Reklama

Reklama

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného majiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora. Producent celé desaťročia zneužíval svoje mocenské postavenie a "predával" svoju filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť. Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, ktorá sa nebojí prehovoriť. Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu "sexuálne násilie". (Cinemart SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (72)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Iniciatíva #MeToo otriasla celým svetom, a tak je zaujímavý pohľad na to, kde to všetko začalo. Veľká škoda, že to trvalo tak dlho a všetky tie obete sexuálneho obťažovania a zneužívania celé roky mlčali. Ale lepšie neskôr ako nikdy, aj keď sa obávam, že tieto praktiky na pracoviskách veľkých bossov ani dnes úplne neskončili (ale snáď je ich aspoň oveľa menej). Film mal kvalitné herecké obsadenie (Carey a Zoe boli skvelé), ale to spracovanie mi miestami prišlo až príliš ťažkopádne a strnulé. Nič to však nemení na celkom výsledku, ktorý určite presiahol hranice priemeru. 3* ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

#metoo je vážna téma, o ktorej vzniklo veľmi rýchlo, niekoľko veľmi dobrých filmov, dokonca v  rôznych žánroch. Tentokrát je to ďalší Spotlight. Celkom raritou je, že do prípadu zainteresovaná Ashley Judd, prišla hrať samú seba. Schraderová natočila strhujúci a napínavý novinársky thriller. Minimalistická hudba a neustále sa stupňujúci scenár spolu vytvárajú nepretržitú atmosféru boja s časom. Svojim spôsobom sa jedná o girl power film. Na mňa to fungovalo od prvého momentu. Plné hodnotenie nedávam asi len preto, že už je to ĎALŠÍ Spotlight. 85% Originálny, Pulitzerovou cenou ocenený článok a predobraz knihy a filmu She Said: TU. Ps: Ak s témou nie ste oboznámení, prečítajte článok až po jeho dopozeraní. ()

Reklama

elanius 

všetky recenzie používateľa

(83/2023) / Ale hej, nakoniec fajn. Páčilo sa mi, že si ide film tak trochu vlastnou cestou a namiesto prvoplánových emócií ide skôr cez poctivé stvárnenie práce novinárskeho teamu, ktorá nakoniec viedla k celkom šokujúcemu odhaleniu a aj k odsúdeniu. Mulligan je skvelá, poslednú dobu som ju videl ešte v pár filmoch a mám rád ako hrá svoje postavy, civilne, uveriteľne. Zoe Kazan je výborná tiež. Myslím si, že tento film bol potrebný, ja som sa čo to nového dozvedel a aj ako osveta to funguje. Dobrá filmárčina klasického strihu. (8/10) ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Tak rok 2017 budeme mať všetci ešte nejaký čas v pamäti. No aby som bol celkom úprimný, tak "She Said" nie je úplne filmom, aký som očakával. Ide o zlý zážitok? Nie. Myslím si, že niektoré scénky sú celkom silné, no neviem sa ubrániť pocitu, že to mohlo byť ešte o niečo silnejšie. Najmä keď si vybavím celkový pocit, ktorý vo mne zanechal projekt "Spotlight". Tu to nemá vôbec nejaký výslednejší a silnejší moment. Problém totiž tkvie v tom, že nevidíme poriadne aké úskalia naše novinárky musia prekonávať, alebo že by mali pod nohami obrovské polená. To je asi najväčším problémom. No je treba uznať, že je to film, ktorý aspoň treba pozrieť, aby ste tak trošku mali možnosť pochopiť čo za človeka v skutočnosti Harvey bol. Pretože aj bez jeho skutočnej prítomnosti je to miestami celkom náročné vnímať, keď si človek uvedomí čím si mnohé tieto ženy museli prjsť a akým spôsobom boli zneužité. Je to hnus. A som rád, že vo výsledku dopadol tak ako dopadol. Zasiahlo ma to. No som si vedomý veľmi dobre skutočnosti, že mohlo aj viac. takže na zhliadnutie odporúčať môžem. Hodnotenie: A- ()

Blackhand47 

všetky recenzie používateľa

Podobně jako Spotlight se i Když promluvila zabývá velkou kauzou, která se v nedávné době objevila v novinách a ovlivnila celou společnost. Zatímco první jmenovaný se zabýval zneužíváním dětí církví, novější dílo se zabývá sexuálním predátorem Harveym Weinsteinem, který sexuálně napadal nebo přímo znásilňoval herečky a jiné své podřízené. Film sám o sobě nese velmi silné téma a myslím si, že vás ovlivní daleko více, pokud máte ve svém okolí někoho, kdo byl taktéž nějakým způsobem zneužit. Rozhodně je to téma, o kterém se musí mluvit a je velmi dobře, že taková díla vznikají. Určitě jeden z nejlepších filmů tohoto roku. Hodnocení 80 % ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v skutočnej budove New York Times a je vôbec prvým filmom, v ktorom boli použité tieto skutočné kancelárie. (dwdb)

Reklama

Reklama