Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O tom, že soľ je nad zlato a drahé kamene sa presvedčil aj kráľ "Já Prvý" a všetci jeho poddaní. Po tom, ako vyhnal zo zámku svoju najmladšiu dcéru Marušku, zakázal zároveň používať soľ. Čoskoro však zistil, že soľ a pravá láska sú skutočne nad všetky poklady zeme... Rozprávková komédia Byl jednou jeden král sa stala jedným z najpopulárnejších českých filmov všetkých dôb. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (666)

flanker.27 

všetky recenzie používateľa

"Já jsem vždycky litoval, že jsme neměli žádné loďstvo. Maminka, to byl rozený admirál." Co slovo, to perla. co věta, to životní moudro. "Já už jsem pochopil, že na odbornou práci maj bejt odborníci." Tyhle hlášky platily tenkrát a platí neméně i teď. "On nemyslí pomoct jim. On myslí pomoct nám." A pevně věřím, že se popis charakterů bude hodit i na lidi a vlády za stovky let. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

"Byl jednou jeden kráľ..." a ten kráľ sa volal Jan Werich. Populárny, mimoriadne talentovaný herec, dramatik, scenárista, príležitostný spevák, jeden z najvýznamnejších predstaviteľou medzivojnovej divadelnej avangardy... všestranný umelec. V tejto filmovej variácii na známu rozprávku o tom, že soľ má väčšiu cenu ako zlato a že niet nad úprimnú lásku vlastnej dcéry, si pán Werich zahral hlavnú mužskú úlohu. Klasika českej rozprávkovej kinematografie. *** ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

No, samotna pohadka sice nejak uchvatna neni, navic jeji stopaz je lehce prestrelena a konec zbytecne protahovanej, ale to, co tuhle pohadku dostava na maximalni hodnoceni, jsou dva herci. Vystupy Wericha a Buriana jsou totiz naprosto dokonaly a neskutecne vtipny. Nebejt jich, jedna se jen o prumer. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Ja osobne som skor vyrastal na slovenskej rozpravke SOL NAD ZLATO (1982) s Libuskou Safrankovou, ktora ma v Nemecku nazov Solny princ. Mozno ze ju asi castejsie davali v Slovenskej televizii a pred dvadsiatimi rokmi som si ju velmi oblubil, asi aj kvoli tomu, ze bola natocena bez humoru, teda vazne, smutne ale aj trochu mysteriozne. Byl jednou jeden kral je natoceny skor humornejsim stylom, predovsetkym vdaka skvelemu Werichovi alebo aj Burianovi, ale aj tato rozpravka sa mi velmi paci. Takze davam zhodne hodnotenie zo Solou nad zlatom 4 hviezdiky... 07.04.2009 ___ Jan Werich - (Král Já I.) +++ Vlasta Burian - (Atakdále) +++ Milena Dvorská - (Maruška) +++ Irena Kačírková - (Drahomíra) +++ Stella Májóvá - (Zpěvanka) +++ František Černý - (Kuchař) +++ Miloš Kopecký - (Princ Chytrý) +++ Miroslav Horníček - (Princ Krásný) +++ Lubomír Lipský - (Princ Chrabrý) +++ Terezie Brzková - (Stařenka) +++ Hudba: Václav Trojan +++ ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

I v padesátých létech, kdy vznikal převážně škvár o sovětských osvoboditelích a budování socialismu se občas podařilo natočit krásný snímek. Sůl nad zlato si nedovolila politizovat a ohýbat ani vládnoucí rudá zvěř. A tak vznikla filmová verze této krásné národní pohádky zahraná tehdejším hereckým výkvětem. Jan Werich v té době už pochopil jak se vše asi bude v republice dále vyvíjet, Vlasta Burian to už bohužel s jistotou věděl a řekl bych, že je to na něm i částečně vidět. Ač hraje naplno, znalý divák vidí, že ten vysportovaný komik je pryč a místo něj tu máme zestárlého muže... To mi dnes kalí tu dětskou radost z tohoto krásného příběhu, když sleduji kejkle pana krále a jeho komořího. Samozřejmě nelze vynechat tehdy krásnou Marušku Milenu Dvorskou, Irenu Kačírkovou ad. * * * * ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (46)

  • Milena Dvorská (Maruška), tehdy studentka zdravotní školy v Prostějově, v době natáčení, které trvalo skoro tři čtvrtě roku, přebývala v Praze u samotného Jana Wericha, protože neměla kde bydlet a on za ní v jejich 15 letech cítil odpovědnost. (cariada)
  • V obci Žiteč, kde sa tiež časť filmu natáčala, spomína miestny rodák pán Janoušek, ako jeho otec s filmovým štábom úzko spolupracoval: "Otec chytal pre film volavky. Používal k tomu špeciálne železá, čo by dnes už bolo prísne zakázané. Musím priznať, že niektoré volavky cvaknutie želiez neprežili. Štáb otcovi platil za živú volavku sto korún československých, čo bolo v dobe natáčania veľa peňazí." (Raccoon.city)
  • Dôvodom natočenia filmu bolo, že predstavenstvu na Barrandove sa páčil úspech a zisk rozprávky Pyšná princezná (1952). Dokonca bolo tvorcom povolené prezentovať nadprirodzené sily, čo v predchádzajúcej rozprávke nemohli. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama