Reklama

Reklama

späť na všetky novinky
Art Film Fest 2023

Art Film Fest 2023

16.06.2023 Reklama

29. ročník festivalu Art Film Fest sa bude konať v dňoch 16. – 23. júna 2023 v Košiciach. Art Film Fest vo svojom programe ponúka mnohostranný priestor pre prezentáciu diel najnovšej svetovej kinematografie, významných titulov filmovej histórie a v neposlednom rade taktiež bilančne rozsiahlu prehliadku snímok slovenského audiovizuálneho prostredia.

V bohatom programe rozdelenom do viacerých sekcií sa objavia aj štyri filmy, ktoré boli premiérovo predstavené na tohtoročnom festivale v Cannes. Najnovší film režiséra Wesa Andersona Asteroid City a snímka Svetlá budúcnosť, v ktorej si zahrala aj slovenská herečka pôsobiaca v Taliansku Barbora Bobulová boli súčasťou hlavnej súťaže. V sekcii Director’s Fortnight boli uvedené filmy Goldmanov prípad a Blackbird Blackbird Blackberry. Do programu sa opäť vracia aj Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Zostavovateľ sekcie Martin Kaňuch do nej vybral celkovo 36 filmov z celého sveta a v Košiciach budú uvedené v šiestich blokoch. Významným spôsobom bude prezentovaná domáca kinematografia, ktorej budú výlučne venované sekcie Slovenská sezóna, 60 rokov Slovenského filmového ústavu či Pocta Jurajovi Jakubiskovi.

Na 29. ročníku festivalu budú udelené tri honorárne ocenenia. Zlatú kameru si prevezme jeden z najvýznamnejších maďarských filmárov Béla Tarr a v rámci svojho pobytu v Košiciach sa zúčastní na krste slovenského prekladu románu Satanské tango. Jeho filmová adaptácia, ktorá má viac ako 7 hodín (presne 439 minút) vytvorila časový rekord v dĺžke jedného filmového diela v histórii Art Film Festu. Určite bude patriť k vrcholom festivalu podobne ako masterclass s jeho režisérom.

Súčasťou festivalu budú aj ďalšie masterclassy na rôzne témy súvisiace s tvorbou audiovizuálnych diel (scenár, práca s archívom, špeciálne efekty apod.) a rôzne typy sprievodných podujatí, ktoré už majú svoje tradičné zastúpenie v programe – či už ide o prezentácie, výstavy, koncerty, verejné nahrávky obľúbených rozhlasových či televíznych programov.

Špeciálne sa bude spomínať na prvého, nezabudnuteľného a jediného prezidenta Art Film Festu – Milana Lasicu. Úplne prvým filmom v programe tohto ročníka bude Oscarom ocenený film jeho najobľúbenejšieho režiséra Woody Allena Annie Hall. Výnimočnú príležitosť budú mať diváci vidieť na striebornom plátne aj pôvodne televízny film Sladké hry minulého leta, ktorý mal zo svojej hereckej filmografie najradšej. Jeho dlhoročný spolupracovník Pavol Danišovič pripravil aj špeciálny Večer Milana Lasicu. Piesne s jeho textami zaznejú v podaní známych osobností s excelentnou kapelou, ktorú zostavil Martin Valihora. Nebudú chýbať ani osobné spomienky, čítačky a príbehy spojené so životom a tvorbou tohto velikána. Svoju účasť prisľúbili Ady Hajdu, Dorota Nvotová, Natália Puklušová, Peter Lipa a originálne duo Dominika Kavaschová a Andrea Bučko, ktoré pripravujú dokonca špeciálne verzie piesní na texty Milana Lasicu. Určite sa v programe objavia ešte ďalší hostia a nebude sa iba spievať, ale aj s humorom spomínať, lebo inak sa to ani nedá.

Ocenenie Hercova misia si prevezmú dve reprezentantky slovenskej a českej kinematografie - Eva HolubováZdena Studenková. Obe laureátky si prevezmú svoje ocenenia tradične nielen na úvodnom či záverečnom ceremoniáli, ale aj za účasti verejnosti na Dolnej bráne v Košiciach: 17. júna o 16:00 (Z. Studenková) a 22. júna o 16:00 (E. Holubová). Viac informácií k festivalu tu.

Reklama

Súvisiace novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (viac)

49. ceny César ovládla Anatomie pádu

49. ceny César ovládla Anatomie pádu

24.02.2024

V pátek 23. února 2024 proběhl v pařížské koncertní síni Olympia slavnostní ceremoniál 49. ročníku předávání cen francouzské Akademie filmových umění a technik (Académie des Arts et Techniques du… (viac)

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

Chystaný film Wese Andersona nabírá obsazení

13.01.2024

Ačkoliv zatím poslední celovečerní snímek Wese Andersona, komedie Asteroid City z loňského roku, patří k o něco rozporuplněji přijatým dílům tohoto svébytného režiséra, oblíbený hollywoodský tvůrce s… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (viac)

36. Evropské filmové ceny - nominace

36. Evropské filmové ceny - nominace

08.11.2023

V úterý 7. listopadu byly zveřejněny nominace pro 36. ročník Evropských filmových cen, jež by měly upozornit na nejvýznamnější filmové počiny z Evropy za rok 2023. V kategorii pro nejlepší evropský… (viac)

Režisér Béla Tarr oceněn čestným doktorátem AMU

Režisér Béla Tarr oceněn čestným doktorátem AMU

01.11.2023

V úterý 31. října předala Akademie múzických umění v Praze čestný titul doctor honoris causa za přínos světové kinematografii osmašedesátiletému maďarskému režisérovi a scenáristovi Bélu Tarrovi.… (viac)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

12. Filmový víkend ČSFD (4.-6. srpna)

27.06.2023

Drazí filmoví fanoušci, rádi bychom vás pozvali na již 12. ročník Filmového víkendu ČSFD, který se letos uskuteční od pátku do neděle 4. - 6. srpna na už tradiční lokaci čerstvě zrekonstruovaného… (viac)

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (viac)

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (viac)

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

Padesát a dost: Woody Allen plánuje konec kariéry

18.09.2022

Pro fanoušky legendárního herce, scenáristy a režiséra Woodyho Allena přichází smutná zpráva, oblíbený a oceňovaný filmař se totiž po více než sedmdesáti letech u filmu rozhodl pro odchod do důchodu,… (viac)

Reklama

Reklama

Najčítanejšie novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (viac)

Najnovšie novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (viac)

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (viac)

Reklama

Reklama