Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselohra nakrútená podľa poviedky M. Kukučína. Adam Krt so svojou ženou Evou nažívajú v svornosti, nebyť škriepnych susedov Trnkovcov, s ktorými sa povadia pre kozu a hydinu. Adam Krt sa vyberie na jarmok predať kapce a kúpi v dobrej nálade od Trnku jalovičku. Pálenka ich zblíži, lenže kým sa oni meria, jalovička spred krčmy zmizne. U Krtov nastane súdny deň, lebo Adam prišiel domov bez jalovice, aj bez peňazí. Všetko sa však šťastne vyrieši: Trnková jalovicu doviedla domov a práve na Štedrý večer nastáva medzi rodinami túžobné zmierenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (69)

duddek 

všetky recenzie používateľa

Adaptace tehdy 85 let starého díla Martina Kukučína: zimní, předvánoční příběh "kapcáře" Adama Krta z Adamoviec (kapce jsou vysoká soukenná obuv, nošená zvl. v zimě), který jde na trh a za utržené :) peníze má pořídit něco adekvátního. Smlouvá o jalovici, až nakonec uspěje u "kmotra" Trnky. Jenže tehdy to teprve začíná... a v této tvrdě matriarchální společnosti snad ani nelze nečekat, že za vším bude žena, když se jim kráva najednou ztratí. A je Krt následně vyhnán z domu a Trnka ho musí dlouze hledat... Asi je potřeba být trochu Slovák, aby to člověk plně docenil (třetí hvězda je čistě za idylický závěr). :) P. S. Překvapilo mě, že už tehdy měli perníčky se zrcátkem (hodně podobné tradičním záhřebským licitarům) a dělali andělíčky ve sněhu (Krtova žena Eva v jedné vidině). ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Normalizacia roku 1970 uz vdaka Moskovskym Protokolom 1968 zarezavala v Ceskoslovensku naplno. A tak bolo pomaly ale isto jasne, ze vysiny 60. rokov su definitivne tatam. Nastupovala tvrda normalizacia - v zivote spolocnosti, rozhlase, televizii, filme, novinach, v politike ... proste vsade. Tak sa tocili taketo komedie, aby sa odlahcila tvrda a surova realita vsadepritomnej normalizacie. Sfilmovania diela Martina Kukucina Rysava Jalovica sa chytil reziser Martin Tapak. A sfilmoval to tak, ze bravurne. Kroner /Obchod Na Korze/ bol megatalent, o tom zadna. A tie dialogy sa proste nedaju zabudnut. Takze u mna ako mylovnika ceskoslovenskej kynematografyje je tento skvost /a Ctyri Vrazdy staci, drahousku/ urcite vyssie ako Holleho Medena Veza. Za rok 1970 mam vsak rad aj Kachynovo Ucho. PS Jo, za normalizacie sme vedeli tocit jednu pecku vedla druhej, dnes ... a radsej sa nejdem ani rozculovat nad dnesnou "tvorbou". 92 % ()

Reklama

standsiller 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý je sám o sebe legendou. Legendárne osadenstvo, legendárne hlášky. Zlatá klasika slovenskej kinematografie, ktorá nikdy neprestane na diváka pôsobiť a je jedno v ktorej generácii. Na filme krásne vidno, ako sa z ľudových "povedačiek" začínajú stávať vtedy moderné filmové pásma. Humor na správnom mieste . ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Klasika z pera Kukučínovho nesie jasný Ťapákov rukopis. Výborné herecké obsadenie i prevedenie. Humor síce už pamätá nejaké tie rôčky, ale určite neurazí. Škoda, že posolstvo abstinencie sa nijako nepretavuje v našich životoch, bohužiaľ. Odporúčam aj novšiu verziu poviedky - Dlhá cesta domov z cyklu Nesmrtelní v opäť výbornom prevedení Lukáša Latináka. ()

bloodline 

všetky recenzie používateľa

Ťažko prekonateľná adaptácia. Krásna slovenská komédia na motívy nezabudnuteľnej tvorby Martina Kukučína, ktorá nesmie chýbať na Vianoce ako kapor na štedrej večery. Nezabudnuteľné herecké výkony hereckých legiend. Ďakujem páni Kroner a Rajniak, ďakujem dámy Kristínová a Strnisková. Vás si v Rysavej jalovici nenechám každý rok ujsť ani keby Slovensko okupovala ruská zima :) ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v nasledovných lokalitách: Habovka, Zuberec, Hámričky, Trstená a Oravský Biely Potok. (dyfur)

Reklama

Reklama