Reklama

Reklama

Jacque Fresco

Jacque Fresco

nar. 13.03.1916
New York, New York, USA

zom. 18.05.2017 (101 rokov)
Sebring, Florida, USA

Biografia

Jacque Fresco je americký samouk v odbore konštrukčný dizajnér, architektonický dizajnér, koncepčný návrhár, pedagóg, sociálny inžinier a futurista. Píše a prednáša svoje poznatky týkajúce sa udržateľných miest, energetickej účinnosti, riadenia prírodných zdrojov, kybernetickej technológie, pokročilej automatizácie a úlohy vedy v spoločnosti. Spolu so svojou kolegyňou, Roxanne Meadows, je zakladateľom a riaditeľom Projektu Venus. Ako otvorený sociálny kritik presadzuje globálnu implementáciu socioekonomického systému sociálnej spolupráce, technologickej automatizácie a vedeckej metodiky, ktorú nazýva „Ekonomika založená na zdrojoch“. Fresco a jeho práca boli predmetom rozhlasových a televíznych programov, rovnako ako novín a časopisov, v ktorých bol opísaný ako snílek, výstredný, utopický, idealista, blázon, šarlatán, napriek tomu súčasne nazývaný ako génius, prorok a vizionár. Niektorí majú dojem, že jeho myšlienky sú neuskutočniteľné, idealistické a/alebo hraničiace zo sci-fi.

Mladosť

Narodil sa 13. marca 1916 a vyrástol v Bensonhurst vo štvrti Brooklyn, v New Yorku. Nezaujatý školou, odišiel pred nastúpením na strednú školu. Fresco hľadal samoriadené vzdelávanie počas celého svojho neskoršieho dospievania. Trávil voľný čas v miestnej knižnici, kde skúmal predmety svojho vlastného záujmu. Frescov talent pre herectvo mu získal prvú cenu na prominentnej divadelnej súťaži v New Yorku. Tiež vyjadril umelecké schopnosti v maľovaní a kreslení. Fresco sa odvoláva na zážitky z detstva ohľadom zbedačovania počas Veľkej depresie, ktoré ovplyvnili jeho následný postoj voči spoločnosti. Na vrchole strechy svojho domu na ulici číslo 67. a 20., Fresco trávil čas s priateľmi diskutovaním o Darwinovi, Einsteinovi, vede a budúcnosti. Na krátky čas bol v Komunistickom zväze mládeže. Po diskusiách a nezhodách s predsedom komunistickej ligy bol donútený odísť. Neskôr obrátil svoju pozornosť k technokracii. V polovici tridsiatych rokov odcestoval na západ do Los Angeles, kde začal kariéru ako konštrukčný dizajnér.

Kariéra

Po predložení alternatívnych konštrukcií lietadiel si v Kalifornii našiel prácu vo firme Douglas Aircraft. Jeho alternatívne návrhy zahŕňali krídla lietadiel a lietadlá v tvare disku, ktoré nazýval „lietajúci tanier“. V čase, keď experimentálne konštruovanie bolo v plnom prúde sa pokúsil s týmito dizajnmi zaujať letecký priemysel, ale bezvýsledne. Fresco demonštroval svoje lietadlo v tvare disku v roku 1938. Stretol sa s odporom voči jeho návrhom a dizajnom a následne z firmy odišiel. Na konci roka 1939 odcestoval na Havaj. Z Havaja odcestoval na Juhomorské ostrovy (South Sea Islands), kde bol v styku z domorodcami. Tvrdí, že jeho návšteva na týchto ostrovoch pomohla účinne formovať jeho chápanie kultúrneho relativizmu a flexibility ľudských hodnôt v alternatívnych podmienkach. Po návrate do Kalifornie pokračoval v projektoch priemyselného dizajnu pre rôzne spoločnosti.

