Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Krátkometrážny
  • Dokumentárny
  • Dráma
  • Akčný

Obľúbené filmy (7)

Toy Story - Boj hračiek

Toy Story - Boj hračiek (1995)

Nie je to prvý film od Pixaru, ktorý som videl. K tomuto snímku som sa dostal až v roku 2016. Avšak Pixar milujem od detstva. Pixar bolo, je a stále bude pre mňa štúdio, ktoré si veľmi cením a neraz ma pri pozeraní nejakého ich filmu dostihnú emócie. Či už je to kvôli nostalgii, úžasnému soundtracku alebo úchvatnému príbehu. A Toy Story: Boj hračiek je presne jeden z nich. Aj keď som sa k nemu dostal až neskôr (21 rokov po premiére), stále stále vo mne zanecháva pocit pokoja. John Lasseter je človek, ktorý vie režírovať filmy a vytvárať postavám prostredie pre príbeh, ktorý chce prostredníctvom špičkovej animácie vyrozprávať. Hudba k tomuto filmu vytvára jeden z najlepších ak nie najlepší filmový soundtrack. Pri počúvaní si dokážem vybaviť vždy presne tú scénu, počas ktorej daná skladba hrá. Randy Newman je umelec, ktorý dokázal skrze hudbu vyjadriť každú jednú pasáž nachádzajúcu sa vo filme a zároveň v scénari od Jossa Whedona, Andrewa Stantona, Joela Cohena a Aleca Sokolowa. Slovenský dabing je veľmi podarený, hlavne krásny spev Petra Lipu. Videl som taktiež verziu filmu s audiokomentárom tvorcov (režisér John Lasseter, spoluscénarista Andrew Stanton, supervízor animácie Pete Docter, art director Ralph Eggleston, supervízor - technický vedúci Bill Reeves a producenti Ralph Guggenheim a Bonnie Arnold). Dozvedel som sa množstvo nových zaujímavosti zo zákulisia a zo samotnej výroby tohto snímku. Určite verziu s audiokomentárom odporúčam všetkým fanúšikom Pixaru. Za tento film som veľmi vďačný. Ďakujem.

Kráska a zviera

Kráska a zviera (2017)

Pôvodný film Kráska a zviera z roku 1991 mám veľmi rád, no toto dielo ešte radšej. Kráska a zviera (2017) je pekný film po viacerých stránkach. Ako predloha poslúžila práve verzia z 1991 a tak sa zaradil do kategórie Disneyho hraných remakeov animovaných snímkov. Jedná sa asi o prvý film, ktorý som z tejto kategórie hollywoodskeho velikána videl a myslím si, že aj jeden z najlepších. To, že toto dielo je silne založené a inšpirované animákom z 1991 je možné vidieť hlavne na scénari. Stephen Chbosky a Evan Spiliotopoulos síce napísali scénar pre tento film, avšak je priam totožný s tým pre povôdný film od Lindy Woolverton. Nie je to podľa mňa vôbec zlé, naopak, je zaujímavé vidieť tie scény v hranom prevedení. Aj keď tu sú pridané nejaké nové elementy čo sa týka scénaru, príbeh a hlavná pointa zostáva rovnaká. Obidve verzie sú založené na variácii rozprávky Beauty and the Beast od francúzskej spisovateľky Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. Čo sa týka samotného "vonkajšieho" spracovania, aj keď ide o rodinný film, obsahuje zopár scén a prvkov, ktoré by som neodporúčal úplne najmladšiemu obecenstvu (napr. scény s vlkmi). Dalo by sa povedať, že tento film je brutálnejšia verzia jeho animovaného predchodcu. Čo ešte musím pochváliť, sú vizuálne efekty. Disney má v oblasti fantasy skúsenosti a týmto sa to iba dotvrdilo. To čo sme mohli vidieť v animovanom filme, je tu "živé" a vyzerá to úžasne. Hrad, prostredie, dedinka, všetko... Herecké úlohy sú tiež ďalšou "časťou" filmu, vďaka ktorej som mu udelil plné hodnotenie. Každá rola dokonale pasovala hercom a tým myslím naozaj všetkých. Či už je pekná Emma Watson v úlohe Belle alebo Ewan McGregor ako Lumière. Hudba a muzikálové prevedenie filmu je tiež nádherné a práve soundtrack od legendy, pána Alana Menkena patrí k mojim najobľúbenejším. Filmu nechýba ani romatika, ktorá sa časom stala akousi základnou jednotkou Disneyho snímkov. Videl som aj verziu filmu s predohrou, ide o hudobné rozšírenie pred samotným začiatkom filmu. Taktiež som si aj zaspieval pri Sing Along verzii a tak sa Kráska a zviera zaradila medzi moje najobľúbenejšie filmy. Bill Condon odviedol skutočne veľmi kvalitnú prácu.

Cesta do praveku

Cesta do praveku (1955)

Karel Zeman len týmto snímkom potvrdil to, akým majstrov špeciálnych efektov je. Cesta do praveku je nádherný film. Dobrodružná cesta štyroch mladých chalanov na "začiatok času" je skrátka čarovná. Fantasy prvkov sa tu nájde dosť avšak pokojne sa o "vymyslené" veci jednať nemuselo. Samozrejme, ak by sme mali možnosť takouto formou snov cestovať v čase. Zeman tiež parádne navrhol to, ako film odprezentuje divákom. Je vhodný pre všetky vekové kategórie a tak sa z toho môžu čo-to o praveku dozvedieť aj mladší diváci. Stretnutí s prehistorickými tvormi je vo filme niekoľko a všetky sú na rok 1955 brilantne natočené. Veľká škoda, že sa v súčastnosti jedná sčasti o science-fiction. Neskutočne rád by som sa k chlapcom, k ich expedícii pripojil. Klobúk dole za tak silné a emocionálne ukončené veľdielo.

