Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Horor
  • Akčný
  • Dráma
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenzie (35)

plagát

Dungeons & Dragons: Česť zlodejov (2023) 

Dungeons and dragons je sympatická, vtipná a svieža fantasy komédia, ktorá svoj zdrojový materiál spracúva s takým rešpektom a nadšením, že to aj mňa ako ,,nehráča" D&D zahrialo pri srdci. V štýle tradičného D&D dobrodružstva sa totiž nesie celý film: Nesúrodá partia hlavných postáv s bohatými ,,backstory" príbehmi a rôznymi schopnosťami rieši sériu problémov, ktoré ich kľukatou a dlhou cestou konečne privedú k stanovenému cieľu. Dej tak môže pôsobiť trochu nesúrodo ale som presvedčený, že ide o zámer. Tvorcovia filmu rozumejú, čím sú tabletop rpg hry výnimočné a pre každého fanúšika je tak tento film povinnosťou. Ľudia, ktorí dúfajú v kvalitný oddychový film ale D&D ich nezaujíma nebudú v ničom sklamaní: film je nabitý sympatickými postavami, úžasným humorom a po audiovizuálnej stránke je zvládnutý na jednotku.

plagát

Sirota: Prvá vražda (2022) 

Prvá polovica filmu je veľmi solídna, skoro dosahuje úroveň jednotky. Jasné, že zápletka je trochu postavená na hlavu ale vďaka solídnej atmosfére a silno znepokojujúcej Esther som sa naozaj bavil. A potom príde ,,zvrat", po ktorom začne celý film pôsobiť ako paródia na originál. Dovolím si povedať, že moja tolerancia nezmyslov je pri hororoch naozaj vysoká, ale tu už hlúposť scenára presahovala všetky medze. Film viem teda najlepšie popísať ako zábavný ale hlúpy horor bez kúsku napätia ale zo silnou atmosférou najmä v prvej polovici.

plagát

Vreskot 6 (2023) 

Naozaj som chcel udeliť 4 hviezdy. Celý film je tvorený jedným Ghostfaceovým útokom za druhým, všetky sú svieže a brutálne. Humor na mňa zapôsobil menej ako v päťke, celkovo si ale myslím, že ide o zábavný oddychový horor. Spoilery!! Čo ho teda v mojich očiach zhodilo? Neuveriteľná priposratosť celého scenára. Séria, ktorá je v tejto chvíli zamorená asi siedmimi,,dôležitými" postavami (legacy charaktery + každý, kto prežil päťku) odmietla zabiť jedinú z nich: každá obeť najnovšieho Ghostfacea je narýchlo predstavená v tomto filme. Takéto lipnutie na starých postavách slasheru nepristane a oberá ho o veľmi potrebné napätie: namiesto tradičnej final girl tu totiž máme šesť nedotknuteľných a nesmrteľných postáv. Táto nezmyselná filozofia je najviac očividná vtedy, keď si človek uvedomí, že  ŠTYRI POSTAVY prežili očividne smrteľné zranenia. To mám v každom budúcom filme považovať za mŕtvu až osobu, ktorej na obrazovke vybuchne hlava? Na prípadný sequel sa každopádne teším, len dúfam, že počet protagonistov preriedi tak na polovicu.

plagát

Bones and All (2022) 

Film celkom vyrovnane strieda brutálne hororové scény s romantikou s prvkami road trip filmu. Táto kombinácia však podľa mňa bude vyhovovať len fanúšikom, ktorí majú v obľube oba žánre: ja osobne som sa pri romantických častiach vyslovene nudil, kamarátka si zase chvíľami zakrývala oči. Dvaja protagonisti, ktorí mali byť hlavným ťahúňom filmu boli celkom plochí a ich konflikty a vnútorné boje nepresvedčivé. Film sa taktiež nedrží klasickej štruktúry rozprávania, čo vedie k tomu, že väčšinu času neviete, k čomu vlastne smeruje a nedokážete rozoznať nejaký hlavný konflikt alebo hlavnú zápletku. Určite sa však našlo viacero veľmi kvalitných napínavých alebo šokujúcich scén a taktiež pár skvelých vedľajších postáv, na ktoré len tak nezabudnem. Za hlavné nedostatky považujem nefunkčný mix žánrov a pomalé tempo, ak vám to nebude prekážať, určite dajte filmu šancu.