V roku 1942 bol povolaný do armády Spojených štátov. Čoskoro ho poverili navrhovaním technického dizajnu pre armádne letectvo vo Wright Field, dizajnérskych laboratóriách v Daytone, Ohio. Tam dokázal vytvoriť až štyridsať návrhov za deň, z ktorých jedným bolo „radikálne krídlo“, s ktorým sa pokúšal optimalizovať riadenie letu tým, že pilotovi umožnil, aby nastavoval hrúbku krídel počas vzletu lietadla a za letu. Toto krídlo dostalo patent, ktorý bol pridelený armádnemu letectvu. Fresco sa nevedel prispôsobiť vojenskému životu a bol prepustený. Mal mnoho pokročilých nápadov pre lietadlá a to mu v leteckom priemysle získalo reputáciu „muža, ktorý predbehol svoju dobu o dvadsať rokov“.

V polovici 40. rokov bol poverený navrhnúť novú nízkonákladovú formu modernistického bývania za podmienky, že bude mať nízku cenu, bude zložené z dostupných materiálov, zachová funkčnosť a vyhne sa radikalizmu. Výsledkom bola jedna z prvých celo-skleneno-hliníkových konštrukcií, známa ako Trend Home. Na ploche 86 m² bolo nakoniec dvadsaťjeden variácií. Táto stavba by mohla byť postavená desiatimi ľuďmi za osem hodín. Mala vysokú odolnosť proti zemetraseniu a priamemu otrasu, aj napriek tomu, že z veľkej časti pozostávala zo skla.

Dizajn bol predstavený v hoteli Ambassador v Los Angeles v roku 1947, neskôr vystavili stavbu v lete roku 1948 na scéne číslo 8 Warner Brothers Studio na Sunset Boulevard a začala priťahovať národnú pozornosť. Prilákala viac ako 20 000 návštevníkov. Výťažok bol venovaný organizácii menom Spoločnosť prevencie rakoviny, na postavenie časti novej nemocnice. V najbližších niekoľkých rokoch mal Trend Home podstúpiť hromadnú výrobu a bol považovaný vládou USA za možné riešenie ubytovania pre vojakov vracajúcich sa z druhej svetovej vojny. Počas viac ako desiatich rokov boli vyhotovené prototypy v rôznych variáciách, ktoré boli predávané a bývalo sa v nich až do roku 1962, kedy hlavný bytový projekt s názvom Alumanor bol postavený na Mt. Washington v Highland Park, Los Angeles.

V roku 1949 bol Fresco poverený dvomi hollywoodskymi producentmi vyvinúť technológie pre sledovanie trojrozmerných snímok bez použitia okuliarov. Technológia bola vyvinutá pre divákov kín ako aj televízie v domácnosti. Neobvyklosť technológie spočívala v jednoduchosti, a tiež v tom, že bola pomerne lacná a vyžadovala malú úpravu projekčných systémov vtedy používaných. Táto technológia mala vyhliadky pre použitie v lekárskych röntgenových zariadeniach a chirurgii. Bola tiež prezentovaná spoločnosti Technicolor, ale neuspela v získaní ďalších investícií na rozvoj v dôsledku neúnosných požiadaviek spoločnosti Technicolor.

V druhej polovici 40. rokov a začiatkom 50. rokov bol Fresco riaditeľom Laboratórií vedeckého výskumu. Medzitým robil výskum a pracoval na vynálezoch ako nezávislý vynálezca a vedecký poradca. Toto bolo najplodnejšie obdobie jeho vynálezov. Fresco tvrdí, že mnoho z jeho vynálezov bolo bezpodmienečne predaných svojim klientom s vyňatím jeho mena u mnohých patentov. Tiež tvrdí, že mnoho z jeho vynálezov si privlastnili jeho bývalí spolupracovníci. Počas tohto obdobia sa Frescovi nedarilo financovať jeho výskum a čelil rôznym prekážkam a finančným problémom a minimálne v jednom prípade čelil exekúcii jeho laboratórneho vybavenia. Fresco pracoval ako návrhár modelov pre sci-fi filmy, ako je napríklad televízna show Prstenec okolo Mesiaca (Ring around the Moon). Bol známy pre výrobu vysoko kvalitných modelov a špeciálnych efektov aj napriek nízkemu rozpočtu B-filmových produkcií. Pracoval ako technický poradca vo filmovom priemysle, predovšetkým sa zviditeľnil pri dokumente Loua Stoumena v roku 1956, ktorý sa volal Naked Eye. V roku 1955 Fresco opustil Kaliforniu po tom, čo bolo odstránené jeho laboratórium kvôli stavbe diaľnice Golden State.

