Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pyšná princezná Krasomila (Alena Vránová) sa odmietne vydať za kráľa Miroslava (Vladimír Ráž), a tak sa on vydá do jej rodného Polnočného kráľovstva - v prestrojení za záhradníka! Princezná sa doňho zaľúbi a vďaka jeho vplyvu sa postupne zbavuje všetkej svojej pýchy a rozmarnosti. Nanešťastie však táto jej premena vôbec nevyhovuje kráľovým skorumpovaným radcom, a tak sa obaja zaľúbenci musia zakrátko vydať na útek... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (462)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Časy, keď sa ešte dal takýto najnaivnejší príbeh krásne spracovať sú už asi preč. Ale nevadí, pretože si ho môžme aspoň takto pripomenúť. Chýbalo mi tam viac humoru, ale to je minimum. Touto rozprávkou by sa malo riadiť väčšina slečien v dnešnej dobe. A našťastie ju ešte nemám natoľko 'omletú' aby som hodnotenie znížil. 80%. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

„Rozvíjej se poupatko, nejkresnejší z květú, od rána až do noci, budeš vonět světu, ...“ Na rok vzniku je to doslova famózne prevedenie od našej niekdajšej tvorby, či už po hudobne alebo kamerovej stránke to nemá chybu a film by som jednoznačne zaradil medzi klenoty vtedajšej doby a pre svetovú kinematografiu tých čias je to viac než rovnocenný súper pre akúkoľvek produkciu. Podanie a vyprávanie vtedajších filmárov je ukážkové, podľa tohto by sa dnes mali učiť ako sa dá krásne rozprávka podať! Príbeh o pyšnej princeznej sa stal svojej doby obrovský hit, jednoducho boli roky keď ešte medzi ludmi prevládali skutočné vzťahy a nie dnešná komerčná umelosť. Po hereckej stránke sa tu výborne zaskveli ako Kráľ Miloslav Vladimír Ráz, pyšná princezna Krasomila Alena Vránová a domýlený starý kráľ Stanislav Neumann . „ Odvolávam čo som odvolal, slibuji čo som slíbil! ...“ ║Návštevnosť Československo 8,222,695 (Top 1. v našej histórii)║ ()

Reklama

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Klasická česká pohádka, kterou už televizní stanice dokázaly neustálým opakováním docela znechutit (nemusíte se na to ani dívat, stačí pořád dokola vidět upoutávky:-)). Mezi mé nejoblíbenější pohádky však "Pyšná princezna" nepatří, je příliš naivní, příliš přeslazená a příliš, přespříliš agitační. 75% ()

ClintEastwood 

všetky recenzie používateľa

Jasně, je budovatelská. Je budovatelská, až hrůza! Ale radši se podívám po stopadesáté na Pyšnou, než na novou českou pohádku. Černobílá klasika s krásnou Alenou Vránovou a charismatickým Vladimírem Rážem, plná těch nejlepších herců (nejen) své doby a to i v těch menších rolích (Kopecký, Effa, Hlinomaz, Korbelář aj.). P.S. V československých kinech snímek navštívilo více než 8 milionů diváků! Neuvěřitelné. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

50. roky a ich prekrásny príbeh s krásnou premenou a ideálnymi myšlienkami a ideálnym životom založeným na skutočných hodnotách. Pôvodne som danú rozprávku nemal až tak rád, ale postupom času jej musím to hodnotenie proste zdvihnúť. Hudba a naša Krasomila proste fantázia. Na tento náš historický bombónik ťažko hľadám slová, ale proste som si ho užil, má posolstvá, myšlienky, poučenia, je o láske a premene na dobro. Lahôdka pre uši, oči a nás celých. Bravó, Fantázia, Áno. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (59)

  • Představitelka princezny Krasomily Alena Vránová byla posluchačkou prvního ročníku konzervatoře, když za ní přišla asistentka režie Věra Pečinková a zeptala se, zda by nechtěla zkusit hereckou zkoušku pro film. Alena Vránová souhlasila a dostavila se na Barrandov na kamerovou zkoušku, kde jí byla nasazena korunka a podán velký míč. Herečka okamžitě hodila míč režisérovi Bořivoji Zemanovi a poručila: „Hoď mi můj míč!“ Vedle kamery se pak jen ozvalo: „To je ona!“ (Komiks)
  • Čiernobiele šachovnicové kocky, ktoré boli namaľované na zem nádvoria, mali rozmery 2 krát 2 metre a ich farba tam zostala ešte dlhú dobu po natáčaní. (Raccoon.city)
  • K mlynu, v ktorom sa Pyšná princezná natáčala, sa viaže povesť z tridsaťročnej vojny. V týchto dobách tu mleli starí manželia, ktorí mali syna už mnoho rokov vo vojne. Keď sa tento syn vrátil domov, zmenený na nepoznanie vojnovými útrapami sa zastavil najskôr v krčme. Tu povedal, kto je, s tým, že chce svojich rodičov prekvapiť. Potom šiel do mlyna, kde sa hral na neznámeho bohatého cudzinca. Tým si však podpísal rozsudok smrti. V noci starý mlynár s manželkou "cudzinca" zavraždili. Keď sa ráno dozvedeli totožnosť neznámeho, zošaleli a spáchali samovraždu. Od tých čias vraj v mlyne strašilo. Tento mlyn je dnes už iba ruina. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (viac)

Reklama

Reklama