Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Sci-Fi

Posledné recenzie (6)

plagát

Unit 262 (2023) 

Tento film je neskutočne drsný. Odporúčam zvážiť jeho pozretie ak ste citlivá povaha. Je to príbeh agenta Izraela a FBI, ktory z pohľadu prvej osoby - teda akoby cez jeho oči - pozeráte na jeho ročné pôsobenie pri obchodníkovi so zbraňami, ktorý chce predávať aj nukleárne zbrane. Výbrone spracované takým hraným dokumentom. Silné momenty, ako keď mu vyhŕknu slzy a na telke to viíte ako ked je na kamere dážď. Alebo úvahy hlavného zlého muža - pri hádke so svojím radcom, ktorý vyčíta šéfovi, že nepočúva jeho rady. A šéf odpovie: platím ti aby si mi radil, ty mi neplatíš, aby som ťa počúval. Vynikajúca úvaha je aj o lojalite. A rada do života: NIKDY, NIKDY nedavaj emocie pred biznis. SPOILER ALERT Končí to zle. Agenta odhlaia a upália za živa. Pripomínam, že je to stále z pohľadu agenta. Vážení, po tomto zhliadnutí vás prejde naivná predstava že ľudstvo je v zásade dobré.

plagát

Hra na plač (1992) 

V Bratislave je dodnes jedno kino. Volá sa Nostalgia. V 90tych rokoch to bolo jedno z mála klubových kín, kde sa dali pozrieť "iné" filmy. Kinosála bola prednášková sieň Strojníckej fakulty. Tento film som videla v roku 1992 v tomto kine a dodnes som na neho nezabudla. Zo zvedavosti som naťukala na ČSFD názov tohto filmu a som opäť príjemne prekvapená, že som ho tu našla. Posledný záznam je tu z roku 2006, ale dúfam, že zblúdilý a náhodný čitateľ aj mojou recenziou bude zvedavý na tento film, ktorý môžem len odporučiť. V tom filme som 1x zistila, že existuje úžasný herec Forrest Whitaker, ktorého som vídavala v iných filmoch, ale pre mňa osobne je vždy vojakom z tohto filmu. Film je spracovaný veľmi dobre, dramaturgicky skvelo vycizelovaný a diváka udrží v napätí až do konca. Ono je to vlastne o láske. Inej. Divnej. Zvláštnej. Tak ľudskej. Pieseň od Boy George to len umocní. Veď, ono, tá láska je občas crying game.

plagát

Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky (2022) 

Tento dokument je podľa mňa vhodný ako pre fanúšikov/znalcov MM, tak aj pre "nováčikov", ktorí túto ikonu 20. storočia spoznávajú. Dokument sa sústreďuje na jej okolnosti úmrtia a len okrajovo sa venujú jej detstvu, ktoré však aj z tých pár zmienok jasne dávajú základný rámec, ako vyrastala, z akých podmienok vzišla a čo vlastne definovalo jej chovanie v dospelom živote. (Matka v blázinci, 10 pestúnskych rodín, sexuálne zneužitie, otec neznámy a celý život ho chcela nájsť). Mňa osobne ten dokument obohatil o nové informácie, už si nemyslím, alebo. lepšie povedané, nie som presvedčená o tom, že ju zabili. Pripúšťam, že mohlo ísť buď o nehodu v predávkovaní liekmi, alebo vedomú samovraždu. Značná časť ku koncu sa venovala bratom Kennedyovcom.  Jej láska k Bobbymu hlavne v kontexte tej situácie, že ako milenka Bobbyho a z časti aj Jacka mala prístup k informáciám, kubánskej krízy, sledovaniu MM FBI (keďže mala blízko k prezidentovi), atómových zbraní a ich vývoja tu bol predpoklad ohrozenia národnej bezpečnosti Dá sa povedať, že život ju stála jej láska k Robertovi Kennedymu. Dokument dáva do časovej súvislosti jej úmrtie, údajnú návštevu Roberta K. kde sa s ňou rozchádza, jeho odchod, nález gazdinej mŕtvej MM, príjazd jej psychiatra, výpoveď saniťákov, výpoveď súkromného detektíva.... Názor si divák môže vytvoriť sám. Spôsob spracovania dokumentu je veľmi atraktívny - prehrávanie kaziet, naaranžované telefonáty slávnych mien vtedajšej doby Holywoodu... dobrý dramaturgický nápad. Ja len dodám pár vecí ktoré tam nezazneli: Pohreb jej zaplatil sám Di Maggio.  V jednom rozhovore spomínala, že jej najlepší priateľ je Clift Montgomery. Parafrázujem: Je na tom snáď horšie než ja. Trpko smiešne. Rozhodne dokument odporúčam, neurazí a ak máte voľnú hodinu a pol, tak ju viete vyplniť celkom zmysluplne.

Posledné hodnotenia (211)

Unit 262 (2023)

07.01.2024

Hra na plač (1992)

22.07.2023

Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky (2022)

21.07.2023

Kozmický hriech (2021)

odpad! 18.07.2023

Šťastné a veselé (2020)

16.07.2023

Indiana Jones a Nástroj osudu (2023)

16.07.2023

Leto (2015)

03.07.2021

My Days of Mercy (2017)

03.07.2021

Pouštní srdce (1985)

03.07.2021

Reklama

Posledný denníček (1)

Tár

I want my money back.