Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenzie (350)

plagát

Duna (1984) 

Film opradený viacerými legendami z natáčania aj post-produkcie. Už keď som videl, že cca 800 stranovú knihu napchali do 2 hodinového filmu, tušil som, že to nebude ideálne. Film však hlboko podliezol latku mojich očakávaní. Je to totálne príbehove nekoherentné zúfalstvo, akýsi zostrih najlepších scénok, ktoré dokopy nedávajú žiadny zmysel. Film musel byť ešte k tomu groteskne popretkávaný hromadou voiceoverov a interných monológov, lebo bez nich by to dávalo ešte menší zmysel. Herecké výkony sú pod úrovňou ochotníckeho divadla a nedokážem pochopiť ako mohli byť všetci zúčastnení tak beznádejne drevený. Kapitola sama o sebe je vizuál tohto majsterštyku. Film vyšiel rok po konci pôvodnej Star Wars trilógie, 5 rokov po Alien, 2 roky po Blade Runner (!!!), ale vyzerá ako nie zo 70-tych rokov, ale dokonca skôr ako zo 60-tych rokov. A to sa im podarilo so 40 miliónovým rozpočtom, väčším ako mal rok predtým Return of the Jedi z miliardovej série. Neuveriteľný výkon hodný uznania. Odklony od knihy sú niekedy fajn (dynamika medzi Emperor a Guild), niekedy úplne WTF (weirding way = sound guns?). Celé to jednoducho vyzerá tak, ako keby zobrali 100 opíc z pralesa, dali im do rúk filmové náčinie a povedali im aby natočili film. Scenár taktiež pravdaže napísala opica, ktorá Dune knihu buď nepochopila alebo ani nečítala. Tragédia.

plagát

Oddelenie - Season 1 (2022) (séria) 

Nikam sa neponáhľajúci mysteriózny seriál, ktorý sa rozbehne cca v poslednej tretine prvej série. Bohužiaľ skončí v tom najlepšom, takže výsledný dojem bude záležať od druhej série. Snáď tvorcovia nehodia spiatočku, ale budú pokračovať v nastolenom trende.

plagát

Substancia (2024) 

58. KVIFF - Najväčšia pecka, ktorú som na KVIFF videl. Absolútne svieža, zaujímavo natočená a zahraná metafora o starnutí. Film si nekladie žiadne servítky a diváci vo Veľkom sále častokrát odvracali zrak a híkali od hnusu, čo ma neskutočne bavilo :). Snímok skvele šlape - vizuálne aj hudobne, a to čo sa dialo na konci, tak na to sa ani nedá pripraviť. Neskutočne absurdné WTF.

plagát

Medveď - Season 3 (2024) (séria) 

Už tomu došli nápady. Niektoré epizódy boli k uzúfaniu nudné. A tie random dialógy o ničom už ma začínali pekne štvať.

plagát

Deadpool & Wolverine (2024) 

Začnem negatívami. Príbeh napojený na Marvel universe a jeho cestovanie po rôznych paralelných vesmíroch krásne ilustruje prečo je Marvel momentálne tam kde je. Expozíciou musíme stráviť dlhé minúty aby nám hovoriace hlavy na plátne vysvetlili čo sa momentálne deje a čo sa bude diať. Sám Deadpool si z toho robí srandu, ale nerozumiem prečo s tým teda niečo nespravili? Ďalej réžia. Tá je totálne nudná a lokácie, na ktorých sa ocitáme sú strašne fádne a precpané zelenými plátnami. Nepáčil sa mi ani už klasický Deadpoolovsky problém, že film prekladá nefalšovanú zábavu s cheesy hrami na city, kde sa ukazujú fotečky kamarátov a neustále sa pripomína divákom, že tu predsa ide o niečo viac. Škoda toho. Ale napriek týmto neduhom sa jedná o neskutočne vymazlený film po dialógovej stránke, kde naozaj snád v každej vete je nejaká hláška a odkaz. Tu sa scenáristi naozaj vyhrali a film si budem musieť pozrieť znovu, keďže veľa vtípkov som v tej náloži jednoducho nepochytil. Návrat Wolverina je skvelý, Hugh Jackman hrá ako o život a jeho špičkovanie s Deadpoolom funguje dokonale. Návrat rôznych starých známych potešil a to nekonečné množstvo odkazov na komiksovú Fox éru ma bavil, aj keď ľudia čo to nemajú napozerané museli trpieť. Doteraz, aj vyše týždeň po premietaní, spomínam na rôzne vtípky a scénky, čo ma utvrdzuje v tom, že napriek zbytočným nevynúteným chybám sa jedná o 4 hviezdičkovú záležitosť.

plagát

Rod Draka - Série 1 (2022) (séria) 

Prekvapivo kvalitné nadviazanie na šarm Game of Thrones, ktorá sa mi poslednú sériu pekne znechutila. V prvej sérii sú veľmi kvalitné postavy, príbeh aj zvraty a teším sa čo bude ďalej.

plagát

Na kordy (2024) 

58. KVIFF - Film so zaujímavou premisou natočenou na môj vkus až moc pomaly a s naozaj nepatrične nelogickým záverom.

plagát

V zemi našich bratrů (2024) 

58. KVIFF - Fajn filmík, pri ktorom mi prišlo najzaujímavejšie to, že takéto filmy vôbec nepozerám, takže vidieť ako žijú Afgánci v Iráne je samo o sebe dosť zaujímavé. Utvrdilo ma to hlavne v tom, že by som v takejto krajine ani za nič nechcel žiť. Dynamika v rámci rodiny, vzťahov a náboženstva je fascinujúca. Rozdelenie filmu do 3 v podstate nenadväzujúcich aktov mi prišlo osviežujúce a film vďaka tomu dobre odsýpal.

plagát

Gloria! (2024) 

58. KVIFF - Taká fajn rozprávočka, ktorej by sa v minulosti hodil poobedný TV slot cez víkend resp. počas sviatkov. Aj keď som vedel, že koniec je cukríkový, aj tak ma sklamal, že ako moc. Hudobne veľmi príjemné, herecky taktiež a režisérka, ktorá film uvádzala bola tiež sympaťáčka. Ale film ako taký nezanechá dojem, že som videl niečo výnimočné. Proste len fajn odvedená práca.

plagát

Podoby láskavosti (2024) 

58. KVIFF - Je to riadne WTF. Všetky 3 poviedky spojujú tí istí herci, ale jedná sa o kompletne iné postavy (až na jednu). Tým pádom dáva zmysel film hodnotiť po poviedkach. 1. poviedka - Docela podarená keď si človek zvykne na štýl akým herci hrajú, rozprávajú sa a akým je vlastne celý film natočený. 6-7/10. 2. poviedka - Páčila sa mi ešte viac ako prvá, hlavne tá mysteriózna linka a koniec bol za mňa groteskne skvelý. 8/10. 3. poviedka - Táto dopláca na už veľmi dlhú stopáž a aj na to, že sa jedná o najdivnejší a najmenej zmysel dávajúci príbeh zo všetkých. Vôbec sa mi nepáčila a celý čas som pozeral na hodinky. 4-5/10. Takže jedná sa o film ako na húpačke a zároveň mi totálne ušiel zmysel a pointa toho čo som 2 a pol hodiny pozeral. A celý čas ma štvala zúfalý hudobný podkres na nejakom pokazenom piáne. Celkovo bizár a priemerný zážitok.