Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Krimi
  • Dokumentárny
  • Animovaný
  • Akčný

Recenzie (5)

plagát

Kovboj Bebop: Lovec odměn (2001) 

Film zaujme nielen skalných fanúšikov seriálu Cobwoy Bebop a možno ho odporučiť prakticky každému. Nevyhnutnosť je venovať pozornosť skvelej hudbe, ktorá film sprevádza. Vizuálne lokácie sú boháte a skvele spracované. Časť príbehu sa odohráva v krajine podobnej súčasnému Maroku, pričom film až nádhernou cestou sprostredkuje pocity, ktoré človek v tejto krajine má, vrátane kultúry a vôní. Inak tomu nie je ani u zvyšku filmu. Animácia kladie pozornosť aj na realistickosť opotrebenia bežných predmetov, čo umožňuje sa s týmto svetom divákovi zžiť. Aj keď zápletka v úvode môže pôsobiť staromódne, v spojení s dialógmi a jedinečnými charakteristikami hlavných postáv (vrátane hlavného záporného hrdinu), tak jej samotné rozuzlenie a pôvod diváka vyvedú z omylu. Ide o film, ktorý som si skutočne užil a bavil som sa. Koketovanie s filozofiou asi nenechá nikoho na pochybách, že ide o veľmi vydarený kúsok.

plagát

Endeavour (2012) (seriál) 

Seriál diváka zavedie do minulosti nie tak dávnej, konkrétne do obdobia 60-tych rokov 20. storočia, pričom je geograficky zasadený do prostredia Oxfordu. Z "krásneho" prostredia a kostýmov vytvára seriál na pozadí značne vydarený obraz danej doby, vrátane krátkych kultúrnych, či politických odkazov. Sledovať nijak neprikrášlený (teda žiadny raketový postup) ústrednej postavy - inšpektora Morsa, vrátane jeho osobných a pracovných prekážok a dilém, spoločne s podivnou charizmou tejto hlavnej postavy je veľmi zaujímavé. Taktiež samotné kriminálne príbehy majú zaujímavý spád a poskytujú náhľad do kriminalistiky a kriminológie tejto doby.

plagát

Zulu (2013) 

Aj keď som očakával klasickú detektívku na upršané popoludnie, Zulu predstavoval výnimočný filmový kúsok, ktorý ma od prvých minút vtiahol do deja. Okrem tradičnej zápletky pre mňa film predstavoval zážitok, ktorý ma ovplyvnil vo viacerých smeroch: (1) za výborné považujem postavy, primárne ústrednú dvojicu Whitker - Bloom, ktoré svojou charakteristikou a dialógmi pridávali filmu na autentickosti; (2) zasadenie príbehu do Južnej Afriky bolo závanom exotiky, ktorá bola zvýraznená umierneným použitím kontextu apartheidu; (3) jedinečné reálie súčasnej Južnej Afriky, vrátane jazykovej rozdielnosti, zanechali veľmi reálny pocit nerovnováhy a rozdielnosti v spoločnosti dnešnej Južnej Afriky. Výhodou bola taktiež postupná gradácia kriminálneho príbehu.

plagát

Most (2011) (seriál) 

Aktuálne odvysielané 4 série je možné hodnotiť spoločne, nakoľko ani jedna z nich výrazne nevytŕča z celého konceptu tohto seriálu. Ide o vnútorne prepracovaný svet, ktorý je skvele uveriteľný a v niektorých ohľadoch až hrozivo reálny. Výnimočnosť tohto seriálu tkvie, aspoň u mňa, vo viacerých rovinách: (1) súčasnom obraze Dánska a Švédska, teda zobrazenie skutočných životov bežných obyvateľov, vrátane ich architektúry a kultúry, (2) skvele napísanej ústrednej postave Sagy Norenovej, ktorej mimika robí jej postavu uveriteľnou a skutočnou, a (3) komplexná detektívna práca, vrátane zápletky. Seriál vyvoláva celý rad emócií, vrátane smútku, či radosti a toto spektrum je oveľa širšie, pričom každá postava koná z vlastných, pre niekoho pochopiteľných a pre niekoho nepochopiteľných pohnútok. Občasným nedostatkom pre mňa bola dlhá stopáž, pričom v jej celej dĺžke si seriál vyžaduje plnú pozornosť.

plagát

Poslední rána (2020) (amatérsky film) 

Videné na premiére 20.06.2020 v Modřanský Biograf. Napriek tomu, že ide o amatérsky film trvajúci 9 minút, bol som ako divák vtiahnutý do príbehu od jeho prvých sekúnd, pričom na konci som si nebol istý, či premietanie trvalo 5 alebo 25 minút. Nebol priestor na nudu. Film by mohol bez problémov predstavovať svojou úrovňou súčasť iného vojnového trháku. Dej, ktorý osciloval okolo ústrednej dvojice Lola - Horáček umožňoval zasadením do skvelého a verne pripraveného prostredia vybudovať požadovanú atmosféru. Obzvlášť ma oslovila skutočnosť, že film bol vytvorený partiou filmových nadšencov, čo mu pridalo na jeho netradičnosti. Akcia bola uveriteľná, kostýmy a vybavenie dobové, napatie gradujúce a tak záver: film ma bavil :)