Reklama

Reklama

Ochranca

(seriál)
  • Česko Ochránce (viac)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrajú:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán je obľúbený učiteľ na strednej škole. Je to ústretový a spravodlivý človek a nie sú mu ľahostajné ani problémy, ktoré sa v rámci školy vyskytnú. Na škole, kde učí, sa prevalí kauza šikany učiteľky, ktorá bude čeliť veľkému mediálnemu záujmu. Aleš sa bude snažiť spor upokojiť nielen v rámci školy, ale aj smerom navonok, pred médiami. Táto iniciatíva ho postupne vyposúva až na ministerstvo školstva, kde mu bude ponúknuté miesto školského ombudsmana. Ako ochranca učiteľov a detí, bude mať za úlohu hlbšie riešiť problematické prípady, ktoré sa v školstve vyskytnú. (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (11)

Ochranca (2021) 

Na základe skutočných prípadov a fiktívnej postavy ombudsmana sa podaril veľmi kvalitný seriál, ktorý poukazuje asi na všetky neduhy nášho školstva - vzťahy študent - učiteľ, šikana, sexuálne obťažovanie, nezvládnuteľní študenti, korupcia atď. Okrem jednej agitačnej časti (Hidžáb) si všetky zachovali dobrú úroveň, najlepšou bola ale tá posledná - absolútne vyvrcholenie seriálu. Na Vaculíkovi síce vidieť, že už vypil nejaké to vedro alkoholu, ale svojej roly sa chytil dôstojne. Zasadenie osobného života ombudsmana do konceptu mi prišlo spočiatku zbytočné, na konci sa ale ukázalo, že to malo zmysel. Kľudne sa môže natočiť aj dvojka, tých tém je myslím ešte stále dosť. ()

Slabý kus (2021) (E01) 

Páčilo sa mi, že sa otvorili netradičné, ale pálčivé témy. Šikana učiteľky a údajné zneužívanie učiteľom. Dobre sa nám ukázalo, že priposraná politická korektnosť urobí aj z jedného obrázka pomaly trestný čin a dospelému človeku môže zničiť aj kariéru. Študentky sa síce učiteľa zastali, ale čo keby tomu nebolo tak? Keby bol neobľúbený a jedna by povedala blbosť, tak by bol normálne stíhaný. Na druhej strane šikana učiteľky ukazuje, kam sme to dospeli s našim edukatívnym systémom. Kedysi bol učiteľ autorita, pri ktorej sklápal oči aj rodič. Dnes si musí nechať skákať po hlave a keby aj otvoril hubu, vyhodia ho alebo zažalujú. Na rozbeh seriálu veľmi dobrá časť. ()

Vražda vychovávateľky (2021) (E02) 

Tento skutočný príbeh nepoznám, ale v tom pasťáku teda žijú riadni magori a že jedného vraha chceli teraz ospravedlniť, to neviem či je dobrý nápad. Celý diel vyšiel veľmi priemerne, pretože sa vraždou poriadne ani nezaoberal, ale skôr obranou vraha. ()

Anjelik (2021) (E03) 

Ďalšia ťažká téma, čo s takými deťmi, ktoré nie sú tupé, ale majú poruchu správania? Neviem, ale keby mojej dcére nejaký zasran rozrezal brucho nožničkami, tak by som asi nereagoval takto zmierlivo, ako to bolo tu. To je normálne na lynč a je mi jedno, či on má nejakú poruchu. Dnes sa však bežne poruchám dáva priestor a tvrdí sa, že ich máme tolerovať a my zdraví ľudia sa máme nechať nimi zatlačovať, len aby sme sa nedotkli ich práv. Opäť ukážka chorej doby. Hoci zámer režiséra bol trochu iný. ()

Mužská záležitosť (2021) (E04) 

Trocha feministické, ale zas korupčná schéma dobre odhalená. A koľko takých riaditeľov bude, 2500 eur plat sa im máli no. Pritom taký sympaťák to bol. Osobná linka Pelána mi je tak trochu ukradnutá a podľa mňa je zatiaľ v seriáli zbytočná. ()

Džungľa pred tabuľou (2021) (E05) 

