Reklama

Reklama

Modigliani a jeho tajomstvá

(TV film)
  • Česko Modiglianiho tajemství (viac)
Francúzsko, 2020, 52 min

Réžia:

Jacques Loeuille

Obsahy(1)

Amedeo Modigliani, tento jedinečný taliansky maliar židovského pôvodu, je priam ukážkovým príkladom "slávneho" umelca, ktorý sa stal úspešným až po svojej smrti. Jeho úžasné portréty poznajú priaznivci moderného umenia po celom svete - ale Modigliani ako taký je pre nás veľkou neznámou. Nezanechal po sebe žiadnu korešpondenciu a záujem o jeho dielo je iba odrazom záujmu kunsthistorikov o Modiglianiho práce. Niektoré jeho maľby dnes dosahujú astronomické ceny na aukciách - Modigliani zomrel predčasne, vo veku nedožitých 34 rokov v roku 1920. Film sa zaoberá jeho životom i analýzami jeho malieb i sôch, ktoré sú dnes súčasťou francúzskych verejných zbierok. (RTVS)

(viac)

Recenzie (4)

jedna_vrana 

všetky recenzie používateľa

Opäť dokument, opäť o výtvarníkovi. O Modiglianim je natočený celovečerný film, môžete si prečítať aj jeho knižný životopis. Bolo by nespravodlivé vystihnúť tohto autora jednou vetou – maliar (dámy bez očí), príležitostný sochár, alkoholik, človek, ktorý odišiel mladý a za nešťastných okolností. Čo všetko ovplyvnilo jeho život a tvorbu? Vážne ochorenia, ktorými trpel už v detstve? Možno jeho zhýralý život bol len snahou v krátkom čase stihnúť veľa. Veľa zažiť, ale aj veľa dať svetu, lebo hovoríme o autorovi, ktorý po sebe zanechal obrovské dielo. Tiež ho ovplyvnili vzťahy – matka, milenky i priatelia. Ten posledný – s Jeanne Hébuternovou – je drámou, ktorá nenechá nikoho chladným. A Paríž tej doby? Omámil nejedného umelca. ()

andrii 

všetky recenzie používateľa

Liánovité medailony. Tvárnost lidské pózy. Vytáhl nad rám(ec). Figury "s cylindry a drdoly." Merendu meandrů vážené tvářnosti melancholie v podzimním pastelu. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama