Reklama

Reklama

Don Simpson

Don Simpson

nar. 29.10.1943
Seattle, Washington, USA

zom. 19.01.1996 (52 rokov)
Los Angeles, California, USA

Zaujímavosti (13)

Dni hromu (1990)

  • Po smrti Tonyho Scotta v roku 2012 filmový kritik Stephen Metcalf tvrdil, že film znamenal dôležitý zlom v histórii amerického filmového priemyslu. "Najlepší film, ktorý natočil, bol možno Karmínový príliv, ale najdôležitejší film, ktorý natočil, bol Dni hromu." Povedal, že excesy jeho produkcie a neschopnosť vyrovnať sa s veľkosťou kasového úspechu Top Gun (1986) pomohla ukončiť éru, ktorá nasledovala po neúspechu Nebeskej brány (1980) pred desiatimi rokmi. Práve excesy, ktoré vyvolali vtedy mocní producenti Simpson a Bruckheimer viedli k tomu, že po natočení Dni hromu sa k hlavnému slovu pri natáčaní filmov opäť dostal režisér. (Arsenal83)

Dni hromu (1990)

  • Don Simpson bol nadšený, že ho obsadia ako konkurenčného pretekára menom Aldo a tvrdo pracoval na tejto úlohe. Problém bol v tom, že nemal žiadne herecké schopnosti a jeho scény boli hrozné, takže postavu Alda ako hlavnú vedľajšiu postavu zrušili a Simpson mal nakoniec len jednu krátku scénu. Špekulácie potom tvrdili, že Tony Scott nakrútil scény so Simpsonom zle zámerne, aby mohli eliminovať alebo výrazne znížiť jeho herecké úsilie. (Arsenal83)

Dni hromu (1990)

  • Donnu W. Scott obsadil do filmu producent Don Simpson, pretože spolu chodili, a tak Donna získala malú rolu ako "pit girl" a strávila takmer dva mesiace pri nakrúcaní. Po rozchode so Simpsonom začala chodiť s Tonym Scottom. Nakoniec sa vzali a mali dve deti predtým, ako zomrel v roku 2012. (Arsenal83)

Dni hromu (1990)

  • Pôvodný rozpočet filmu 35 miliónov dolárov sa takmer zdvojnásobil, pretože sa míňalo aj na nezmyselné veci. V Daytone napríklad minuli Simpson a Bruckheimer 400 000 dolárov len na to, aby premenili prázdnu predajňu vo svojom hoteli na súkromnú telocvičňu s veľkým neónovým nápisom „Days of Thunder“. Simpson si tiež nakúpil plnú skriňu šiat známej návrhárky Donny Karan, aby ich mohol ponúknuť atraktívnym ženám, ktoré jeho asistentky našli na pláži. Organizoval tiež nákladné súkromné ​​večierky pre prominentných aj neprominentných priateľov. Rozpočet sa mohol vyšplhať až na 100 miliónov, avšak bezbrehé míňanie bolo zastavené v čase, kedy Tom Cruise nezískal Oscara za film Narodený 4. júla (1989), a tak vznikli obavy o rentabilitu filmu. (Arsenal83)

Dni hromu (1990)

  • Nakrúcanie bolo sužované oneskoreniami kvôli častým hádkam na scéne medzi producentom Simpsonom a ďalším producentom Bruckheimerom, ako aj režisérom Scottom a niekedy aj scenáristom Townem o tom, ako nastaviť záber. Členovia štábu sedeli nečinne niekedy dlhé hodiny. Niektorí neskôr povedali, že nazbierali toľko nadčasov, že po nakrúcaní by mohli ísť na štyri mesiace na dovolenku. Ako sa ukázalo, odovzdaný materiál naozaj mohol byť natočený za 5 týždňov a nie 5 mesiacov, ako tomu bolo v skutočnosti. (Arsenal83)

Top Gun (1986)

  • Producent filmu Don Simpson zavedl ve filmu scenáristickou praxi, která je dnes označována jako "high concept". V zásadě jde o to, že celou zápletku lze obsáhnout v jediném sloganu, takže ji lze šéfům studií nastínit za 30 sekund a veškeré psaní scénáře už je jen rozvíjením základního konceptu. V případě Top Gunu byla tímto konceptem fotografie v časopisu California, kterou scenárista Chip Proser charakterizoval jako: "Dva chlápci v koženejch bundách a slunečních brejlích stojí před největším aeroplánem, jakej jste kdy viděli." (Divočák)

Producent

Herec

Filmy
1990

Dni hromu

1976

Cannonball

Dokumentárne
2016

Behind Closed Doors (seriál) - a.z.

1989

Big Bang, The

Scenárista

Reklama

Reklama