Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Krimi
  • Sci-Fi

Obsahy (5)

Lao jing

Lao jing (1987)

Film o zúfalom hľadaní vody a živote ľudí v odľahlom horskom kraji na severozapade Číny.
Sun Wangquan (Zhang Yimou) sa vracia do svojej rodnej dedinky po rokoch štúdia v meste a chce vo vyschnutej pustatine prostredníctvom jednoduchej technológie zabezpečiť komunite stály prístup k vode. Sun zápasí nielen s kopaním studne v kamenistej zemi, ale tiež s dilemou medzi manželským životom a pomerom s milenkou.

Le Petit Musée de Velasquez

Le Petit Musée de Velasquez (1994)

Malé Velásquezovo múzeum je veľkým pódiom pre pôsobivé predstavenie súčasného tanca. Parafrázované obrazy Diega Velásqueza s barokovou atmosférou autori kontrastne dopĺňajú charakterom postáv a modernou rytmickou hudbou. Režisér Hébert sa tu nevyhýba ani zobrazeniu nahoty, ktorá však film neznižuje na úroveň plytkej erotiky, naopak filmu dáva hlbšiu - snovú atmosféru. Film je venovaný primárne fanúšikom klubovej scény, divadla a umenia, má však čo povedať každému, kto hľadá krásu hlbšie než na hladine.

Xiang ri kui

Xiang ri kui (2005)

Film je rozdelený do troch hlavných častí v priebehu tridsiatich rokov života dozrievania maliara Zhang Xiangyanga. V prvej časti odohrávajúcej sa v roku 1976, sa vracia domov za ženou a synom maliar Gengnian po šesťročnom prevýchovnom exile počas kultúrnej revolúcie. Počas prevýchovy umelec utrpel zranenia rúk a nemôže viac maľovať, preto začne nútiť maľovať svojho desaťročného syna. Malý Xiangyang otca nenávidí pre jeho tvrdé metódy a maľovaniu sa podvoľuje iba pod hrozbami násilia. Ďalší segment sa odohráva v roku 1987, keď si 19 ročný syn nájde priateľku a plánuje utiecť od rodiny. V poslednej časti (v roku 1999) nás režisér Zhang Yang privádza do modernizujúceho sa Pekingu, rozpadajúceho sa manželstva Xianyangových rodičov, a prichádza k zmiereniu otca a už dospelého syna.

Galaktický gigolo

Galaktický gigolo (1988)

Hlavný hrdina je mimozemšťan - brokolica, zo zeleninovej planéty. Vyhrá v televíznej súťaži výlet na Zem, kde v podobe "rockenrolloveho slizouna" testuje sex s pozemšťankami. Film je streštená paródia na všetko čo si len viete predstaviť, napadá ma podobnosť s Tele-tele v kvalite splatteru (napríklad "Bad Taste"). Pokiaľ to beriete ako úplný úlet, skvele sa zabavíte. Film bol nadabovaný aj do češtiny.

Latcho Drom

Latcho Drom (1993)

Netypický dokument, alebo skôr hudobný film, ktorý dokumentuje hudbu Rómov od ich pravlasti - Indie, cez Egypt, Turecko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko až do Francúzska a Španielska. Vo filme sú použité nádherné piesne, ktoré rozširujú obraz o cigánskej hudbe ako ju poznáme z nášho stále úzkeho kultúrneho geopriestoru. Hoci nejde o dokument v čistej podobe, scény sú štylizované ako vo videoklipoch, film nám bez dialógov, prostredníctvom hudby, podáva príbeh o putovaní Rómov cez tri kontinenty.

Reklama