Konečne niečo, čo poukazuje na realitu, hoci to nerobí dostatočne tvrdo, ale aspoň niečo. Na Slovensku by nič také nenatočili, u nás sa smie poukazovať iba na rasizmus bielych, druhá strana je v pohode, sú to utláčaní chudáčikovia. Hřebíčkovú nemusím, ale tu bola dokonalým obrazom liberála. Presne takto tupo oni uvažujú - za to, že nejaký asociál nosí do školy nože môžeme my slušná väčšina. Takto primitívne uvažuje slniečkár. ()

Verejný nepriateľ (2021) (E06) 

Slabšia časť, kde som sa len dozvedel, že na dedine môžu ožrani zmlátiť ombudsmana a je to v pohode, nikto nerieši. ()

Vrabčiak (2021) (E07) 

Na diskusiu dobrá téma. Neučí sa naša mládež 70% vecí, ktoré nikdy nikde nebude potrebovať? Na druhej strane ako môže 13-ročné dievča vedieť, či bude potrebovať a čo nie? A čo všeobecný rozhľad to fakt už netreba? Táto vedela perfektne dojiť ovce či kozy, ale nevedela, že štvrtina je 25%. To by mal ale vedieť každý. Avšak ok, ak má cieľ celý život pracovať na statku, to nevadí, ale v trinástich rokoch to nemôžeme brať za definitívu. Hoci určite je dojička užitočnejšia než nejaký youtuber. ()

Ahoj oci (2021) (E08) 

Tak máme nadaných, z ktorých sa stali géniovia. Napriek tomu, že nezapadali. A potom tu máme psychicky labilných, ktorí skáču z komínov. Šípim tu rozdiel v hlave. Môžeš byť múdry ako len chceš, ale keď to v hlave a citovo nemáš celkom v poriadku, zahodíš život ako šupu od banána. Nevidím dôvod v citovom vydieraní tejto časti a samovrahov neľutujem. ()

Hidžáb (2021) (E09) odpad!

Otrasná časť, ktorá sa úplne vymyká konceptu Ochráncu, ktorý v každej časti chce vyvážene ukázať obe strany. Tu ich síce ukázal, ale jednu maximálne degradoval. V prvom rade tu boli Česi ukázaní ako maximálne xenofóbny národ, ktorý chodí na súdy a tam kvôli hidžábu dobre že nezlynčuje arabskú rodinu. V druhom rade je to agitka, ktorá chce poukázať, ako sú u nás menšiny utláčané. Pre kus handry sme obviňovaní z rasizmu, my máme meniť pravidlá v prospech tých, čo sem prišli. Ďalším krokom vedľa bolo zobrazenie dcéry Arabky so svojím otcom. Vzdor, nesúhlas, priam pohŕdanie z jej strany - to v moslimskom svete neexistuje, tam si otec s takými dcérami rýchlo poradí. Reálnym fragmentom našej spoločnosti bolo zobrazenie blbých liberálnych študentov, šteniat, čo si myslia, že svojimi videami na YouTube a debilnými kecami o právach prevrátia svet. Od kedy nám budú o spoločnosti rozhodovať zasrani, z ktorých mnohí nemôžu ani voliť a hovno zažili? V poslednom rade mi prišlo nechutné, že ombudsman spáva so svojou bývalou študentkou, ktorá nemá ani maturitu, pritom by mohol byť jej dedom. To svojho času prekonal už len Honza Nedvěd. V ďalšej časti sa ale táto linka ukáže ko potrebná. ()

Tichá dohoda (2021) (E10) 

Skvelé zakončenie seriálu, pre mňa najlepšia časť celkovo. Silné emócie, veľa otázok na zamyslenie, pochybnosti o tom, kedy my už moralizujeme, pritom sami nie sme svätí. Kde je hranica medzi učiteľom a študentom, kedy sa zachádza už priďaleko a nie sú na vine aj provokujúce študentky? Výborne bol tiež zachytený odpadový bulvár, ktorý sa neštíti pred ničím a pre pár korún ničí životy. Záver a ombudsmanove rozhodnutie v osobnom živote veľmi kvitujem. ()

Súvisiace novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (viac)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (viac)

Reklama

Reklama