Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Komédia
  • Dobrodružný
  • Akčný
  • Dráma

Posledné recenzie (3)

plagát

Opičí král (2001) (TV film) 

Neviem, ako by na film zareagovalo moje terajšie ja, ale to detské, ktoré každý deň cvičilo dvojitú otočku Chucka Norrisa, ho zbožňovalo. (Aspoň vieme, akému publiku je toto dielo určené...)

plagát

Mušiši (2005) (seriál) 

Na čom stoja moje najvyššie hodnotenia v anime? Na deji. A ten má Mushishi dokonalo prepracovaný. Ide tu o vymyslené príbehy podobné tým ľudovým, ktoré zapadajú do japonskej kultúry a pritom sú čímsi nové a neopozerané. To, že dej pôsobí inkohrentne nie je vôbec na prekážku, práve naopak, vyzdvihujem to, ako sa s tým manganka Urushibara Yuki pohrala. Bežne epizódne série (Ichigo Mashimaro, Danshi Koukousei no Nichijou, Jigoku Shoujo) kulminujú do dvoch záverečných častí, ktoré sú vzájomne prepojené a tvoria akýsi vrchol so zaangažovaným protagonistom. Tu k ničomu takému nedochádza, práve naopak, Ginko sa v poslednej časti nachádza/nenchádza. Čo je spôsobené tým, že práve v momentoch, kde ide o jeho minulosť, tak tam si recipient ani neuvedomí, že sa dej točí vôkol neho. Postavy sú skvostné, aspoň u tých vedľajší je tomu tak, paradoxne sa totiž Ginko veľmi neprejavuje, je pozorovateľom, hoci, ak sa nejakým spôsobom „ozve“, tak to naozaj stojí za to. S pojmom fantasy si tentoraz netreba spájať magické schopnosti, ale skôr fiktívny príbeh zasadený do reálneho prostredia. Nadprirodzeno je podkuté (pa)vedou, dá sa tu dokonca hovoriť o liečiteľstve, z čoho vyplýva, že autori netlačili na pílu a vzali z tohto žánru len príjemné minimum, ktoré sa dobre vysvetlilo, nenarúšalo logiku a zatraktívnilo príbeh. Toto poňatie fantasy ďalej príjemne korešpondovalo so žánrom zo života. Konanie postáv nie je preexponované. Vedľajšie charaktery, na ktorý je v epizódach stavaný dôraz, sa správajú ako ľudia. Percipient v niektorých chvíľach pociťuje, napríklad, zamilovanosť ženských postáv do Ginka, ale je to tak jemne a umne vykreslené, že sa to nedá považovať za romantiku, ale „len“ za prirodzený chod vecí v živote. Je tu realisticky vykreslený pohľad dediny (ako celku) na vyčnievajúceho jednotlivca, či v dobrom alebo v zlom zmysle. Dochádza viackrát k zobrazeniu člena rodiny opatrujúceho niekoho, kto je poznačený mushi, pričom dané postavy nie sú totožné. Majú spoločné črty, ale líšia sa drobnými nuansami, čo podčiarkuje ich ľudskosť a pod. Pri žánri tragédia netreba očakávať „doják“ [Air, Angel Beats, Clannad After Story alebo Titanic ;)]. Postavy umierajú tak, ako bežne umierajú ľudia, smrť nie je pointou. Čo sa týka seinen... pokojne by tam mohlo byť aj josei. Tento žáner upozorňuje, že príbeh chce povedať čosi viac, než sa bežne od anime očakáva. Vraví, že treba premýšľať. A práve to je na tomto anime vlastne najkrajšie. Musím zároveň vychváliť do neba aj animáciu (Minami Machi Bugyousho), aj hudbu (Tanaka Kazuya), ktorá je pre mňa mojím doterajším potešením. (Na opening bola použitá pieseň od Ally Kerr „The Sore Feet Song“.) Bola totiž nevtieravá, rovnako ako príbehy, ktorých je súčasťou. Tento kúsok si v každom prípade odo mňa zaslúži 100% a podotýkam, že sa nemôžem dočkať pokračovania s názvom Mushishi Zoku Shou.

plagát

Barakamon (2014) (seriál) 