Hore

Hore (2009)

Tento film je určite jeden z najlepších animákov vôbec, ak nie najlepší. Hore je majstrovské dielo. Pixar si svoje popredné miesto vo svete animácie drží a ich 10. film len potvrdil, že nie je dôvod prečo sa ho vzdať. Tento film je o neskutočnej precíznosti, minimalizme, detailoch a originálnom príbehu. Originálnom príbehu, ktorý pomocou špičkovej animácie nesie aj dávku symboliky a reálnych ľudských hodnôt. Film určite viac docenia starší diváci. Aj keď ide o animák, tu sa ukazuje pravá sila kreslených postavičiek. Emocionálne môže diváka vydvihnúť do výšin, kde by nikdy od nejakého animovaného snímku nečakal. Up má v sebe neskutočnú emóciu. Každá jedna scéna, zvuk, skladba niečo vyjadruje, posúva príbeh dopredu. Samotné dobrodružstvo Carla a Russlla je spracované výborne a odkazy na predošlé časti filmu sú brilanté. Jednoducho, všetko tu má svoj význam. Istým spôsobom ide aj drámu prepletenú typickým pixarovským humorom. Film preberá celkom silné a dôležité životné témy a práve pomocou animácie a hudby vyzdvihuje ich význam. Up nádherne ukazuje, aké dôležité a čestné je mať dobré manželstvo. Alebo nevzdávať sa svojich celoživotných snov - s pokorou a úctou ísť za nimi. Snímok má svoju dôstojnosť. Všetko je to podložené geniálnou hudbou Michaela Giacchina. Život z pohľadu detí, starostlivosť o psa, vytrvalá údržba vlastného domu, cestovanie džungľov, easter eggy vrátane slávneho Wilhelm Screamu či skauti ako súčasť nádherného Disneyho filmu. To všetko je spojené dokopy prvotriednym rozprávačstvom v réžii pixarovský legiend Petea Doctera a Boba Petersona.

Kúpili sme ZOO

Kúpili sme ZOO (2011)

Na zhliadnutie tohto filmu mám možno prekvapivo celkom dobré spomienky. Ležal som v nemocnici a v jedno nedeľňajšie poobedie to dávali v televízii. Kúpili sme ZOO som už predtým nejaký čas v zozname filmov, ktoré si chcem pozrieť mal. Prišla príležitosť si to zhliadnuť a ja som vtedy ani netušil, ako ma toto filmové dielo ovplyvní. V prvom rade musím povedať, že We Bought a Zoo je neskutočne podarený film. Crowe odviedol skutočne kvalitný kus práce so spracovaním knižnej predlohy od Benjamina Meeho. Aj keď sa deje o dosť líšia, hlavná príbehová linka o otcovi, dcére a synovi, ktorí sa pretĺkajú problémami s kúpou a následným otvorením ZOO, ostáva v podstate rovnaká. Knižku som si prečítal až po zhliadnutí filmu a musím povedať, že ma filmové spracovanie oslovilo viac. Koniec koncov, aj knižka aj film sú založené na skutočnom príbehu. Niekedy až tak fascinujúcom a neuveriteľnom, že je ťažké si to všetko predstaviť. Kúpili sme ZOO veľmi dobre funguje aj ako komédia aj ako rodinná dráma. Celkom ťažký životný príbeh je tu podaný citlivou, zábavnou a aj poučnou formou, ktorá môže pohnúť nejedným divákom (vrátane mňa). Aj keď sa jedná o poameričtenú prerábku britského príbehu a mnohým klišé či presladkým scénam sa nevyhneme, vzťahy medzi väčšinou postáv pekne posúvajú príbeh dopredu. Veľmi sa mi tiež páči prostredie, v ktorom je príbeh zasadený. Hidden Valley, v kalifornskom okrese Ventura, je fakt fotogenickým miestom. Výborné vystihuje atmosféru života okolo ZOO. A tak či už sú to scény domáce, zobrazujúce život vdovca so svojimi deťmi alebo scény zvierace, zobrazujúce tigre napríklad, o dobré zachytenie atmosféry nie je núdza. Čo sa negatív týka, chápem, že to mohlo prísť niektorým divákom až príliš sladké. Mne sa to však aj napriek tomu páčilo, prišlo mi, že každá scéna mala nejaký svoj zmysel. Vecí, ktoré sa mi však nepáčili nechádzam asi viac. Možno je to aj ovplyvnené tým, že som film videl, keď som bol celkom oslabený chorobou a takéto sentimentálne dielko, bolo presne to, čo som vtedy potreboval. Dobrý výber hercov robí príbeh oveľa viac živým, divák dokáže s postavami súcitiť, možno sa sám v niektorým vidieť. No a aby toho nebolo málo, je tu ešte soundtrack. Ten sa po nejakom čase zaradil, k mojim najobľúbenejším albumom vôbec. Mám špeciálnu slabosť pre hlavnú skladbu We Bought a Zoo. Jónsi je hudobnom odbore skutočný majster. Musím zhodnotiť, že We Bought a Zoo sa vydaril. Zábavný, poučný, citový či povzbudzujúci snímok dokáže zmeniť pohľad divákovi na mnohé situácie v jeho živote. No a na túto hlášku len tak ľahko nezabudnem: You know, sometimes all you need is twenty seconds of insane courage. Just literally twenty seconds of just embarrassing bravery. And I promise you, something great will come of it.