Reklama

Reklama

Baldur von Schirach

Baldur von Schirach

nar. 09.05.1907
Berlín, Nemecká ríša

zom. 08.08.1974 (67 rokov)
Kröv, Německo

Biografia

Baldur Benedikt von Schirach sa narodil 9. mája 1907 v Berlíne. Jeho otec bol profesionálny vojak. Jeho matka pochádzala z vplyvnej americkej rodiny. Mal troch súrodencov. Dve sestry, Rosalindu a Viktoriu, a staršieho brata Karola, ktorý vo veku 19 rokov spáchal samovraždu.

Už od útleho detstva bol vychovávaný v konzervatívne nacionalistických tradíciách. V teenagerských rokoch na neho silne zapôsobil Adolf Hitler. Stal sa oddaným stúpencom jeho politických ideí. Keď mal osemnásť rokov, stal sa členom strany NSDAP. Začal študovať germanistiku a dejiny umenia na vysokej škole, ale štúdium nedokončil. V roku 1932 sa oženil s Henriettou Hoffmannovou. Prostredníctvom jej rodiny sa dostal do úzkeho kontaktu s Hitlerom. So svojou manželkou mal štyri deti, dvoch synov a dve dcéry.

Pod vplyvom nacistickej filozofie sa zameral najmä na politickú kariéru v odbore práce s mládežou. V lete roku 1933 bol menovaný Vodcom celej Nemeckej mládeže. Bol najvyšším predstaviteľom mládežníckej organizácie Hitlerjugend, ktorá združovala a vychovávala v duchu fašistickej doktríny chlapov vo veku 14 až 18 rokov. Počet členov dosiahol až šesť miliónov.

Po vypuknutí druhej svetovej vojny von Schirach dobrovoľne narukoval na front na západe Európy. Bol tam vyznamenaný Železným krížom. V roku 1940 sa stal miestodržiteľom Viedne. V tejto funkcii vydržal až do skončenia vojny. Keď sa blížila Červená armáda ku Viedni urýchlene odcestoval späť do Nemecka. Po definitívnej porážke fašistického Nemecka bol pokladaný za mŕtveho. Avšak v roku 1946 sa sám ohlásil a ihneď bol obvinený z vojnových zločinov. Postavili ho pred Norimberský súd spoločne s ďalším vrchnými predstaviteľmi Tretej ríše. Bol odsúdený na dvadsať rokov odňatia slobody. Tento trest si celý odsedel. V roku 1966 bol s podlomeným zdravím prepustený. O osem rokov neskôr, vo veku 67 rokov, zomrel v nemeckom meste Krov.

Michael "MM_Ramone" M. Marky

Herec

Reklama

Reklama