Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenzie (7)

plagát

Zaklínač - Milý příteli (2021) (epizóda) 

V porovnaní s predlohou - Dej a spracovanie jak z  podpriemernej Telenovely z Bollywoodu. Morálne čierno-biele, nemastné-neslané, vzťahy klišovité.  Strašné dialógy.  Niektorí dosť, niektorí veľmi a niektorí strašne - nesympatickí herci. Príroda a chrám boli celkom pekné. Aj Ohnivák sa podaril.

plagát

Všetky veľké a malé bytosti (1978) (seriál) 

Autobiografické poviedky Jamesa Heriota o dedinskom veterinárovi a jeho manželke a kolegoch.  Tu a tam vyjde knižná autobiografia o v určitej dobe známom a možno i slávnom lekárovi a jeho medicínskych úspechoch, ale knižne zriedka získa väčší úspech. J. Harriot je výnimkou, pretože píše nielen o svojich úspechoch, ale rovnako aj nezdaroch, peripetiách a následkoch s tým spojených a tiež sa dokáže zasmiať sám na sebe. A píše o ľuďoch s ktorými žil,  pracoval a ktorých spoznal ako svojich ,,klientov´´ a ktorých mal rád a o ich osudoch, živote a láske k zemi. A tiež píše o zvieratách, ktoré ošetroval, kedy často načrtol aj povahu zvierat. V tých príbehoch je cítiť radosť zo života a seriálovému spracovaniu sa podarilo pomerne verne zachytiť všetky tie dojmy literárnej predlohy ako aj povahové črty jednotlivých postáv. A je fajn vidieť väčšinu tých príbehov aj keď trošku upravených vo filmovom spracovaní.

plagát

Blikajúce svetlá (2000) 

Moderná škandinávska rozprávka pre dospelých. Štyria gangstri s asociálnymi črtami, sklonmi k násiliu a rozorvaným detstvom, ktorí dokázali hodiť staré rany a zločinecké praktiky za hlavu a začať odznova, podarilo sa im nájsť kúsok šťastia, výsť so svojimi vnútornými severskými démonmi (pochádzajúcimi ešte z čias vikingov), nájsť si svoj domov uprostred samoty severskej prírody medzi miestnymi podivínmi a otvoriť si hospodu. ,,Jednoho dne se napiješ a ocitneš v nebi, zapomeneš na své trápení, smíříš se sám se sebou, zaplaví tě pocit štěstí, je to štěstí vychlazený v zemi, je to pivní štěstí.´´ Jo a hudba je tiež fajn.

plagát

Čierne vlajky (2014) (seriál) 

Ostrov pokladov od R.L. Stevensona ako aj filmové spracovanie patrí ku zlatej klasike žánru.  Avšak literárny ,,prequel´´ Zlato z Portobela - od A.D.H. Smith, ktoré vyšlo o 40 rokov neskôr, zase až tak známy nie je, pričom kvalitou sa  Ostrovu pokladov určite vyrovná a rozsahom ho výrazne predčí.  Seriál ,,Pod černou vlajkou´´  čerpá námet:  - 1. historických udalostí okolo Pirátskej republiky v Nassau a samozrejme  - 2. amerických seriálových klišé, ale hlavne  - 3. tu zaujímavú časť svojho príbehu práve z malo známej knihy Zlato z Portobela.  Pre mňa osobne je tento seriál sfilmovaním  príbehov z literárnej predlohy, na ktorú už sa takmer zabudlo a väčšina tých pútavých a neočakávaných dejových zvratov a pirátskych príbehov pochádza práve odtiaľ.