Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Komédia
  • Sci-Fi

Recenzie (69)

plagát

Papíry (2012) 

Krátky a nápaditý animák držiaci sa Disneyovských konvencií. Čo sa príbehu týka, Paperman nijak nevyniká. Prečo potom 5 hviezdičiek? Z jediného prostého dôvodu. Animátori a softwarový inžinier od Disneyho vyvinuli nový druh počítačovo-kreslenej animácie, ktorý sa označuje za následníka klasickej kreslenej animácie. Ide o 3d animáciu v spojení s vektorovou animáciou a tzv. sketch animation. Inovatívne, no nie na jedno použitie. Takáto inovácia by sa dala prirovnať ku stereskopii po tom, čo ju pevne ustálil James Cameron svojim Avatarom.

plagát

Projekt X (2012) 

Project X nie je žiadny výnimočný film, no v pamäti mi ostane hodne dlho. Jednak z dôvodu, že posúva 1st person kameru úplne inde, než bol Blair Witch ci Cloverfield (v podstate obidva ponúkaju divákovi "priamu účasť" na deji, no kým sa Cloverfield snaži hrať na strunu strachu (a aj to sa snaží bezvýsledne) Project X chce vo Vás vzbudiť túžbu po ďaľšej skvelej mega párty!), jednak z dôvodu faktu, že celá párty sa naozaj uskutočnila!!! Vo filme sú totiž použité zábery natáčané účastníkmi onej párty (kvázi. komparzom) na svoje mobilné telefóny, čo ešte viac umocňuje pocit neumelosti. Samozrejme, že príbeh sa nedá brať vážne, ale o ten tam predsa vôbec nejde. Dôležitý je samotný priebeh celej párty (ktorá je vlastne jediným hnacím motívom celého filmu) a to, AKO skončí! A môžeme si povedať na rovinu, že hoc skončila totálnym fiaskom, vo výsledku to bola párty a.k.a. The Most Epic Win !! P.S.: Po druhom zhliadnutí som okamžite stiahol soundtrack (official aj neofficial) a radím tak spraviť vsetkým tým, ktorým sa ten film páčil aspoň tak ako mne.

plagát

Prometheus (2012) 

Pri odchode z kina som mal zmiešané pocity a hoc som cítil eufóriu, nevedel som z čoho, no vedel som, že mi na tej eufórií niečo nesedí. Až neskôr som si uvedomil, že hoc natočil Scott ďalší medzník svetovej kinematografie (ani ľudia, ktorí boli na plnej čiare sklamaní, sa o tento výrok so mnou nemôžu prieť, pretože či sa im to páči, alebo nie, prequel k Alienovi je proste medzník) nie je to ten typický Scott-vizionár, akého si pamätáme z prvého Aliena. Každý záber vo filme je krásny, každá lokácia je jedinečná a úchvatná, Fassbender predvádza celých 124 minút to, čo sa od neho očakávalo a ani raz nezakopne, ... no čo z toho, keď je celý film prepchatý nelogickými (a priam až proti zdravému rozumu idúcimi) momentami, kde si každý priemerný občan položí jednoduchú otazku "Prečo?!", no odpoveď na ňu ne(s)pozná? Počnúc stratením geológa (?), cez bádanie neznámeho územia cez noc na vlastnú päsť len vo dvojici po príkaze prečkať noc (??) až po maznanie sa so slizkým, prskajúcim, syčiacim, bledým a nechutným neznámym tvorom plávajúcom v čiernom slize, ktorý už takmer dva krát zaútočil (?!?!?!). Proste Scott dokázal, že si vie natočiť vizuálne prekrásne novodobé scifi ako prequel k svojej starej scifi škole, no nos na scenáristov očividne nemá. Nabudúce si možno vyberie lepšie. 3 1/2 *

plagát

Amazing Spider-Man (2012) 

