Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Obľúbené filmy (8)

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

"Pozeráte sa pozorne? Každý kúzelnícky trik má tri hlavné časti. Pozor! Tej prvej sa hovorí ponuka, kúzelník ukáže niečo obyčajné - balíček kariet, holuba alebo človeka. Predmet ti ukáže a požiada ťa aby si si ho preskúmal, či je obyčajný, všedný. Ale to pravdepodobne nieje. Druhá časť sa volá zmena. Kúzelník vezme niečo plne obyčajné a zmení to v niečo úplne nečakané. To tajomstvo máš pred očami, ale nevidíš ho. Pretože sa, samozrejme, nepozeráš správne. Vlastne to nechceš vidieť. Chceš sa nechať podviesť. Ale nechať niečo zmiznúť nieje ešte všetko. Musí sa to vrátiť. Preto má každý kúzelnícky trik svoje tretiu časť, tú najťažšiu a tá sa volá prestíž". Nie, to nie je len návod na výborný kúzelnícky trik, ale aj návod na dokonalý film. Nolan sa tejto schémy drží pri každej scéne, počas celého príbehu až do záverečných titulkov. Stačí malá nepozornosť diváka, keď mu ujde jedna scéna, jeden rozhovor a celé vyznenie ide do stratena. Sledovať súboj dvoch kúzelníkov, kde sa počiatočná rivalita pretransformuje na nenávisť (predovšetkým zo strany Angiera) a súboj na ostrie noža. Režisér dostáva z oboch hercov - Jackman a Bale, len to najlepšie, ale treba uznať, že Bale preválcoval Wolverina na plnej čiare. Nesmiem samozrejme opomenúť Davida Bowieho ako Nikolu Teslu - pri prvom pozretí filmu som ho vôbec nespoznal. Ak sa túžite nechať podviesť v najlepšom kúzelníckom predstavení v histórii kinematografie, stačí len vysloviť to čarovné slovo - "Abracadabra".

Interstellar

Interstellar (2014)

Áno, od Interstellaru som dostal presne ten zážitok, aký som očakával. Epický, dejovo prepletený príbeh, plný vizuálnych a trikovo vymazlených prvkov. Samostatnou kategóriou je hudba od majstra Zimmera - jednotlivé tóny mi zneli v ušiach dlho po zhliadnutí filmu a niektoré, až fyzicky nepríjemné tóny - skoro ako neprívetivosť a chlad vesmíru - som cítil až v kostnej dreni. Ľudstvo stojí na pokraji zániku a jedinou šancou je nájsť nový domov pre ľudskú rasu. Nolan sa pri tom zas vydáva do jeho milovaných hrátok s časom, a príbeh sa vrstvý do dvoch až troch časových línií. Je tu viac ako viditeľná inšpirácia viacerými sci-fi klasikami, ale na rozdiel od iných kritikov, to ako problém nevidím. Taktiež dlhá stopáž mi ubehla ako nič, čo sa mi pri filmoch tejto dĺžky nestáva často. Trochu na škodu je až doslovné vysvetlenie celej príbehovej pointy, a teda po zhliadnutí filmu neostávajú otázky, nad ktorými by si diváci lámali hlavu.

Terminátor 2: Deň zúčtovania

Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991)

"Hasta la vista, baby." Snímok, ktoré terminoval v histórii kinematografie pojem akčné sci-fi či akčný film všeobecne. Rozvíjajúci myšlienku prvého dielu a prekonávajúci ju vo všetkých smeroch (hold väčší rozpočet je hneď poznať). Akcia ale hlavne fenomenálne triky, pri ktorých mal človek pocit, že Cameronovo staršie ja sa vrátilo kvôli nim z budúcnosti. Dodnes si pamätám, ako mi kamarát volal, že má doma kazetu s "najbombovejším" filmom ako kedy videl. Neveril som. Keď som dopozeral, prozřel jsem (ako by český bratia povedali), utekal som domov, poslal tatka na misiu do video požičovne a zvyšok víkendu som strávil sledovaním, ako si to Arnie rozdáva z tou tekutou mrchou (nie, skutočne nepoplietli kazety a nedali mu Wilhema v západonemeckom porne). Judgment Day sa môže aj dnes, po 25 rokoch smelo postaviť po bok súčasných konkurentov a nakopať ich do skostnatelých zadníc, čo len dokazuje jeho nadčasovosť a akým nezanedbateľným spôsobom ovplyvnil smerovanie kinematografie - o koľkých filmoch niečo také môžeme povedať?

Sedem

Sedem (1995)

"Čo je v krabici?" Sedem hriechov, sedem premyslených vrážd, sedem obetí a sedem dní. Tak ako nepretržitý dážď, tak aj neustála hrozba zo strany vraha, ktorý nie len káže, ale hneď aj trestá - visí nad hlavnými postavami, ktorý sa stávajú nie len divákmi, ale priamymi účastníkmi vrahovej parafrázy na očistec. Brilantná Fincherova réžia, ešte lepšieho Walkerovho scenára nám prináša geniálnu a premyslenú zvrátenosť vraha, múdrosť a opatrnosť detektíva Somerseta a tiež mladícke nadšenie a horlivosť detektíva Millsa. Skutočný herecký koncert v podaní tria Pitt - Morgan - Spacey. A ten koniec je ... ako výstrel do hlavy.

Let číslo 93

Let číslo 93 (2006)

Sú filmy, ktoré vám vyšumia z hlavy. Sú filmy, nad ktorými sa na chvíľu zamyslíte. A potom sú tu filmy, ktoré vás doslova zrazia na kolená a po ktorých nie ste schopný slova. A Let 93 presne takým filmom je. Videl som hraný dokument, ktorý mapoval osud a pravdepodobný priebeh United 93, vedel som čo bude nasledovať, ale taký nápor emócií som nečakal. Greengrass nám ponúkne nie len autentickú paniku a zmätok v strediskách leteckej kontroly, ale vezme nás doslova na palubu letu, ktorý by nikto z nás nechcel zažiť. Mapuje osud pasažierov, posádky a teroristov letu bez návratu. Ponúka nám prerod bežných pasažierov - ako vy alebo ja, ktorý sa postupne dozvedajú, čo sa toho nešťastného dňa deje a aký je ich osud. Stávajú sa z nich smutný hrdinovia, ktorý bojujú do posledných chvíľ, aby svoj osud zmenili. Aj keď som vedel aký je koniec, posledné minúty som nedýchal a v kútiku duše som veril a dúfal, že to dokážu. Skutočná pocta tým 40 padlým hrdinom a aspoň malá útecha pre ich rodiny, že na ich odvahu sa nezabudne.