plagát

Menu (2022) 

Neuveriteľne som sa bavil. Najmä prvá polovica filmu je úžasná: atmosférická, napínavá, krásne natočená a štýlová. Ako človek, ktorý za vrchol kuchárskeho umenia považuje mamkine buchty na pare som si vychutnával možnosť nahliadnuť do sveta profesionálnych šéfkuchárov a gurmánov, čo v kombinácii s výborným hereckým obsadením spôsobilo, že som asi do štyridsiatej minúty pozeral na plátno s úsmevom na tvári. Od polovice však tvorcovia úplne zahodili snahu budovať nejaké napätie a film veľmi rýchlo získal odľahčený tón. Ak by sa následne zvrtol na jednoduchú vyvražďovačku alebo sa naopak zameral na realistickejšie rozvíjanie deja alebo postáv, bol by som spokojný. Postavy však ostávajú celkom ploché, dej začne pôsobiť nesúrodo a množstvo scén pôsobí samoúčelne alebo vyslovene zbytočne. Z kina som teda odchádzal jemne sklamaný, celkovo som si to ale užil.

plagát

Creep (2014) 

Zábavný krátky found footage horor o filmárovi Aaronovi, ktorý strávi deň s mentálne narušeným chlapom Josephom. Film ťahá dopredu najmä Joseph, ktorý je výborne zahraný aj zaujímavý a aj pár predvídateľných ale vydarených jumpscarov (olial som sa čajom). Vytknúť tomu môžem asi len hlúpeho protagonistu, inak som sa bavil

plagát

Rod Draka - Potomci draka (2022) (epizóda) 

Tak zatiaľ to vyzerá presne tak skvele, ako by malo. Po výpravnej stránke, najmä čo sa týka kostýmov a prostredia je úvodná epizóda živá a nápaditá ale zároveň realistická a umiernená: presne tak, ako to Westerosu pasuje. Vedľajšie postavy majú od úvodu vlastné agendy a ciele, na ktorých sa pevne verím bude ďalej budovať. No a aj keď som mal pôvodne silné pochybnosti o dvoch hlavných predstaviteľoch, hrajú výborne a do úloh sa hodia oveľa viac, ako som si myslel.

plagát

Návrat do budúcnosti (1985) 

Naivné a miestami až trápne dielo s do očí bijúcou absenciou logiky. A je to úplne jedno. Film je natočený s radosťou, optimizmom a tak kúzelne, že som dve hodiny pozeral na obrazovku s úsmevom a zimomriavkami. Dokonalý filmový zážitok, ktorý s radosťou hodnotím 10/10.

plagát

Eli (2019) 

Tak čas od času ma tie horory stále dokážu nadchnúť. Strašidelné to žiaľ veľmi nie je, atmosféru to má ale výbornú, dom/nemocnica sa tiež celkom vydaril a potešila ma najmä originalita. Zďaleka najlepší zážitok bol záver, kvôli ktorému bez výčitiek nadhodnocujem o jednu hviezdu. Odľahčenej dvojke so Sadie Sink vo väčšej úlohe by som sa potešil.

plagát

Čierny telefón (2021) 

Rozhodne to mohlo dopadnúť lepšie. Zápletka je zaujímavá, tých pár jumpscarov funguje a zo záporáka určite mrazilo. Väčšinu atmosféry a všetok strach, ktorý som mohol cítiť však zabil ,,herecký výkon" hlavného detského protagonistu. Tam, kde by bolo na mieste zúfalstvo, strach a napätie pôsobil Finney väčšinu času ako otrávený pubertiak po hádke s rodičmi: mierne naštvaný ale hlavne prehnane istý sám sebou. No a podobne sklamali aj ďalší detskí herci, či už Finneyho spolužiaci alebo hlasy zo slúchadla. Herecký talent aj trochu srdiečka však do filmu priniesla Madeleine McGraw hrajúca sestru protagonistu: mám dojem, že ak by hrala hlavnú úlohu ona, film by bol o triedu lepší. Tešil som sa na horor roka, nakoniec dávam len slabé 4*