté, kdy už nepíše. (Dlee)
  • Scéna s kočárem v Západním lese se točila více než tři týdny. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (viac)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (viac)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (viac)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (viac)

Reklama

Reklama