Reklama

Reklama

Vladimír Boudník

Vladimír Boudník

nar. 17.03.1924
Praha, Československo

zom. 05.12.1968 (44 rokov)
Praha, Československo

Biografia

Významný český avantgardný maliar a grafik sa narodil 17. marca 1924 v Prahe. Pôvodne sa vyučil nástrojárom, ale onedlho bol v 2. svetovej vojne nasadený v Nemecku. Po oslobodení Československa absolvoval v roku 1949 Státní grafickou školu. V prvých dielach zachytil traumy z vojny charakteristické pre celú povojnovú generáciu. Od polovice päťdesiatych rokov začal Boudník systematicky pracovať na abstraktných obrazoch.

Vytvoril novú ideu a umelecký pojem Explozionalizmu, ktorý na verejnosti aktívne realizoval vo forme pouličných happeningov a kresbami na stenách. Do roku 1962 pracoval ako robotník v ČKD. Profesionálnej výtvarnej tvorbe sa venoval od začlenenia do Spolku českých výtvarných umělců v roku 1965. Vytváral experimentálne práce s grafickými asamblážami, štrukturálnou, magnetickou, sadzovou a exhumačnou grafikou. Experimentoval aj na poli lettrizmu a fotografie. Kombinoval klasické techniky s vlastnými postupmi.

Vladimír Boudník sa do povedomia verejnosti dostal aj prostredníctvom filmu AUTOMAT SVĚT od Věry Chytilovej z poviedkového cyklu PERLIČKY NA DNĚ (1965) podľa Bohumila Hrabala, kde si zahral sám seba.

Augustové udalosti v roku 1968 mali na Vladimíra Boudníka traumatický dopad a urýchlili dobrovoľný odchod zo života 5. decembra 1968. České výtvarné umenie tak nesporne stratilo najvýznamnejšieho predstaviteľa avantgardy povojnových rokov minulého storočia.

Vďaka Nadácii Inter-Kontakt-Grafik sa od roku 1995 každoročne udeľuje prestížna Cena Vladimíra Boudníka za významný grafický prínos, určená len žijúcim českým umelcom v oblasti umeleckej grafiky.

Jozef "Joski" Česla

Herec

Filmy
1965

Perličky na dně

Dokumentárne
2014

Bohumil Hrabal „Takže se stalo, že...” - a.z.

 

Fenomén Underground (seriál) - a.z.

2000

Příběhy slavných (seriál)

 

Explosionalista Vladimír Boudník (S01E11)

Hosť

Relácie
2006

Z metropole

Reklama

Reklama