Recenzenti a filmoví nadšenci začínajú svoje hodnotenia The Amazing Spider-Man väčšinou slovami "Nový Spiderman je na rozdiel od toho s Tobeym ...". V prvom rade treba rozlišovať Raimiho Spidermanovskú trilógiu vychádzajúcu z Marvelovskej prvotiny Spiderman, ktorej bolo vyčítané, že je na komiks až moc soft a moc rozprávkové (ostatne veľmi podobne vyzerali aj Raimiho snímky). The Amazing Spider-Man vychádzajúci z rovnomenného neskoršieho komiksu od Marvelu je temnejší, nekompromisnejší a autori sa už pri komikse (ostatne to vyzerá tak, že aj Marc Webb) snažili vyhnúť tomu, čo bolo prvej verzii vyčítané. A teraz niečo k samotnému filmu. Marc Webb dokázal pretaviť papierovu verziu do celuloidovej (alebo skôr do digitálnej, no takto to znie viac metaforicky :)) s takmer nulovou stratou pointy. Hoc tu typická Spider-Manovská veta neodznie, nesie sa v duchu celého filmu a je vidieť, ako sa aj postava Petra Parkera v tomto duchu posúva celý film vpred (dozrieva). Musím sa priznať, že ma prvú tretinu filmu Andrew Garfield pekne vytáčal - okrem pár ubolených či zamilovaných pohľadov, toho moc nepredviedol a mne bolo ľúto, že ten film ešte nie je ani v polovici. No po prvej tretine som si na neho nie zvykol, ale rovno zamiloval. Takisto mi trochu vadilo pomalé tempo filmu. S odstupom času mi to pripadá, akoby Webb chcel napchať všetko do jedného filmu, no po hodine a pol si uvedomil, že takýmto tempom by mal výsledný film cez 4 hodiny, tak poslednú hodinu už odbil a odsýpal všetko podstatné. V konečnom výsledku sa však jedná o (ďaľší) skvelý marvelovský počin a veľmi si prajem, aby Webb natočil aj pokračovania. Veď sem-tam neuškodí trochu si poštekliť ego preamerikanizovaným pátosom. ;)

plagát

1612: Útok križiakov (2007) 

Zmes typickej ruskej kinematografie s hollywoodskym heroizmom. Dokonca aj efekty boli na moje prekvapenie nadpriemerné, čo by som u Rusákov nečakal. V podstate sa jedná o historickú akčnú drámu, ktorá uchváti tých, ktorí majú vzťah k ruskej histórií, alebo k ruskému filmu. :)

plagát

Carnage (2011) 

Perfektný súboj hereckých gigantov s perfekcionisticky natočenými zábermi a hmatateľnou symbolikou každého záberu. Životný zážitok!

plagát

Nickyho rodina (2011) 

Ťažko sa mi objektívne hodnotí film, u ktorého som poslednú pol hodinu v podstate iba preplakal. :)

plagát

Sherlock Holmes: Hra tieňov (2011) 

Jednotke som bez výčitiek svedomia dal 4 hviezdičky, pretože si ich zaslúžila. Pri dvojke si niesom istý, či si Ritchie vybral vhodný smer, ktorým sa posúvať dopredu. Viac humoru a viac (presnejšie : lepších) efektov je samozrejme iba plus, no nie v prípade, ak sú na úkor príbehu. Podobne ako napísal POMO : počas celého filmu som sa nevedel do príbehu zažrať. Nebol som zvedavý na to, čo sa udeje ďalej. Takisto som nemal chuť zistiť, co má Dr. Moriarty za lubom. Záverečná scéna ma samozrejme dostala, no tá cesta, ktorá k nej viedla, bola nudná. Vyzdvihnem ale výkon Jareda Harrisa, ktorý v nejednej scéne takmer predčil aj Downeyho. 3,5 *

plagát

Blue Valentine: Milostný príbeh (2010) 

Prečo päť hviezdičiek? Pretože sa mu neuveriteľne podarilo pripraviť ma o všetky optimistické ilúzie ohľadom partnerského spolunažívania.

plagát

Tintinove dobrodružstvá (2011) 

Ako to už býva zvykom, v Spipelbergových filmoch je Stevena cítiť z každého záberu, z každého dialógu, proste zo všetkého. Jackson s WETA sa však takisto nenechal zahanbiť a opäť dokazuje, že patrí v dnešnej dobe na TOP miesta v 3D animácií. To je ale, nanešťastie, všetko pozitívne, čo sa k filmu dá povedať. Vtipy miestami na pousmiatie, miestami neskutočne trápne. Horvát & Horvát ma vyslovene srali, Tintin bol všelijaký, len nie sympatický a najviac som si z filmu obľubil asi Snowieho. Možno trpím tým, že nepoznám knižnú ani komiksovú predlohu, no aj tak som čakal viac od p. Spielberga. Holt, aj legendy starnú. :)