Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Animovaný
  • Dokumentárny
  • Krimi

Posledné recenzie (75)

plagát

Tělo bez duše (1996) 

Podľa môjho názoru najvydarenejší film z Grodeckeho "pražskej trilógie" (tvorí ju ešte o rok starší dokument Andělé nejsou anděle a o dva roky mladší hraný snímok Mandragora). SPOILER: Nečakaná nadstavba bežného svedectvá zaznamenávajúceho dokumentu sa objavuje v polovici filmu, v podobe neuveriteľnej postavy Rouska (pražskému podsvetiu v tej dobe známy ako pasák Krysa). Samozrejme sú všetky superlatívy myslené v rámci dokumentárnych kvalít - samotná látka je otrasná, plná hnusu a beznádeje. Krátko pred koncom filmu divák počúva myšlienky protagonistov o láske, ktoré depresívnemu vyzneniu dokumentu na chvíľu prinesú pozitívny závan, avšak záver snímku ponechaný iba hudbe (Slzy tvý mámy - pre mňa už navždy spojená s týmto snímkom) dáva tušiť, že pre týchto "motýlkov" je už bohužiaľ príliš neskoro...

plagát

Mandragora (1997) 

Mandragora je halucinogénna rastlina, ktorá podľa jednej z legiend vyrastá z mužskej krvi a semena. Všetky tieto esencie sú zastúpené aj v Grodeckeho hranom filme, ktorým zavŕšil svoju "pražskú" trilógiu. Film je nakrútený s nehercami, z veľkej časti skutočnými prostitútmi (Davida Šveca je možné vidieť v Grodeckeho o dva roky staršom dokumente Telo bez duše, rovnako ako skutočné predlohy Krysu a Mareka z filmu). Polodokumentárny charakter snímku a amatérske výkony sú zároveň jeho silnou stránkou i slabinou - na jednej strane vysoká autenticita (podľa svedectiev priamych účastníkov ide o reálne situácie, príbehy a lokality), na druhej strane sú v oblasti filmárskeho remesla jeho nedostatky nepriehľadnuteľné, čo je asi škoda, pretože samotný pribeh je veľmi silný. Za hodnotnejšiu však považujem už spomínanú dokumentárnu dvojičku tohto filmu.

plagát

Alžbetin dvor (1986) (seriál) 

Plnokrvná televízna melodráma s výsostne slovenskou (spočiatku uhorskou) látkou, natočená na námet trilógie spisovateľky Hany Zelinovej. Láska, sex, intrigy a smrť (veľa smrti) v ságe zemianskych rodov turčianskej stolice. Výpravný seriál sa blýska atraktivitou kostýmov, exteriérov aj interiérov, a výbornej hudby Svetozára Stračinu. Dejovo sa pohybuje na hranici pútavého historického románu a braku zo ženskej červenej knižnice, a chvíľami to pojme oboje. Napriek tomu sa tvorcom podarilo uchopiť určitú magickosť a osudovosť príbehu, vďaka čomu vie osloviť širšie spektrum divákov a býva v slovenskej televízii pravidelne reprízovaný. Prvé štyri časti sú vydarené, piatu a šiestu drží trochu motív Hájnalky, záverečná epizóda so silným politickým podtextom však pôsobí zmätene a dejovo nehodnoverne, konanie postáv miestami nelogicky. Nemohol som sa ubrániť dojmu, že posledná časť bola natočená akoby nasilu a pôsobí ako z iného seriálu. Škoda takéhoto sklamania v závere inak vydarenej série. Čo sa týka obsadenia, ide o lexikón hviezd slovenského (a z časti českého) herectva, najmä v mužských postavách. Výkony , ktoré ma zaujali: Radek Brzobohatý (dabovaný Štefanom Kvietikom - role si v inej postave neskôr v seriáli vymenili), Vladimír Müller v dvojúlohe , Emília Vášáryová, Richard Stanke, Zora Kolínska a ďalší.

Posledné hodnotenia (748)

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014)

23.02.2018

Love (2015)

23.02.2018

Daj mi tvoje meno (2017)

23.02.2018

Plovoucí věžáky (2013)

23.02.2018

Manželské etudy (1987) (seriál)

23.02.2018

Manželské etudy po dvaceti letech (2006) (seriál)

23.02.2018

Zkáza krásou (2016)

23.02.2018

Manželské etudy po 35 letech (2018) (seriál)

23.02.2018

Sunset Boulevard (1950)

23.02.2018

Reklama

Posledný denníček (1)