Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Dráma
  • Animovaný
  • Komédia
  • Dobrodružný

Recenzie (74)

plagát

Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba (2024) 

Trvalo hodinu aj dvadsať minút, kým sa niečo začalo diať. Akurát, že aj tak sa vlastne nedialo skoro nič. Tvorcovia si zrejme mysleli, že keď do tej nudy občas hodia nejakú nostalgickú spomienku (aj keď úplne samoúčelnú, bez akejkoľvek náväznosti na dej), tak si divák nevšimne, že sa tam vlastne nič nedeje. Ešte aj vyvrcholenie filmu bolo úplne statické. Pritom samotný nápad bol dobrý, akurát to, čo sa stalo na konci filmu sa malo stať na začiatku. V konečnom dôsledku o filme najviac povie to, že v 5. deň premietania bola kinosála úplne prázdna. A ľudia čo neprišli spravili dobre. Pochváliť sa dajú výkony hercov, ktorí však nemali veľmi s čím pracovať. Vizuálne je to tiež pekné, ale to nestačí.

plagát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

Chápem, prečo Disney odmietlo Star Wars od Snydera. Ja som z toho mal pocit, ako keby to celé bolo prácou AI. Scenár aj vizuál s promptom: Urob generický sci-fi film. Režisérska verzia má byť vraj úplne iný film, čo môže “značku” Rebel Moon zachrániť, ale úplne nerozumiem tomuto postupu.

plagát

Duna (2021) 

Nebyť nezmyselne dlhých záberov na tváre, mohol mať film aj o polhodinu menej. Vizuálne dokonalé. Hudba ušla, ale je to typický Hans Zimmer, čiže skôr epické hluky, než nejaká chytľavá melódia. Pričom séria označovaná za nové Star Wars alebo Pána prsteňov by si zaslúžila chytľavú tému. Herecké výkony tiež dobré a žiadna postava mi nevadila, naopak, všetci sa mi vo svojich rolách páčili. Problémom je, že nemali veľa priestoru ukázať sa. Príbeh sa neskutočne vlečie a často je to len vizuálne príťažlivá nuda (aj keď Blade Runnera to neprekonalo, aj keď snaha bola). Že je to Part One bolo jasné celý čas, keďže Villeneuve nechcel ani náhodou ísť ďalej, ako do predstavenia postáv, priestorov a základného deja. Pričom to, čo sa udialo za dve a pol hodiny sa pokojne mohlo udiať aj za kratší čas, keby mal film nejaký spád. Ale to je pre Villeneuveho typické, preto si nemyslím, že zrovna on je vhodný pre takúto sériu. Tento raz mu ešte ten naozaj pomalý rozbeh odpustíme, ale v pokračovaní sa už očakáva nejaká akcia a nie len pridlhá reklama na púšť.

plagát

Star Wars: Vzostup Skywalkera (2019) 

Neskutočný bordel. Hneď v úvode vás film hodí do deja takou rýchlosťou, že kým si uvedomíte, čo sa stalo, už ste v ďalšej scéne. Všetko sa deje rýchlo, akoby chcel JJ do jedného filmu napratať dva (ak nie viac). Veľa otázok zostalo nezodpovedaných, konanie postáv často nedávalo zmysel a tentoraz to nezachránil ani John Williams, ktorý zrejme dostal zákaz vytvoriť nejakú novú zapamätateľnú skladbu. Súboje s laserovými mečmi tiež nič moc. Bolo tam síce pár dobrých scén, ale celkovo slabota. Trochu mi vadilo, že každá postava musela zopakovať všetky svoje ikonické hlášky z minulých filmov, čo mi pripadalo ako veľmi silený fan service. Čo mi vadilo viac, bolo vyvrcholenie záverečnej bitky, ktoré bolo jedna k jednej s vyvrcholením Endgame. Ale aspoň vizuálne je to samozrejme pekné.

plagát

Castle Rock (2018) (seriál) 

Za desať častí som nepochopil o čo tam išlo.