Stredné obdobie jeho života

V roku 1955 sa Fresco presťahoval do Miami na Floride. Začal podnikať ako psychologický poradca napriek tomu, že nemal akreditáciu. Bol vystavený „paľbe kritiky“ od Americkej psychologickej asociácie. Nakoniec skončil svoje konzultácie. Neskôr v Miami priznal, že absencia akademického titulu spôsobila ujmu v zmysle akademických kontextov. Usporadúval verejné prednášky počas neskorých 50. a 60. rokov so zameraním na jeho pohľad na rýchlo meniacu sa budúcnosť a jeho kritiku kultúrnych a politických praktík vtedajšej éry. Počas jeho neskoršieho života opísal svoje činnosti zo začiatku tohto obdobia. V jednom prípade, ktorý sám napísal, opisuje belošskú rasistickú organizáciu, ktorej sa podľa jeho slov stal členom, aby mohol testovať realizovateľnosť zmeny ľudí. Popisuje, ako sa pridal ku Ku Klux Klanu a Bielej občianskej rade v snahe zmeniť ich názory na rasovú diskrimináciu. V Miami strávil veľa času prezentovaním svojho návrhu kruhového mesta a snahou získať peniaze potrebné na postavenie tohto návrhu. Navrhol trojkolesový voz, ktorý mal mať iba 32 pohyblivých častí, ktorý sa tiež snažil financovať. Živil sa tiež ako priemyselný dizajnér pre rôzne firmy, akými bola firma Alcoa a Major Realty Corporation. V roku 1961 za pomoci iných navrhol lepšie pokračovanie Trend Home. Počas týchto rokov podporoval svoje projekty navrhovaním montovaných hliníkových zariadení cez firmu Jacque Fresco Enterprises Inc.

Od polovice 50. rokov a v priebehu roku 1960, Fresco vyvinul „Projekt Americana“. Jednalo sa o desaťročný plán pre americké sociálne zmeny. Plán zahŕňal metódy pre pomoc trápiacim sa národom stavbou montovaných tovární, ktoré by vyrábali montované diely pre výstavbu, montáž kultúrnych centier a nových učební pre vzdelávanie. V roku 1962, CBS požiadalo Fresca o pomoc na vývoji sérii ohľadom jeho myšlienky po tom, čo sa objavil v dvoch po sebe nasledujúcich epizódach seriálu On the Town s Fredom Fischerom.

V roku 1960 bol Fresco predstavený Hubertovi Humphreimu a komunikácia formou korešpondencie pokračovala počas celej polovice 60. rokov. S Humphreim chcel Fresco dosiahnuť začlenenie a implementáciu Projektu Americana. Ten nezískal na popularite, ktorá by umožnila jeho prijatie. Fresco pripravil nový koncept nazvaný „Sociocyberneering“. Tento projekt Fresco predstavil na univerzitných diskusiách v rokoch 1970 a 1971. V roku 1971, založil neziskovú organizáciu Sociocyberneering Inc. Jednalo sa o nepolitickú a nesektársku členskú organizáciu, ktorá mala, keď bola na vrchole, 250 členov. Často usporadúval vzdelávacie prednášky v Miami Beach a štyri noci v týždni v jeho dome za malý poplatok s následnou neformálnou diskusiou v miestnych kaviarňach.

Fresco pracoval s členmi organizácie na tvorbe návrhov, filmov a brožúrok, ktoré obhajovali zámery a ciele organizácie. Fresco propagoval svoju organizáciu tým, že prednášal na vysokých školách a vystupoval v rozhlase a televízii. Na Floride v roku 1980 založil výskumné centrum. Za pomoci zostávajúcich členov boli postavené niektoré budovy v oblasti Venus na Floride. V 80. rokoch pracoval s Roxanne Meadows na vývoji Projektu Venus, s plánom vytvoriť film s názvom, Vitajte v budúcnosti.