Barakamon vie, kedy a ako má diváka rozosmiať. Drží sa svojich žánrových zaradení, zbytočne neexperimentuje. Čo v začiatku sľúbi, to dodrží. Dej je jednoduchý, priam nerozvinutý. Mladý kaligraf musí nájsť sám seba na ostrove plnom „akčných“ detí. Vedľajšie postavy sa nevyvíjajú, ale to nie je ich úlohou. Majú pôsobiť na protagonistu. Ten nám dozreje tak, ako sme očakávali, hoci... Veľmi dobre sa mi počúval opening s endingom, proti animácii taktiež nemôžem povedať krivého slova. Myslím, že si to zaslúži pomerne vysoké ohodnotenie, vzhľadom na to, že takýchto anime je vždy málo. (Aspoň ja mám taký pocit.) Bolo to krásne leto bez fanservisu.

Posledné hodnotenia (271)

Le Chevalier D'Eon (2006) (seriál)

31.07.2015

Psycho-Pass (2012) (seriál)

13.06.2015

Opičí král (2001) (TV film)

10.06.2015

Baka to test to šókandžú - Season 2 (2011) (séria) (S02)

25.05.2015

Baka to test to šókandžú - Cuitačime: Boku to maid to aratanaru tabidači (2011) (epizóda) (S01E14)

25.05.2015

Baka to test to šókandžú - Season 1 (2010) (séria) (S01)

25.05.2015

Včielka Maja (1975) (seriál)

15.03.2015

Kaze to ki no uta SANCTUS: Sei naru kana (1987)

15.03.2015

Kurošicudži - Book of Circus (2014) (séria) (S03)

10.02.2015

Reklama

Posledný denníček (1)

Sailor Moon Crystal

Skupinka pubertálnych dievčat odhadzujúca v strede ulice školské rovnošaty, aby ich mohla nahradiť mini šatôčkami a zachraňovať svet, aj to je jedna podoba Sailor Moon legendárneho anime a ešte legendárnejšej mangy (autor Naoko Takeuchi). A práve táto séria sa má na nás vyrútiť toto leto, pričom nepôjde o žiadne pokračovanie, ale o obnovenie celého anime, tentoraz prísne dodržiavajúceho líniu mangy. Nie je to náhodou splnený sen každého vekovo staršieho blázna, ktorý nostalgicky vzdychá za rôznymi anime legendami? Aspoň niekomu sa toto želanie vyplnilo a ten niekto určite netvorí nejakú zanedbateľnú fanúšikovskú skupinu. Práve naopak, Sailor Moon žije stále bujným životom, takže niet divu, že sa štúdio Toei Animation rozhodlo pre tento krok.

 

Dej anime sa bude točiť (samozrejme) vôkol (nám už známej) Usagi Tsukino, ktorá jedného dňa stretne/zachráni (ako inak) Lunu, čiernu mačku s polmesiacom na čele. Transformácia nastala a s ňou hľadanie Silver Crystal a chránenie princeznej (spolu s ostatnými strážcami).

 

Na režisérsku stoličku si zasadne Munehisa Sakai (One Piece), o scenár sa postará Yuuji Kobayashi a theme song bude mať na starosti Momoiro Clover Z. Dizajn postáv je zase pod taktovkou Yukie Sako, art direktormi sa stanú Takashi Kurahashi a Yumi Hosaka, soundrack budú produkovať King Records.

 

"Stará" séria má tu na CSFD nostalgických 72%. Notsalgických preto lebo nostalgia omilostila tento trošku strašidelný seriál inak kriticky (aspoň dúfam) rozmýšľajúcich recipentov. Podobne je to aj na Akihabrare (75%) a na IMDb (7,6).  Najlepšie si anime vedie (na počudovanie) na aniDB, tam má celkom pekných 7,99 bodov, to je skoro osem. :)

 

Záverom vám len pri pozeraní želám veľa zdaru, možno totiž patríte k skupine nadšených fanúšikov alebo k tým, ktorý Sailor Moon vnímajú trochu nostalgicky a trochu legendicky, takže viacej ako natešení, ste zvedaví, rovanko ako ja.

 

Hoj!