Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Dokumentárny
  • Animovaný

Obľúbené filmy (10)

Statočné srdce

Statočné srdce (1995)

Nedokazu vymyslet komentar kterym bych pokryl vsechny aspekty tohoto filmu. TOTO SE MUSI VIDET ! Pet hvezdicek je k tomuto filmu absolutne nedostacujicich !

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Tak toto je opravdu excelenti pocin. Hutna, ponura do dokonalosti vybrousena atmosfera. Ten kdo nema rad scifi a Scottuv styl muze tento film nudit a nicim neoslovit. Pro me je tento film v mem osobnim TOP 5. Byl Deckard clovek nebo android ? ... ;-D

Excalibur

Excalibur (1981)

Anal natrah ut vas betad doh jel vienve! ... Je treba neco dodavat?

Votrelec

Votrelec (1979)

Fakt ze divaci utikali hruzou z kin, fakt ze "Space Jockeyho" zapalili nebot si mysleli ze je to dilo dabla (ve skutecnosti surrealistickeho genia Hanse Ruedi Gigera), fakt ze Ridley Scott s rozpoctem kolem 8 milionu dolaru natocil kult, ktery nema obdob, fakt ze diky tomuto filmu se redefinoval zanr science fiction a fakt ze kdyz tento skvost sledujete temer po triceti letech od jeho vzniku a pouze nevericne kroutite hlavou jak to tenkrat mohli natocit. To je jen vycet informaci o jednom z nejzasadnejsich filmu svetove kinematografie 20 stoleti a muzete stim tise souhlasit nebo hlucne protestovat, ale je to fakt.

Schindlerov zoznam

Schindlerov zoznam (1993)

Monumentalni dilo obrovske hodnoty vypovidajici o nejvetsi katastrofe novodobych dejin; o nelidske genocide spachanou nacistickym Nemeckem na zidovske populaci. Herecke vykony jsou DOSLOVA dechberouci. Je to jeden z nejsilnejsich, nejsugestivnejsich a nejhodnotnejsich filmu jaky kdy byl natocen. I pres nelidskost straslivych zlocinu pachanych na zidech, ktere jsou ve filmu zachyceny, se filmem prolina i ohromna lidskost a solidarita a soucasne varovani pred tim, ze nic podobneho se v civilizovanem svete jiz nikdy nesmi opakovat. Film na me zapusobil o to vice, protoze jsem Osvetim - Brezinku videl na vlastni oci a ony sprchy, kominy, prijezdovou branu a rampu mi v tomto filmu ozili a ja si mohl zive predstavit jake silenstvi to bylo.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994)

Jeden z nejvice kultovnich filmu jake znam. Tarantino je naprostej magor, genius a zaroven skvely filmar s grandioznim smyslem pro detail a pro humor. Herci jsou jednim slovem bezchybni, protoze zpusob jakym vypraveji dej je uzasny. Ta neskutecna plejada hlasek, rozhovoru, pohledu, point nema obdoby a minimalne kazdy clovek ktery videl tento film dokaze bezchybne recitovat radu replik. Zpusob jakym je film prezentovan je take skvely a originalni, protoze kapitolove vypraveni deje dava znacit propracovanost scenare (neni to vsak pravidlem, ale myslim to spise ze scenaristicky je tento film opravdu vybrouseny kdyz si dovoli zmast divaky a nakonec vse bezchybne spojit) nebot film musi v zaveru jasne splynout do jednoho konce. Scenar filmu musel byt pilovan pekne dlouho, protoze byste v nem tezko hledali jedine hluche a nudne misto. Taktez soundtrack je dnes jiz legendarni a kazdy ho jiste ma ve sve sbirce, protoze takhle naslaplej soundtrack se objevi jen zridka. Strasne me na filmu potesil John Travolta, ktery dal jasne najevo ze nepatri do stareho srotu. Ja uz zkratka nevim co vsechno jeste vyjmenovat co me na tom filmu zaujalo nebot je toho strasna spousta a neda se na vse vzpomenout, ale muj osobni nazor na film je ze pan Tarantino stvoril svuj nejvetsi film, ktery uz zrejme nicim neprekona a ze filmova klenotnice ma jasneho krale cerneho a niklakoveho humoru.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

"Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Novodoby zlaty syn Ridleyho Scotta. Bravurne natoceny epos jasneho cile, ohromit, pobavit, ale i rozplakat, poucit a nedat zapomenout slave rimske rise. Po vzoru Spartaka, Bena Hura a jinych rimskych veledel je toto reinkarnaci klasickych rimskych eposu a jejich opetovne slave v podani pozdejsich (ale priznejme ze ne tak kvalitnich jako Gladiator) del. Obsazeni Russella Crowe bylo velmi prozretelne nebot dnes po delsim vystrizlivneni nelze najit nikoho jineho kdo by se do teto role hodil lepe. I dalsi herci vcetne bezkonkurence nejlepsiho rimskeho psychopatickeho cisare vsech dob; Joaquina Phoenixe bylo jasnym znamenim ze reziser presne vi co chce tocit, s kym to chce natocit a jak to chce natocit. Rezie je tak neskutecne (chtelo by se rici az neomylne) pevna a jista, ze nelze najit ve filmu jedine hluche misto anebo slepou ulicku. Pribeh to ani nedovoluje. Je to dokonale, ucelene, vizualne orgasticke veledilo, ktere obnovuje hned dve ikony filmove historie. Za prve stredoveke velkofilmy a za druhe po delsi odmlce i slavu Ridleyho Scotta, ktery o rok pozdeji jako v diametralni taktovce opet natocil dva filmy; jeden bezkonkurence nejlepsi a nejverohodnejsi prednes vojenske vravy vsech dob a druhy rozporuplny dil o Hannibalu Lecterovi. Jen si pomyslete jak by asi vypadal takovy Pan prstenu nebyt uvodni sceny boje rimskyho imperia s barbarskymi tlupami, jak by asi vypadal souboj Hectora s Achillem nebyt souboje Maxima s Tygrem z Galie. Chtelo by se rici, jak se opovazujete toto hanobit a vykradene velebit?! Bylo by to vsak prilis troufale, protoze kdyz kazdy dela to same nikdy to neni to same. Slovo zaverem bych chtel pouze vznest na pocest Ridleyho Scotta nebot tohoto pana velmi uznavam a obidvuji a to nejen kvuli tomuto filmu a doufam ze se nenecha svymi nezdary zlomit a opet ukaze hrde svou tvar jako probodeny Maximus proti zlotrilemu a zkazenemu Commodovi.

Dvanásť opíc

Dvanásť opíc (1995)

Genialni scifi od legenadrniho "pythona" Terry Gilliama. Tak se da zkracene charakterizovat jedno z nejlepsich scifi neli nejlepsi z let devadesatych. Cely pribeh a atmosfera je velmi sklicujici a napinava. Kamera, hudba, volba hercu vse sedi a tvori kompaktni a uzasnou podivanou.

Fontána

Fontána (2006)

Na nejake komplexnejsi hodnoceni se po prvni projekci necitim, nebot citim ze tento film je neco vic a musim ho poradne pochopit a hlavne uchopit a potom napsat nejaky verdikt, protoze si myslim ze bych mu mohl leccos uprit a to bych nerad. Takze jen zevrubne par postrehu. Aronofsky je opravdu jeden z mala soucasnych reziseru, kteri umeji tocit filmy takovym zpusobem, ze se vam snazi naservirovat neco vic nez jen pouhou komercni vatu a to i presto, ze ve svych filmech obsazuje pomerne zname a komercne uspesne herce. O to vic me zcela srazil do kolen bezchybny Jackman, ktery ukazal ze ma vic nez na to hrat svalovce a superhrdiny. Touto roli totiz dokazuje, ze opravdu umi hrat a je cirou neuvazenosti jeho talentu nevyuzit. K deji se ted opravdu nebudu vyjadrovat. Je to temer transcendentalni vylet, ikdyz to jsem asi prehnal (ale ta audiovizualni stranka spojena s mytologicko-filosofickym tematem proste dela sve), kazdopadne me film dosti citove odboural a travim ho doted. Co se tyce hudby... paneboze ta hudba, ta HUDBA!... Update: Maloktery film dokaze v cloveku s necim pohnout, neco v nem zmenit. U me to Fontana dokazala a dokazala to predevsim s temer ctyr letym odstupem. Tim dokazala svou nadcasovou genialitu a navzdy jiz doufam zustane v mem srdci.