plagát

Flákači (2017) 

Možno dávam až príliš kruté hodnotenie, ale keď si pozriem, ako ma bavili filmy, ktorým som dal 4*, tak toto bolo proste o 2 menej. Téma, ktorá je v súčasnosti prepieraná v každom druhom teen drama filme, je tu poňatá trochu inak. Žiadna škola, láska ani nič podobné. A mohlo by to byť zaujímavé, keby to nebola taká strašná nuda. Naozaj, tempo filmu je prakticky nulové. Veľa sa tam nedeje, postavy veľmi nespoznáte. Hipsterov a fanúšikov alternatívnej scény to možno poteší, ale ja mám pocit, že jediné, čím sa snažil unudených divákov film zaujať, boli sexuálne scény. Takže ak beriem do úvahy toto a hĺbku príbehu, blíži sa to skôr k soft pornu, než vážnemu filmu.

plagát

Solo: A Star Wars Story (2018) 

Film, ktorý nikto nechcel, s hercom, ktorému nikto neveril. Ale našťastie sme sa mýlili. Ron Howard nám spolu s Aldenom Ehrenreichom dodali zábavný akčný vesmírny western. Napriek dlhšej stopáži som sa ani chvíľu nenudil. Klasicky skvelý vizuál a zvukové efekty doplnili aj herci, ktorým som ich úlohy veril a nikto mi neprišiel, že by sa do svojej úlohy alebo do Star Wars nehodil. Nejaké malé diery v scenári sa síce našli, ale nič, čo by mi pokazilo zážitok z filmu. Disney naďalej razí v SW filmoch stratégiu "girl power," ale tentokrát sme ju dostali v naozaj vtipnom prevedení robota (robotky?) L3. Čo sa soundtracku týka, tak na rozdiel do Giacchina sa John Powell ubral vlastnou cestou a nechcel len kopírovať Williamsa. A tak sme dostali melódie, ktoré sme doteraz v Star Wars filmoch nepočuli, ale nevadilo mi to. Naopak to filmu dodalo svieži nádych. Lawrence Kasdan ako scenárista sa nezaprel a tak sme ako čerešničku na torte dostali aj jednu postavu, ktorú sme síce nečakali, ale o to viac nás potešila a otvorila cestu ďalším filmom s Han Solom. V mojich očiach sa prítomnosť tejto postavy a jej zasadenie do dlhodobého deja vyrovná Darth Vaderovi na konci Rogue One. Takže napriek tomu, že pred zhliadnutím tohto filmu som si myslel, že to nikdy nepoviem, tak sa ďalších filmov neviem dočkať. Snáď prídu čím skôr.

plagát

Deadpool 2 (2018) 

Človek by povedal, že len ťažko niečo prekoná jednotku, ale druhý Deadpool to dokázal. Vtipnejšie, akčnejšie, hlbšie (myslená vážna časť filmu). Čo sa týka záporáka, tak po Infinity War sme dostali ďalšieho poriadneho, ktorému rozumiete a má zmysluplný cieľ. Ja byť režisérom Marvel filmov, resp. všeobecne superhero filmov, tak ako záporáka obsadzujem už len Josha Brolina. K tomu skvelá titulná skladba, s ktorou bude Deadpool ašpirovať na Oscara za pôvodnú pieseň (asi ju nevyhrá, to by bolo pod úroveň Akadémie, ale nomináciu snáď dostane, pretože vidieť Deadpoola naživo tancovať v opätkoch okolo Celine Dion chceme a musíme vidieť). A keby toto všetko nestačilo, tak za rôzne cameá (Brad Pitt, Hugh Jackman, X-Mani) a potitulkovú scénu proste iné ako 5* nemôžem dať.

plagát

Buffalo Running (1883) 

Som rád, že režisér natočil aj pokračovanie. Efekty sú o poznanie lepšie, avšak čakal by som, že príbeh bude o trochu zaujímavejší, než len kópia jednotky s iným hercom.