Neskoršie obdobie života

V roku 1994 založil The Venus Project. V 90. rokoch Fresco a Meadows pokračovali v podpore projektu pomocou nezávislého vývoja, priemyselného inžinierstva, klasickým architektonickým modelovaním a konzultáciami vynálezov. Medzitým niektoré z jeho dizajnov získali pozornosť developerských spoločností. V roku 2002, publikoval jeho hlavné dielo s názvom: To najlepšie, čo za peniaze nekúpite (The Best That Money Can't Buy). V roku 2006, William Gazecki režíroval semi-životopisný film o Frescovi, ktorý sa volal „Navrhovanie budúcnosti“ (Future By Design). V roku 2008, Peter Joseph predstavil Fresca vo filme Zeitgeist Addendum, kde jeho predstavy o budúcnosti boli prezentované ako možné alternatívy.

Peter Joseph, zakladateľ The Zeitgeist Movement, začal obhajovať Frescov prístup. V apríli 2012 sa tieto dve skupiny „rozdelili“ kvôli rôznym názorom na to ako spolupracovať a v tomto okamihu Zeitgeist Movement už nebol „aktivistickým ramenom“ Projektu Venus, ako to bolo predtým dohodnuté oboma skupinami.

V roku 2010 sa Fresco pokúsil o získanie ochrannej známky pre výraz „Ekonomika založená na zdrojoch“. Táto fráza bola preskúmaná a vyhodnotená ako príliš všeobecná a preto bola žiadosť o ochrannú známku zamietnutá. V priebehu roku 2010, Fresco s Roxanne Meadows cestovali po celom svete, aby propagovali návrhy a ciele Projektu Venus. 15. januára 2011 bol do kín vydaný dokument Zeitgeist: Moving Forward, kde nájdete Fresca. V novembri 2011 prehovoril k demonštrantom na podujatí „Occupy Miami“, ktoré sa konalo pri vládnom centre. V apríli 2012 vydala Roxanne Meadows film Raj alebo Zatratenie (Paradise or Oblivion), ktorý zhŕňa ciele a návrhy Projektu Venus. V súčasnej dobe Fresco usporadúva prednášky a prehliadky vo výskumnom centre na Floride a začal zbierku finančných prostriedkov pre hlavný film, v ktorom sa snaží opísať svoju víziu budúcnosti. Zatiaľ je však častým objektom v iných dokumentoch ako napríklad Owned & Operated, Future my love a iných.

Osobný život a rodina

Fresco sa narodil prisťahovalcom z Európy, Izákovi a Lene Frescovcom. Jeho otec sa narodil v roku 1880 a okolo roku 1905 sa prisťahoval z Istanbulu do New Yorku, kde pracoval ako záhradník. Zomrel v roku 1963. Frescova matka sa narodila v roku 1887 v Jeruzaleme, a tiež sa prisťahovala do New Yorku, okolo roku 1904. Zomrela roku 1988. Fresco mal dvoch súrodencov, sestra sa volala Freda a brat David. Keď žil v Los Angeles a Kalifornii, mal dve manželstvá, z ktorých jeho druhé manželstvo trvalo ešte prvých pár rokov po presťahovaní sa do Miami. V roku 1957 sa rozviedol so svojou druhou ženou a odvtedy zostal slobodný. Jeho druhá manželka Patrícia mu v roku 1953 porodila syna Richarda a v roku 1956 dcéru Bambi. Richard bol armádny vojak a zomrel v roku 1976. Bambi zomrela na rakovinu v roku 2010. Roxanne Meadows pomáhala Frescovi od roku 1976 ako jeho domáci spoločník a administratívna kolegyňa. Roxanne dohliada na veľkú časť riadenia Projektu Venus.

Frescova práca získala pozornosť sci-fi nadšencov a kritikov, ako Forest Ackerman, ktorý Fresca porovnal k H.G. Wellsovi, Aldousovi Huxleymu, Philipovi Wyliemu, Hugovi Gernsbackovi, Arthurovi C. Clarkeovi, Isaacovi Asimovi, Robertovi Heinleinmu, Edgarovi Rice Burroughsovi a Rayovi Bradburymu. Fresco neskôr prilákal animátora Star Treku, Douga Drexlera, ktorý s ním pracoval na výrobe niekoľkých počítačových stvárnení svojich návrhov. Spolupracoval aj s Arthurom C. Clarkeom, ktorý sa neskôr pokúsil pomôcť Frescovi získať publicitu pre Projekt Venus.

Marek1991

Herec

Scenárista

Režisér

Reklama

Reklama