Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká veselohra o veselej rekreácii odborárov v zotavovni Jezerka. Postupne sa zoznámime s revízorom pražských elektrických dráh Andělom, energickým Slovákom Pálkom, šoférkou autobusov Marienkou, údržbárom Mašekom a ďalšími. Rekreanti sa popri svojej slnečnej dovolenke tajne pustia do rekonštrukcie miestnej detskej škôlky - a to všetko s nadčasovým i keď 50-tymi rokmi poznačeným humorom. Faktom je, že postava Anděla v podaní Jaroslava Marvana je podľa výsledkov českej ankety Hrdina filmového úsmevu najpopulárnejšou postavou histórie českej filmovej komédie. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Baník Štefan Palko z Banské Bystrice (František Dibarbora) povedal, že pracuje v jednej partii v Ostrave v bani Hlubina. V rámci útlmového programu ťažby uhlia v Ostravsko-karvinskom revíre bol 30.6.1991 vyvezený posledný vozík s uhlím a činnosť bane Hlubina definitívne ukončená 30.6.1992. Dňa 22.10.1993 bola ťažná veža a centrálne povrchové objekty vyhlásené kultúrnou pamiatkou a v roku 2002 vyhlásené národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky. (Raccoon.city)
  • Marienka Vaněčková (Stanislava Seimlová) si dala do rozhlasu zahrať pieseň "Vyznání" a Jeřábek (Josef Hlinomaz) si dal zahrať polku s názvom "Tečka za láskou", ktorú zaspieval František Kokejl, ktorý vo filme stvárnil baníka z Ostravy menom Joséfek Babica. František Kokejl bol operný spevák, a tak mu zaspievať túto skladbu nerobilo problém. Obe skladby zložil pre film Dalibor C. Vačkář a pridal ešte na tú dobu typickú proletársku pieseň "Krásné je žít". Pieseň "Vyznání" vznikla len pre potreby filmu. Text piesne napísali Jaroslav MottlJosef Neuberg a František Vlček. (Raccoon.city)
  • Motorový čln na jazere s označením P13347, ktorý opravil údržbár Václav Mašek (Josef Pehr), mal meno DELFIN. (Raccoon.city)
  • Elektrotechnik Jeřábek (Josef Hlinomaz) povedal, že pracuje v Kolínskej Elektre. Kolínska Elektra bol zastaralý názov závodu Tesla Kolín, kde sa vyrábali rádioprijímače. (Raccoon.city)
  • V zotavovni Jezerka môžeme vidieť na pozadí pódia v jedálni, kde sa stravovali rekreanti, aj zarámovaný portrét Josifa Vissarionoviča Stalina. Film mal premiéru 3.4.1953, a to už bol Stalin skoro mesiac po smrti. (Raccoon.city)
  • Na recepcii zotavovni Jezerka môžeme vidieť plagát, ktorý vyzýva: "Učme se ruštinu". (Raccoon.city)
  • V celom filme nezaznie, kde sa presne zotavovňa Jezerka nachádza. Iba úplne na začiatku filmu, keď kultúrna referentka Lída Višňáková (Běla Jurdová) zvoláva rekreantov zakričí Javornice - zotavovňa Jezerka. Javornice je malá obec v okrese Rychnov nad Kněžnou. V Javornici nič podobné ako zotavovňa neexistovalo. (Raccoon.city)
  • Keď rekreanti vystupujú z vlaku a chystajú sa nastupovať do čakajúcich autobusov, môžeme vidieť nápis na železničnej stanici Stará Úpa. Ide už o neexistujúcu obec, ktorá sa zlúčila časom s obcou Veľká Úpa, ktorá je v súčasnosti časť mesta Pec pod Sněžkou. V Starej Úpe ani neskôr v Veľkej Úpe nikdy žiadna železničná stanica nebola, lebo tadiaľ nikdy neviedla železničná trať. (Raccoon.city)
  • Vladimír Ráž (Karel Pavlát) povedal, že Jaroslavovi Marvanovi (Gustav Anděl) zaskočí na poštu do Úpice na bicykli pre rekomando. Skutočná vzdialenosť medzi týmito dvomi miestami je ale približne 123 km (Jevany - Úpice). Zábery z pošty Úpice sa ale natáčali na pošte v Stříbrnéj Skalici, ktorá je od Jevan iba niečo cez 10 km (Jevany - Stříbrná Skalice). Rudolf Princ (správca zotavovne) povie Marvanovi: "Važ si toho, je to do vršku," na čo Marvan pohotovo odpovie: "No bóže, zpátky to má zasa z vršku." V skutočnosti je to presne naopak a Ráž by išiel najskôr z vršku a späť do vršku. (Raccoon.city)
  • V budove, ktorá vo filme predstavovala detský útulok, patrila do konca 70-tych rokov minulého storočia Národnému výboru, kedy prešla do vlastníctva požiarnikov v Kolíne. V roku 2005 bola budova predaná do súkromného vlastníctva, následne bola pre zlý statický stav zbúraná a na jej mieste dnes stojí luxusná vila. (Raccoon.city)
  • Rekreanti prestupujú z vlaku na autobusy v stanici Karlštejn. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan (revizor Dopravního podniku Gustav Anděl), keď prvýkrát prišiel na miesto, kde sa mala natáčať scéna s hríbmi, si myslel, že všetky hríby sú umelé alebo z gumy, až neskôr zistil, že ide o skutočné hríby. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan (revizor Dopravního podniku Gustav Anděl) spomínal, že veľká popularita jeho postavy mu bola už časom aj nepríjemná a stavalo sa mu, že keď cestoval električkou, chodili za nim cestujúci a ukazovali mu cestovný lístok a chceli, aby ich zrevidoval. (Raccoon.city)
  • Veľký dom rekreácie ROH v Jevanoch, filmármi nazvaný Jezerka, sa v skutočnosti volal Moskva. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Keď prišiel hlavný protagonista neskôr predstaviť film do Maďarska, vítali ho transparenty s nápisom "Jaroslav Marvan - kráľ budapeštianskych kín!". (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Posledná ateliérové ​​zábery sa točili s deťmi v útulku. Režisér Bořivoj Zeman nechal deti priviesť skôr, aby si zvykli na neznáme prostredie, sami na seba a už vopred sa podelili o pripravené hračky. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Kresby na stenách v novom detskom útulku, ktoré predpisoval scenár nemaľovali deti, ale pracovníci Kresleného filmu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Skupina mladých osvetlovačiek splnila záväzok, že všetky aj zariaďovacie práce si budú robiť sami. Bolo to prvýkrát v československom filme, kedy osvetlovačky pracovali v exteriéroch úplne samostatne, bez odborného vedenia. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Keď volili diváci Českej televízie najpopulárnejšiu postavu veseloherných filmov, zvíťazil revízor pražských Elektrických podnikov Gustav Anděl, stvárnený Jaroslavom Marvanom. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad. (dyfur)

Reklama

Reklama